Πρόταση για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ θα καταθέσει ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Κόκκινος

Πρόταση για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ θα καταθέσει ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Κόκκινος

Πρόταση για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ θα καταθέσει ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Κόκκινος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 148 ΦΟΡΕΣ

Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των νησιών

Πρόταση για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, μετά την τελευταία εμπλοκή που παρουσιάστηκε, προτίθεται να καταθέσει στην επικείμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο Αντιπεριφέρειαρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο οποίος χθες, σε συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε, σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα και καυτηρίασε τα κυβερνητικά μέτρα που οδηγούν τα νησιά σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Καταρχήν, όσο αφορά στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ο κ. Κόκκινος μίλησε για την έντονη παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή μας και τη συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμυρών κτλ. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η λειτουργία της έχει περάσει από σαράντα κύματα, πέρυσι λειτούργησε με προγραμματική σύμβαση και, φέτος, όλα δείχνουν πως, αν δεν υπάρξει κάποιο διαφορετικό μοντέλο σ’ αυτή την π.σ., οι δεκάδες εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους θα βρεθούν στο δρόμο και δεν θα έχουμε την υποστήριξη στις κρίσιμες ώρες της αντιπυρικής περιόδου που έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο.

Προκειμένου, λοιπόν, ν’ αποφευχθεί αυτό, ο κ. Κόκκινος κατέθεσε γραπτή πρόταση στον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, στην οποία, όπως είπε, κατέληξε μετά από εξονυχιστική συζήτηση και με τα στελέχη του Δήμου Ρόδου και της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αλλά, κυρίως, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία έχει τον τελικό λόγο και δεν εγκρίνει την π.σ. που έχει σταλεί.

Η εμπλοκή δημιουργήθηκε επειδή η μεταφορά οχημάτων και μηχανημάτων από έναν δημόσιο φορέα όπως είναι ο Δήμος, δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το νόμο που επικαλούνται τα στελέχη της Αποκεντρωμένης, σε μία Εταιρία Ιδιωτικού Δικαίου όπως είναι η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.

Η πρότασή του, λοιπόν, την οποία θα καταθέσει για έγκριση στο π.σ. που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου στη θα λέει το εξής: Να υπάρχει στην π.σ. είτε αυτή η τριμερής εκπροσώπηση, δηλαδή Περιφέρεια-ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ-Δήμος Ρόδου είτε να μπει και η ΠΕΔ και να γίνουν τέσσερις. Όπως επεσήμανε, το σημαντικό είναι να γραφτεί μέσα ότι συμμετέχουν αυτοί οι φορείς με τον εξοπλισμό τους. Έτσι, δεν θα υπάρχει θέμα μεταβίβασης μηχανημάτων ή οχημάτων, ούτε κανένα ελεγκτικό πρόβλημα και ο ίδιος εκτιμά ότι με βάση αυτή την πρόταση, η Εταιρία μπορεί να λειτουργήσει και να έχουμε μία επιπλέον βοήθεια στη δύσκολη αντιπυρική περίοδο που διανύουμε.

Η αντιπυρική περίοδος
Θύμισε, στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης ότι οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν ότι, φέτος, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.
Όσο αφορά στα θέματα πολιτικής προστασίας, είπε ότι με παράσταση που έκανε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και με συνάντησή του με τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, καταθέτοντας και γραπτές προτάσεις, συμφώνησαν κάποια πράγματα ενώ κάποια άλλα είναι προς διεκδίκηση και διεκπεραίωση.

Και είπε:
«Θα έχουμε, σε μία εποχή δύσκολη για τα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας, τη σταθερή υποστήριξη σε επίπεδο εμφάνισης πυρκαγιάς-που εύχομαι να μην εμφανιστεί αλλά αυτό θα το δείξει ο χρόνος-και από πυροσβεστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής που θα παραμένει εδώ στα Μαριτσά και, βέβαια, από το σινούκ του στρατού το οποίο θα μας βοηθάει, εξοπλισμένο κατάλληλα, και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Δηλαδή, θα έχουμε δύο βοήθειες από αέρα. Και παραμένουν τα καναντέρ που βρίσκονται στη Σάμο, προκειμένου να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Είπε, ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης ότι, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα μεγάλο κομμάτι του στόλου βρίσκεται υπό ανανέωση, ότι δεν έχουν έρθει καινούργια αεροπλάνα, καινούργια μέσα για την υποστήριξη κατάσβεσης της πυρκαγιάς από αέρος, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι παραμένουν στην περιοχή μας και δεν μετακινούνται για λόγους προληπτικούς τα παραπάνω μέσα.

Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μία σειρά από εθελοντικές οργανώσεις-τους οποίους και ευχαρίστησε-που θέλουν να πιστοποιηθούν και να βοηθήσουν σε δύσκολες στιγμές την τοπική μας κοινωνία. Είπε, όμως, ότι υπάρχει ένα γραφειοκρατικό σύστημα που εμποδίζει κάποιες τέτοιες ομάδες, όπως της Πάτμου να πιστοποιηθούν. Γι’ αυτό και ζήτησε από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να έχουμε αυτούς τους ανθρώπους αναγνωρισμένους σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.

Επίσης, η Περιφέρεια, με χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ, συνεχίζοντας μία παράδοση που έχει ξεκινήσει εδώ και μία δεκαετία για την ενίσχυση του πυροσβεστικού μας στόλου, μετά από αίτημα από τα στελέχη της Κω, ζήτησε να προβλεφθεί τουλάχιστον ένα όχημα για να πάει εκεί αφού οι άλλες περιοχές θα έχουν.
Πολύ σημαντικό είναι, ακόμη, ότι στις υποστελεχωμένες πυροσβεστικές υπηρεσίες θα έρθουν έκτακτοι πυροσβέστες, η πρόσληψη των οποίων ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.

Από εκεί και πέρα, όσο αφορά στην προετοιμασία για την πρόληψη των πυρκαγιών την αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε, όπως είπε, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και με το Δήμο, έχουν γίνει συσκέψεις και φυσικά με την ΠΥΡ και τις υπόλοιπες Αρχές. Έκανε, επίσης, γνωστό ότι, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, έχουν συμφωνήσει να διενεργήσουν μία καμπάνια ενημέρωσης, χαμηλού κόστους, που θα αφορά την πρόληψη και την ενημέρωση του κόσμου για την αντιπυρική περίοδο και γενικά για τις φυσικές καταστροφές. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία της Περιφέρειας με την ΠΥΡ που θα μοιράζουν φυλλάδια σε κεντρικούς κόμβους και σε σχολεία.

Για την πολιτική κατάσταση
Στη συνέχεια, ο κ. Κόκκινος, σχολίασε ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν έχουμε δει μία θετική πράξη απέναντι στα νησιά μας, να γίνει κάτι καλό από την κυβέρνηση σε επίπεδο ευρύτερης πολιτικής που θα ανακουφίσει τους πολίτες. Αντίθετα, βλέπουμε πάρα πολλά προβλήματα να συσσωρεύονται στον αιγαιακό χώρο και τα Δωδεκάνησα.

Ξεκίνησε, λοιπόν, από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, λέγοντας: «Είναι τραγικό, ειρωνικό και θεωρώ εμπαιγμό για όλους μας, οι άνθρωποι οι οποίοι ψήφισαν την άρση του ευνοϊκού μέτρου για την επιχειρηματικότητα αλλά και για τους πολίτες της περιοχής μας, να λένε τώρα ότι μάλλον είναι αντισυνταγματικό, ότι αναγκαστήκαμε και το κάναμε, ότι λυπούμαστε που το κάναμε…
Μα, αν είχαν προτείνει άλλα αντισταθμιστικά μέτρα στους δανειστές, όπως είχαν κάνει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θα είχαμε φθάσει σ’ αυτό το σημείο. Άρα, δεν υπήρχε σχεδιασμός και μέσα στα πλαίσια της γενικότερης ανερμάτιστης, αβάσιμης, πολιτικής που δυστυχώς έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία, με τον ερχομό νέων μνημονίων, νέων, δυσβάσταχτων, μέτρων, έχουμε αυτά τα μέτρα τα οποία μας οπισθοδρομούν».

Για το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, είπε ότι αυτό θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματικότητα, την οικονομική κατάσταση της περιοχής διότι, όταν κάποιος γνωρίζει ότι θα πληρώσει ακόμα περισσότερα χρήματα, θα προτιμήσει ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Επίσης, όταν μία περιοχή ακριβαίνει, όπως η δική μας, και αυτό λειτουργεί ανασταλτικά για τον τουρισμό μας και για τους μονίμους κατοίκους που βιώνουν καθημερινά αυτές τις πολιτικές.
Ανέφερε, ακόμη, ότι το κοινωνικό κράτος και βασικοί του πυλώνες όπως η υγεία και η παιδεία, καθημερινά καταλύονται. Υποστελέχωση παντού, υπηρεσίες προς τους πολίτες και ιδιαίτερα στους νησιώτες μας κατώτερες των προσδοκιών τους.

«Αδειάζουν» από προσωπικό οι μονάδες υγείας στα νησιά μας, υπάρχουν νοσοκομεία χωρίς γάζες και φάρμακα κτλ.
Παράλληλα, γκρεμίζεται και ο πυλώνας της παιδείας αφού με τους νόμους του Υπουργού, του κ. Φύλη, του χρόνου αρκετά νηπιαγωγεία δεν θα λειτουργήσουν και πολλά από αυτά θα είναι στην περιοχή μας.

Είπε, ακόμη:
-Oι περικοπές των δαπανών στην αεροπλοΐα και στην ακτοπλοΐα των άγονων γραμμών, σε συνδυασμό με πιθανή απομάκρυνση από τα νησιά μας και τερματισμό των πτήσεών της της Ryanair, οδηγούν σε απομόνωση τα νησιά μας.
-Οι ρυθμοί αξιοποίησης του Ε.Σ.Π.Α. είναι αργοί! Η κοινωνία μας δεν βλέπει έργα, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα από την κυβέρνηση να εκχωρήσει μέρος των τομεακών προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. στην Αυτοδιοίκηση, που έχει αποδειχθεί ότι έχει ευελιξία και φέρνει θετικά αποτελέσματα.
-Αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι, δυστυχώς, το τουριστικό μας προϊόν βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Οι κρουαζιέρες μειωμένες, οι σχολικές εκδρομές τραγικά λιγότερες και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αφίξεις οριακά αγγίζουν τα περυσινά επίπεδα και, την ίδια στιγμή, ενώ μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αγορά της Ρωσίας, βλέπουμε ότι εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν προβλήματα στην έκδοση βίζας.
Και κλείνοντας, θέλησε να πει ο Αντιπεριφερειάρχης: «Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, αυτές τις δύσκολες ώρες, να είναι παραγωγικός και δημιουργικός. Να διεκδικεί, να μη σκύβει το κεφάλι και με προγραμματισμό να μπορεί να φέρει το καλύτερο».

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου