Τα κριτήρια των εφήβων για την επιλογή της τεχνικής εκπαίδευσης

Τα κριτήρια των εφήβων για την επιλογή της τεχνικής εκπαίδευσης

Τα κριτήρια των εφήβων για την επιλογή της τεχνικής εκπαίδευσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 234 ΦΟΡΕΣ

Βιβλίο από τις καθηγήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου Ε. Παπαποστόλου και Μ. Παπαδούλη

Τον Απρίλιο του 2016 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Η Γλαύξ» βιβλίο με ISBN: 978-618-81486-2-8 και τίτλο: «Ποια κριτήρια χρησιμοποιούν οι έφηβοι προκειμένου να επιλέξουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ)». Διδακτική προσέγγιση του μαθήματος «Εισαγωγή στον Τουρισμό» (Βιβλίο «Κοινωνιολογία και Ψυχολογία του Τουρισμού») Μελέτη περίπτωσης στο 1ο ΕΠΑ.Λ Ρόδου. Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι καθηγήτριες Παπαποστόλου Ειρήνη και Παπαδούλη Μαίρη, που υπηρετούν στο 1ο ΕΠΑ.Λ Ρόδου.

Στη διάρκεια του σχολικού έτους 2014-2015, στο 1ο ΕΠΑ.Λ Ρόδου, στη Β΄ τάξη Τουριστικών Επιχειρήσεων και στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος «Εισαγωγή στον Τουρισμό» διδάσκεται το Βιβλίο «Κοινωνιολογία και Ψυχολογία του Τουρισμού» Εκδόσεις Ο.Ε.Δ.Β. Στο 2ο Κεφάλαιο με τίτλο «Η Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών», και προκειμένου να γίνει κατανοητή η διδακτική αυτή ενότητα, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριων της παραπάνω τάξης και την έγκριση του Διευθυντή, πραγματοποιήθηκε έρευνα με ερωτηματολόγιο, σε όλους τους μαθητές/τριες του σχολείου, με σκοπό να διερευνηθούν οι απόψεις τους, σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποίησαν προκειμένου να επιλέξουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση(ΤΕΕ).

Το βιβλίο προλογίζει ο κος Καραγιάννης Γιάννης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ03 Μαθηματικών Νομού Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, ο οποίος έχει την Γενική Παιδαγωγική ευθύνη του 1ο ΕΠΑ.Λ Ρόδου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: Στις μέρες μας, που η χώρα μας διέρχεται οικονομική ύφεση, τα κριτήρια της επιλογής του επαγγέλματος των μαθητών έχουν μεταβληθεί σε σχέση με το παρελθόν. Οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν το είδος της εκπαίδευσής τους από την ηλικία των 15 ετών και οι δυσκολίες που έχουν σε αυτή την επιλογή τους είναι πολλές και πολυπαραγοντικές. Ωστόσο, νιώθουν ότι η τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση είναι σε θέση να τους δώσει διέξοδο και προοπτική. Ως εκ τούτου, οι απόψεις τους καθίστανται σημαντική παράμετρος και για τις επόμενες γενιές μαθητών οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν στα ίδια ερωτήματα.

Η έρευνα που παρουσιάζεται στο βιβλίο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, τόσο από εκπαιδευτικής σκοπιάς όσο και από πλευράς επαγγελματικού προσανατολισμού των μαθητών του Γυμνασίου, του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου. Τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα είναι επιστημονικά έγκυρα και αξιόπιστα, αφού ακολουθήθηκαν όλες οι προτεινόμενες από τις επιστήμες της εκπαιδευτικής έρευνας μέθοδοι.
Ο Διευθυντής
Καραμήτσας Ιωάννης

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου