Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3002 ΦΟΡΕΣ

Μελεκούνι
• 3 κιλά μέλι
• 800 γραμμάρια ζάχαρη
• 5 κιλά σουσάμι
• 2 κουταλιές κανέλα
• 2 κουταλιές μοσχοκάρυδο
• 2 κουταλιές κόλιανδρος
• ξύσμα πορτοκαλιού (ή περγαμόντου)
• χυμός 1 λεμονιού
• αμύγδαλα ασπρισμένα (αποφλοιωμένα)

Καθαρίζουμε το σουσάμι και το καβουρντίζουμε. Στη συνέχεια το κοπανίζουμε ελαφρά σε ένα γουδί ή το τρίβουμε στο μπλέντερ. Βράζουμε καλά το μέλι μέχρι να χάσει την υγρασία του και να αρχίσει να στερεοποιείται και το ανακατεύουμε καλά
με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Καθαρίζουμε και βρέχουμε μία ξύλινη επιφάνεια και απλώνουμε το μίγμα του μελιού όσο είναι ακόμη ζεστό και μαλακό. Πιέζουμε πάνω στην επιφάνεια του ένα ένα τα αμύγδαλα έτσι ώστε να ενσωματωθούν με αυτό και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το μελεκούνι το κόβουμε σε ρόμβους με πλευρές 7 εκατοστά (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βοήθεια ενός μεγάλου χάρακα). Τυλίγουμε κάθε ρόμβο σε σελοφάν και το διατηρούμε έτσι για πολύ διάστημα.
Σημείωση: Το μελεκούνι είναι ένα τυπικό γλυκό της Δωδεκανήσου που προσφέρεται συνήθως σε γάμους και βαφτίσια.


Μοσχοπούγκια αμυγδαλωτά
• 1 κιλό αμυγδαλόψιχα
• 4 ασπράδια αυγών
• 4 μοσχοκάρυδα
• 11/2 φλιτζάνι παξιμάδι ψιλοκοπανισμένο
• 3 φλιτζάνια ζάχαρη
• ανθόνερο

Ζεματάμε τα αμύγδαλα σε βραστό νερό, τα ξεφλουδίζουμε, τα στεγνώνουμε και τα κοπανίζουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και τα ζυμώνουμε μαζί με τα αμύγδαλα, το παξιμάδι, τη ζάχαρη, τα μοσχοκάρυδα κοπανισμένα και λίγο ανθόνερο, μέχρι που να γίνουν ένα μίγμα που να πλάθεται. Τα πλάθουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και εν τω μεταξύ φτιάχνουμε ένα ελαφρύ ζεστό σιρόπι βράζοντας πολύ λίγη ζάχαρη και ανθόνερο. Βουτάμε στο ζεστό σιρόπι τα κρύα μοσχοπούγκια και έπειτα τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Συμβουλή: Για να γίνει το πασπάλισμα ομοιόμορφο χρησιμοποιούμε μία χαρτοπετσέτα που την πιέζουμε ελαφρά σε όλα τα μέρη του γλυκού.

*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές