Ετσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Ετσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Ετσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2070 ΦΟΡΕΣ

> Ψάρια μαρινάτα

Τηγανίζουμε ψάρια (γόπες, μαρίδες και άλλα). Ψιλοκόβουμε δυο-τρεις γλήθες (σκελίδες) σκόρδο και το τσιγαρίζουμε με το λάδι, που έμεινε από το τηγάνισμα των ψαριών. Σβήνουμε με ένα ποτηράκι του κρασιού ξίδι και προσθέτουμε ένα-δυο κλωναράκια δεντρολίβανο. Αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις και μ' αυτό περιχύνουμε τα ψάρια, που τα έχουμε βάλει σε βαθιά πιατέλα. Μετά μερικές ώρες τα μεταγυρίζουμε, για να πάνε τα πάνω κάτω και να πιούν (απορροφήσουν) όλα σάλτσα.
Μαρινάτα κάνουμε συνήθως τα τηγανητά ψάρια, πού μας περισσεύουν, και γίνονται πιο νόστιμα, αν φαγωθούν την άλλη ή την παράλλη μέρα. Μαρινάτο μπορούμε να κάνουμε και το τηγανητό μοσχαρίσιο συκώτι με τον ίδιο τρόπο. Γίνεται νοστιμότερο, αν το κόψουμε σε μικρά κομμάτια.

> Σκορδαλιά
• 1 /2 κιλό μπαγιάτικο ψωμί,
• 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι,
• 3/4 του φλυτζανιου λεμόνι ή ξίδι,
• 1 μέτριο κεφάλι σκόρδο,
• λίγο αλάτι.

Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό. Καθαρίζουμε και κοπανίζουμε το σκόρδο στο -συνήθως ξύλινο- γουδί ώσπου να λιώσει. Προσθέτουμε το αλάτι και την ψίχα του μουσκεμένου ψωμιού, αφού τη στίψουμε καλά να φύγει το νερό. Κοπανίζουμε καλά να ενωθεί το ψωμί με το σκόρδο.
Οταν το μίγμα γίνει μια μάζα, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο -λίγο, διαδοχικά, το λάδι και το λεμόνι δουλεύοντας. Μπορούμε να φτιάξουμε τη σκορδαλιά με ξίδι αντί λεμόνι ή με μισό ξίδι, μισό λεμόνι.
Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε το μισό ψωμί με δύο ως τρεις πατάτες βρασμένες και λιωμένες σαν πουρέ. Τις ανακατεύουμε με το μίγμα του ψωμιού. Κατόπιν συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Μ' αυτό τον τρόπο ή σκορδαλιά δένει καλύτερα.
Συνοδεύει θαυμάσια τηγανητές μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθάκια, βραστά λαχανικά, αροΐνους (πράσινα φασολάκια), ξερά φασόλια, κολοκούδι (κόκκικο κολοκύθι) και διάφορα είδη τηγανητών ψαριών (σκάρους, γαλέο, μπακαλιάρο κ.ά.).


* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές