Μετ’ εμποδίων εξελίσσσεται η σεζόν στο νησί της Ρόδου

Μετ’ εμποδίων εξελίσσσεται η σεζόν στο νησί της Ρόδου

Μετ’ εμποδίων εξελίσσσεται η σεζόν στο νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1021 ΦΟΡΕΣ

Πτωτική τάση στις αρχές Ιουνίου, αλλά υπάρχει ήδη άνοδος

Άδεια παραμένουν ακόμα πολλά δωμάτια ξενοδοχείων στη Ρόδο, λόγω των χαρακτηριστικών που έχει φέτος η τουριστική περίοδος στο νησί μας.

Τα πράγματα φαίνεται ότι είναι καλύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου σε ό,τι αφορά τις πληρότητες ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το τουριστικό ρεύμα τις πρώτες μέρες του Ιουνίου είχε πτωτική τάση.

Κάπως καλύτερα αναμένεται να κινηθεί ο Ιούλιος μόνο όμως για το πρώτο δεκαήμερο ενώ σύμφωνα με τις κρατήσεις από τις 10 μέχρι τις 20 του μήνα θα υπάρξει μία κάμψη.

Η πτωτική εικόνα που εμφανίζουν οι αγορές για τη Ρόδο δε φαίνεται να αλλάζει ούτε αυτό το διάστημα, αν και ειδικά για τη Ρωσία παρατηρείται άνοδος η οποία δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαμε.

Κατά κοινή ομολογία η αγοραστική δύναμη των τουριστών που επισκέπτονται αυτό το διάστημα το νησί είναι σε δραματικά χαμηλά επίπεδα καθώς πρόκειται για επισκέπτες χαμηλού οικονομικού επιπέδου που συνήθιζαν να κάνουν διακοπές σε Αίγυπτο, Τουρκία και Τυνησία.

Λόγω των καταστάσεων στράφηκαν στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι τις προσφορές που έγιναν από τους ντόπιους ξενοδόχους ώστε να καταφέρουν να γεμίσουν τα ξενοδοχεία τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην τοπική οικονομία είναι και το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων αυτοκινήτων ενοικιάζουν για μία μέρα τα αυτοκίνητά τους στην τιμή των 20 ευρώ χωρίς και πάλι ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι προσφορές των ξενοδοχείων συνεχίζονται και για το μήνα Ιούλιο, ενώ τη φετινή χρονιά κατά τις εκτιμήσεις δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο ούτε από τους Έλληνες τουρίστες που θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τουριστικό μας προϊόν είναι πλέον ακριβό και μη ανταγωνιστικό με αποτέλεσμα να μην έχουμε τις αποδόσεις που θέλουμε και να υπάρχει γκρίνια για τη πτώση των κερδών.

Σημειώνεται ότι οι επαγγελματίες αναρωτιούνται πώς γίνεται να αποτυπώνεται αύξηση στην τουριστική κίνηση αλλά αυτή να μη φαίνεται στην αγορά, με αποτέλεσμα να… αμφισβητούν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει το αεροδρόμιο.
Προ ημερών η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου εξηγώντας το φαινόμενο που παρατηρείται δήλωσε ότι οφέιλεται σε τρεις παράγοντες.

Συγκεκριμένα:
- Ο μέσος όρος διαμονής έχει αλλάξει και ειδικότερα έχει μικρύνει με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται περισσότερες αφίξεις στο ίδιο χρονικό διάστημα.

- Ο δεύτερος παράγοντας είναι το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα δωμάτια στο νησί με νέες μονάδες ενώ αυξήθηκαν και τα δωμάτια σε ήδη υπάρχοντα ξενοδοχεία.

- Ο τρίτος λόγος είναι ότι αρχίζουν και παίρνουν ένα κομμάτι της πίτας τα παράνομα ή μη καταλύματα όπως είναι οι βίλες και τα διαμερίσματα.

Αυτοί οι παράγοντες όπως εκτιμά η κα Παπαβασιλείου, δημιουργούν την αίσθηση ότι ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε αύξηση υπάρχει η αίσθηση ότι δεν έχουμε κόσμο.

Όσον αφορά το θέμα των εισπράξεων, δηλαδή τι αφήνουν στο νησί οι τουρίστες, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι λόγω της αύξηση του ΦΠΑ ο προορισμός έγινε πολύ ακριβός.

Εμείς κινηθήκαμε και κινούμαστε με πελάτες της τελευταίας στιγμής οι οποίοι ναι μεν έρχονται αλλά λόγω του ότι είναι χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, η Ρόδος τους φαίνεται ακριβή αφού έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ σε όλα, από τη μία χρονιά στην άλλη» είχε δηλώσει η αντιπεριφερειάρχης.

Επίσης αυτό που παρουσιάζεται και παίζει ρόλο στη μείωση της αγγλικής αγοράς, είναι σύμφωνα με την ίδια ότι η Τουρκία λόγω της μειωμένης κίνησης έχει κατεβάσει πολύ τις τιμές και είναι προσιτό για να πάει εκεί κάποιος διακοπές. «Ναι μεν δεν υπάρχει ασφάλεια αλλά ο πελάτης που επιλέγει να πάει σε ένα μέρος και να μείνει συνέχεια σε ένα ξενοδοχείο είναι εύκολο να το κάνει στην Τουρκία» κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες