Δικαία Μαραβέλια, η συγγραφέας του "Ζεστό Ψωμί και Κόκκινη Κορδέλα"

Δικαία Μαραβέλια, η συγγραφέας του "Ζεστό Ψωμί και Κόκκινη Κορδέλα"

Δικαία Μαραβέλια, η συγγραφέας του "Ζεστό Ψωμί και Κόκκινη Κορδέλα"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1015 ΦΟΡΕΣ

Την Δικαία Μαραβέλια την γνωρίσαμε πρόσφατα μέσα από το βιβλίο που συνέγραψε μαζί με την Αναστασία Κορινθίου «Ζεστό Ψωμί και Κόκκινη Κορδέλα». Γέννημα θρέμμα ενός εκ των ωραιότερων και πολύ-επισκεπτόμενων νησιών μας, της Σύμης, κατοικεί μόνιμα στο νησί με την οικογένεια της.

Είναι μια γυναίκα, με νησιώτικο ταπεραμέντο, που τόλμησε να απλώσει τις σκέψεις της στο χαρτί –όπως ακριβώς απλώνουμε το βούτυρο στο ζεστό ψωμάκι- κάνοντας το… πεντανόστιμο. Δέχτηκε κι εκείνη να … τραβήξει τη δική της σκανδάλη και να μας μιλήσει για το πρώτο αυτό ταξίδι της μέσα στον κόσμο της συγγραφής.

Δικαία, καλώς όρισες στο Pull UR Trigger. Μια στήλη που έχει ως στόχο να… τραβάει την σκανδάλη αφήνοντας ελεύθερο το μυαλό. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες να μοιραστείς κάποια κομμάτια του εαυτού σου μαζί μας για να σε γνωρίσει λίγο καλύτερα το αναγνωστικό κοινό. Μίλησε μας, λοιπόν, λίγο για την Δικαία.

Σε ευχαριστώ πολύ για αυτήν ευκαιρία, να σου πω λοιπόν ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πανέμορφη Σύμη μου. Ζω εδώ με την οικογένειά μου και δεν σκοπεύω να το αλλάξω αυτό.

Ποιες είναι οι ευκολίες ή και οι δυσκολίες του να μένει κάποιος σε ένα ακριτικό νησί;

Το να πω δεν υπάρχουν δυσκολίες θα είναι ψέμα, όμως η δύναμη της συνήθειας είναι άτιμο πράγμα. Είμαστε νησιώτες και έχουμε μάθει να ξεπερνάμε τις οποίες δυσκολίες τις περισσότερες φορές μονοί μας. Ας αρχίσω με τα θετικά, είναι υπέροχο να περπατάς και να μην ανησυχείς για ποιος είναι πίσω σου, να ξέρεις ότι τα παιδιά σου παίζουν στο δρόμο και είναι ασφαλείς, που αναπνέεις καθαρό αιγαιοπελαγίτικο αέρα. Όταν όμως φουρτουνιάζει στο Αιγαίο τότε τα πράγματα γίνονται ζόρικα ειδικά όταν πρόκειται για θέμα υγείας. Εκεί πραγματικά είναι δύσκολα.

Σε γνωρίζουμε μέσα από το πρώτο σου βιβλίο –το οποίο συγγράψατε μαζί με την Αναστασία Κορινθίου- «Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα». Θα ομολογήσω πως ο τίτλος του με εντυπωσίασε πολύ. Πως τον διαλέξατε, και ποιο ήταν το κίνητρο για να ξεκινήσει αυτό το βιβλίο;

Η σκέψη ήταν της Αναστασίας, και το ότι επέλεξε εμένα για να το γράψουμε δεν σου κρύβω πως ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Τώρα όσο αφορά τον τίτλο Ζεστό ψωμί είναι μεταφορικά η ψυχοσύνθεση της Χρουσώς. Η αίσθηση ασφάλειας που σου αφήνει, η οικειότητα και η επαφή με κάτι γνώριμο που κάποιες φορές όμως η γεύση του σε εκπλήσσει ευχάριστα. Κόκκινη κορδέλα είναι η ανεμελιά της Αλεμήνας, η τάση της για φυγή και το πάθος που κυριαρχεί στην ζωή της… είχε πει σε μια άλλη συνέντευξη η Αναστασία και με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Επίσης να συμπληρώσω ότι το ψωμί συμβολίζει την ζωή, το κόκκινο το πάθος γ αυτήν και η κορδέλα το δέσιμο που έχουν όλα αυτά μαζί…

.Χρουσώ…πόσο ίδια και πόσο διαφορετική από την Δικαία;

Το Χρουσώ μου, το καλό κοράκι (κοριτσάκι ), υπόδειγμα συζύγου, μάνας… Η σύγχρονη γυναίκα της Σύμης. Νομίζω ότι μου μοιάζει αρκετά… αυτοί που με γνωρίζουν προσωπικά α βρουν κάποια στοιχεία μου σε εκείνην.

Σου ήταν δύσκολο ή εύκολο ήταν να γράψεις κάτι σε συνεργασία με κάποιον άλλο συγγραφέα;

Ειδικά με την Αναστασία ναι, ήταν πολύ εύκολο ταιριάζουμε στην πειραγμένη γραφή μας.

Η σχέση που είχες με τη συγγραφή μέχρι πρότινος ποια ήταν;

Παρακολουθούσα μαθήματα δημιουργικής γραφής, είναι κάτι που αγαπώ το να βρίσκω λέξεις και να κάνω παιχνίδι μαζί τους. Η Έλια Ζερβού, η δασκάλα μου σε αυτά τα μαθήματα, και το eyedoll, μου έδωσαν μια στήλη οπού δημοσίευα τα άρθρα μου. Την ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.

Σκέφτεσαι να γράψεις ή έχεις ήδη γράψει κάτι μόνη σου;

.Είναι η υπόσχεση που έχω δώσει στην Αναστασία, ενώ και οι δυο θα γράφουμε την συνέχεια για το ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα θα αρχίσω κι εγώ να γραφώ το επόμενο μονή μου.

Μια άδεια βαλίτσα… η Δικαία με τι θα την γέμιζε;

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται καμία βαλίτσα… όταν κουβαλάς στην καρδιά σου τους αγαπημένους σου.

Τι σημαίνουν για σένα… Φίλοι- Οικογένεια- Βιβλία

Τα πάντα μου, σημαίνουν τα πάντα μου!

Αν δεν έγγραφες, ποια άλλη τέχνη θα σε είχε κερδίσει;

Αγαπώ πολύ να τραγουδώ, και το κάνω με φίλους και περνάμε καλά…

Αρκετοί συγγραφείς εκφράζονται και μέσα από την ποίηση. Πατώντας την σκανδάλη του μυαλού σου… αφιέρωσε μας ένα ποίημα σου που σε εκφράζει.

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

Πηγή:http://writersgang.com/

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη