Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 949 ΦΟΡΕΣ

Πίττες αθερινού
• 1 /2 κιλό αθερινό (ψιλό ψαράκι),
• 5-6 κουταλιές γεμάτες αλεύρι
• 1 κρομμύδι, ξυσμένο,
• 1-2 ντομάτες ώριμες ξυσμένες,
• 1 ασπράδι αυγού,
• αλάτι, πιπέρι,
• ελάχιστη σόδα.

Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τον αθερινό. Προσθέτουμε στο αλεύρι τα άλλα υλικά και όσο νερό χρειασθεί, για να γίνει χυλός. Ανακατεύουμε καλά το χυλό με τον αθερινό. Βάζουμε στο τηγάνι μπόλικο λάδι να κάψει. Παίρνουμε μια- μια κουταλιά από το μίγμα και τηγανίζουμε, γυρίζοντας και από τις δυο μεριές.
Οι πίττες αθερινού γίνονται πολύ νόστιμες. Το ψαράκι όμως αυτό δεν βρίσκεται εύκολα.


Φανουρόπιττα ανεβατή
• 1 κι,λό αλεύρι,
• ½ κιλό ζύμη ψωμιού,
• 1 3/4 φλυτζάνια λάδι,
• 2 ½ φλυτζάνια περίπου νερό χλιαρό
• 3 φλυτζάνια ζάχαρη,
• 1 ½ κουταλάκι κοφτό σόδα,
• 3 κουταλάκια ζύμη σκόνη (μπέικιν πάουντερ),
• 1 ½ μοσχοκάρυδο,
• 1 ½ κουταλιά της σούπας κανέλλα,
• 1 ½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλα,
• ½ κουταλάκι μαστίχι,
• 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ ούζο,
• 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ κρασί,
• 3 φλιτζάνια σταφίδα.

Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και το ανακατεύουμε με τα μυρωδικά και τη ζάχαρη. Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε τη ζύμη ψωμιού, πού παίρνουμε από το φούρνο, και τα υπόλοιπα υλικά, έκτος από την σταφίδα. Δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, για να διαλυθεί, και μετά ζυμώνουμε, παίρνοντας λίγο-λίγο όλο το αλεύρι. Στό τέλος προσθέτουμε την σταφίδα, αφού την αλευρώσουμε. Η ζύμη μας γίνεται λίγο πιο πυκνή από το κέϊκ. Την βάζουμε σε μεγάλο ταψί, λαδωμένο και αλευρωμένο. Στρώνουμε από πάνω με το χέρι μας, αφού το βρέξουμε με λάδι, και ρίχνουμε σησάμι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε ν" ανέβει και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Ο άγιος Φανούρης ήταν ο πολιούχος της Ρόδου από τους βυζαντινούς χρόνους. Οι Ροδίτισσες είχαν και έχουν βαθειά πίστη στον άγιο και τάζουν να κάνουν φανουρόπιτα, για να τους φανερωθεί κάτι καλό ή να βρεθεί ένα χαμένο αντικείμενο.

* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές