“Ένα κουτί θάλασσα” για τους ψαράδες της Λέρου

“Ένα κουτί θάλασσα” για τους ψαράδες της Λέρου

“Ένα κουτί θάλασσα” για τους ψαράδες της Λέρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 472 ΦΟΡΕΣ

Μία νέα καμπάνια που αφορά μία πιο δίκαιη αγορά όπου καταναλωτές και ψαράδες προστατεύουν μαζί τη θάλασσα έχει ξεκινήσει η Greenpeace Ελλάδας.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Ένα κουτί θάλασσα» αφορά τα νησιά Λέρο και Λέσβο καθώς οι τους ψαράδες τους, καθημερινοί ήρωες, για μήνες άφησαν στην άκρη τα δίχτυα τους και ανέλαβαν να σηκώσουν στους ώμους τους το φορτίο της προσφυγικής κρίσης, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Όπως αναφέρει η Greenpeace Ελλάδας «στόχος μας είναι το πρόγραμμα αυτό να περάσει στα χέρια των ψαράδων και να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα για να έχουμε πάντα στο πιάτο μας ψάρια που έχουν αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο».
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρεις μήνες και με αυτό θα δημιουργηθεί ένας πρωτοποριακός τρόπος διάθεσης ψαριών από το δίχτυ του παράκτιου ψαρά χαμηλής έντασης απευθείας στο πιάτο του καταναλωτή, ο οποίος θα επιβραβεύει με τον τρόπο αυτό όσους ψαρεύουν με ήπιο τρόπο και θα στηρίξει ενεργά τις παράκτιες κοινότητες και την ιδέα της βιώσιμης αλιείας.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της Greenpeace Ελλάδας «Οι καταστροφικές πρακτικές αλιείας οδηγούν τις θάλασσές μας σε μαρασμό. Οι ψαράδες χαμηλής έντασης βλέπουν στη θάλασσα το μέλλον τους, για αυτό την προστατεύουν όσο κανείς, ψαρεύοντας με τρόπους που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στον βυθό και τη θαλάσσια ζωή. Ωστόσο, η αγορά δεν λειτουργεί με ευνοϊκούς όρους για αυτούς, αναγκάζοντας πολλούς να αφήσουν τα καΐκια τους και να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Αν δεν γίνει κάτι πολύ σύντομα θα βλέπουμε τους “θησαυρούς” τους μόνο σε φωτογραφίες.

Στα παραθαλάσσια χωριουδάκια της Λέρου, οι κάτοικοι βασίζονται στη θάλασσα για το μεροκάματό τους και πολλοί γίνονται ψαράδες από παιδιά. Καθημερινά, αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, αφού οι θάλασσες αδειάζουν και εκείνοι πολλές φορές επιστρέφουν με άδεια δίχτυα. Οι ψαράδες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα από την Λέρο είναι οι : Αλέξανδρος Μαυροειδής, Μανώλης Κουρεπίνης, Στέλιος Σιφουνιός και Οικογένεια Φλωρεντή.

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)