Μπορούν να επωφεληθούν τα Δωδεκάνησα από την κρίση τουρισμού στην Τουρκία;

Μπορούν να επωφεληθούν τα Δωδεκάνησα από την κρίση τουρισμού στην Τουρκία;

Μπορούν να επωφεληθούν τα Δωδεκάνησα από την κρίση τουρισμού στην Τουρκία;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 282 ΦΟΡΕΣ

Διίστανται οι απόψεις των τοπικών παραγόντων για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα

Διίστανται οι εκτιμήσεις των τουριστικών παραγόντων της περιοχής μας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά τα πολιτικά γεγονότα στην Τουρκία.

Πρόκειται για καταστάσεις πρωτόγνωρες τις επιπτώσεις των οποίων κανένας δε γνωρίζει ακόμα, και μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει. Εντούτοις, η ανησυχία για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και το πώς αυτή θα επηρεάσει τους ανταγωνιστές της Τουρκίας ανάμεσα στους οποίους είναι και η Ελλάδα είναι το χαρακτηριστικό που αναδεικνύεται από τη μέρα των γεγονότων.
Ο τουρισμός ως ένα ευαίσθητο προϊόν που διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες επηρεάζεται από πλήθος γεγονότων και συμβάντων που έχουν να κάνουν κυρίως με το αίσθημα ασφάλειας των ταξιδιωτών.

Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, υπάρχουν πληροφορίες ότι μεγάλος τουριστικός οργανισμός που πραγματοποιεί πλήθος πτήσεων σε προορισμούς της Τουρκίας προχώρησε σε διερευνητικές επαφές με την ΥΠΑ, ώστε να τροποποιήσει σε κάποιο βαθμό το πρόγραμμά του, εξετάζοντας να «στείλει» αν αναγκαστεί από τις καταστάσεις κάποια αεροπλάνα προς το νησί μας.

Όμως όπως είναι γνωστό τα slots έχουν ήδη κλειστεί και οι ελεύθερες μέρες και ώρες είναι ελάχιστες για να εξυπηρετήσουν περισσότερα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο Διαγόρας.
Πιο πιθανό φαίνεται αυτό το σενάριο για την Κω, καθώς το νησί βρίσκεται και πιο κοντά στην Τουρκία και λόγω της κρίσης με το προσφυγικό, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και αεροπλάνα και κόσμο στα ξενοδοχεία του.

Μιλώντας στη «Ρ» ο αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Κω Μηνάς Χατζημιχαήλ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο νησί, κάτι που άρχισε ήδη να φαίνεται καθώς όπως είπε τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κινητικότητα στις κρατήσεις.
Αν και βρισκόμαστε στα μέσα της σεζόν υπάρχουν και θέσεις στα αεροπλάνα και άδεια δωμάτια είπε χαρακτηριστικά, γεγονός που τον κάνει να πιστεύει ότι κάποιο όφελος θα υπάρξει για το νησί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει χειροπιαστό όφελος για το νησί από τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Τουρκία.
Μάλιστα όπως δήλωσε στη «Ρ» χτες επικοινώνησε με μεγάλους τ.ο. και συγκεκριμένα τους TUI, Thomas Cook, Der Touristic, από τους οποίους πληροφορήθηκε ότι επισήμως δε φαίνεται να διοχετεύεται η ζήτηση προς την περιοχή μας καθώς όπως τόνισαν δεν θεωρούν ότι «υπάρχει συμβάν» στην Τουρκία!

Η αναταραχή με τις πτήσεις και τις ακυρώσεις που σημειώθηκαν αποδίδεται στο φόβο και την ανησυχία των δύο πρώτων ημερών και εκτιμάται ότι δεν θα συνεχιστεί, αφού πρόκειται για κάτι παροδικό. Σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο εμείς δεν θα καλύψουμε τα κενά μας λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα χώρα.
Πολλοί πάντως περιμένουν ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί τις επόμενες μέρες αφού οι Τούρκοι θα τα παίξουν όλα για όλα, έχοντας ήδη αποφασίσει να επεκτείνουν το χρονικό διάστημα επιδότησης πτήσεων τσάρτερ από το εξωτερικό.

ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Την "βαριά οικονομική ζημία που προκαλούν στην Τουρκία τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, οι πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και το άλυτο ακόμη προσφυγικό ζήτημα", επισημαίνει χθεσινό εκτενές άρθρο στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, με τίτλο "Οι τουρίστες αποφεύγουν την Τουρκία-ένα κύμα πτωχεύσεων απειλεί τη χώρα".

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, μπορεί οι διοργανωτές ταξιδιών να διαμηνύουν πως "επικρατεί ηρεμία" και πραγματικά οι περισσότεροι επισκέπτες στις τουριστικές περιοχές στα νότια της Τουρκίας να μην κατάλαβαν τίποτε από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ωστόσο για όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, η κατάσταση είναι κάθε άλλο παρά ομαλή.

Σύμφωνα με την Die Presse, ο τουρισμός, που δίνει δουλειά στους Τούρκους σε ποσοστό 8%, που συμβάλλει με 13% στο ΑΕΠ της χώρας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εισαγωγής συναλλάγματος, απειλείται τώρα με στασιμότητα, καθώς τον Απρίλιο ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό μειώθηκε κατά 28%, τον Μάιο κατά 23% και αυτή η τάση φαίνεται πως συνεχίστηκε και τον Ιούνιο.

Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει από χθες ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, ενώ αντίστοιχα η Γερμανία και η Αυστρία προειδοποιούν για περισσότερη προσοχή, ενώ ο αριθμός των τουριστών από τις δύο αυτές χώρες που είναι και ο μεγαλύτερος, είχε μειωθεί τους προηγούμενους μήνες.

Ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI φέρεται να καταγράφει μία μείωση της τάξης του 40% στις κρατήσεις για την Τουρκία και από τα δύο εκατομμύρια επισκέπτες, που είχε φέρει εκεί το 2015, περιορίζεται εφέτος σε περίπου ένα εκατομμύριο, ενώ φέρεται να ανατρέπεται και η πρόγνωση για τουλάχιστον 30 έως 33 εκατομμύρια επισκέπτες εφέτος που είχε ανακοίνώσει η τουρκική κυβέρνηση, η οποία είχε βάλει στόχο τα 37 εκατομμύρια.

Ανάλογη μείωση αναμένεται πως θα έχουν και τα έσοδα από τον τουρισμό που υπολογίζονταν σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή και οι Ρώσοι αποφεύγουν την Τουρκία, παρά το γεγονός πως, έπειτα από τη διευθέτηση των διμερών διαφορών και την άρση της απαγόρευσης για ναυλωμένες πτήσεις, μπορούν και πάλι να επισκέπτονται την χώρα.

Σε άλλο σημείο του άρθρου της Die Presse επισημαίνεται ότι η ανασφαλής πολιτική κατάσταση και ο φόβος για τρομοκρατία ζημιώνουν το σύνολο της τουρκικής οικονομίας, με την Παγκόσμια Τράπεζα να προβλέπει για εφέτος, ανάπτυξη σε ποσοστό 3,5%, που μπορεί να φαίνεται πολύ υψηλό, σε σύγκριση με την Ευρώπη, όμως για την Τουρκία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως σημειώνεται, το 2003, όταν ο σημερινός πρόεδρος Ερντογάν ανέλαβε πρωθυπουργός, προβλέπονταν διψήφια ποσοστά ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμη

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ

Γ. Κάππα: Η σεζόν στη Ρόδο έχει ξεκινήσει με ικανοποιητικά στοιχεία

Συνεχείς ακυρώσεις στα νησιά από επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη

Γ. Χατζημάρκος: Ιστορική ημέρα η χθεσινή για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό