Πώς να περάσετε ένα υγιές καλοκαίρι

Πώς να περάσετε  ένα υγιές καλοκαίρι

Πώς να περάσετε ένα υγιές καλοκαίρι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 217 ΦΟΡΕΣ

Καλοκαίρι σημαίνει περισσότερος χρόνος εκτός σπιτιού και γραφείου, επειδή οι μεγαλύτερες μέρες και ο ήλιος μάς προσκαλούν να βγούμε έξω και να περάσουμε όσο πιο καλά μπορούμε.

Είτε πάτε διακοπές είτε μείνετε στην πόλη σας, προσπαθήστε να αποκομίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία σας. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) υπενθυμίζει τις βασικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Να είστε δραστήριοι αλλά δροσεροί
Η συστηματική φυσική δραστηριότητα αποτελεί όλες τις εποχές του χρόνου σημαντικό τμήμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ωστόσο η ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία που συχνά είναι αυξημένη, μπορεί να εμποδίσουν την φυσική δραστηριότητα σε υπαίθριους χώρους. Για να αποφύγετε τα απρόοπτα, φροντίστε:

* Να γυμνάζεστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία λογικά θα είναι χαμηλότερη. Προτιμήστε την άσκηση στην σκιά. Αν όμως έχει καύσωνα, δηλαδή πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, να αποφύγετε την υπαίθρια άσκηση και να προτιμήσετε το γυμναστήριο ή να κάνετε βάδην μέσα σε ένα κλιματιζόμενο κτήριο.

* Να ενυδατώνεστε πολύ καλά, χωρίς να διψάτε. Το καλοκαίρι οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά είναι αυξημένες και έτσι οι άνδρεςχρειάζονται σχεδόν 3,5 λίτρα υγρά την ημέρα και οι γυναίκες 3. Ωστόσο ειδικές ομάδες του πληθυσμού (π.χ. αθλητές, εργαζόμενοι εκτός κτιρίων, έγκυοι) μπορεί να χρειάζονται ακόμα περισσότερο.

Πάντως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πίνετε τόσα υγρά την ημέρα. Σύμφωνα με μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οι πηγές υγρών στην ημερήσια διατροφή των Ελλήνων είναι κατά 20-25% τα στερεά τρόφιμα (λ.χ. φρούτα, λαχανικά), κατά 25-30% διάφορα ροφήματα (λ.χ. καφές, τσάι, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.) και κατά 50% το πόσιμο νερό.Υπολογίζετε ότι το 10% του πληθυσμού δεν αυξάνει το καλοκαίρι την πρόσληψη υγρών και έτσι δεν ενυδατώνεται επαρκώς.

* Να ντύνεστε ελαφρά αλλά προστατευτικά. Τα ρούχα σας πρέπει να είναι βαμβακερά, ελαφριά και φαρδιά για να μπορεί ο ιδρώτας να εξατμίζετε ανεμπόδιστα και έτσι να δροσίζεστε. Αν είναι εφικτό, να φοράτε ανοικτόχρωμο καπέλο με φαρδύ γείσο. Για μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο, φροντίστε τα ρούχα σας να είναι μακριά και να έχουν μακριά μανίκια.

* Να πηγαίνετε οικογενειακώς βόλτες στα πάρκα. Όποτε έχετε την ευκαιρία να παίρνετε όλη την οικογένεια και να κάνετε μεγάλες βόλτες στο πλησιέστερο πάρκο ή, αν έχετε τη δυνατότητα, μια εκδρομή για πεζοπορία στο πλησιέστερο βουνό με δέντρα.

* Αν πάτε διακοπές, φροντίστε να είναι δραστήριες. Κολύμπι και περπάτημα είναι οι πρώτες και πιο φιλικές για όλες τις ηλικίες επιλογές. Αν αντέχουν οι δυνάμεις σας, μπορείτε να κάνετε και ποδήλατο, ενώ αν είστε νέοι ή/και πολύ δραστήριοι, το κάμπινγκ, η πεζοπορία, το κανό, οι καταδύσεις και το ψαροντούφεκο (πάντα με παρέα) είναι πρόσθετες καλές επιλογές.

Να τρώτε υγιεινά και με ασφάλεια

Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία για φαγητό με παρέα, αλλά επειδή κάνει ζέστη η αλλοίωση των τροφίμων είναι πολύ εύκολη, επομένως απαιτείται μεγάλη προσοχή:
* Να σαπουνίζετε τα χέρια σας πριν αρχίσετε να ετοιμάζετε φαγητό και πριν καθίσετε να φάτε.
* Να σαπουνίζετε τα μαχαιροπίρουνα, τα πιάτα, τα τάπερ και τις επιφάνειες κοπής τροφίμων αμέσως μετά τη χρήση τους για την ετοιμασία του φαγητού.

* Να μαγειρεύετε τις ποσότητες του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε αυθημερόν και να βάζετε ό,τι περισσεύει στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από το τέλος του μαγειρέματος.
* Να πλένετε καλά φρούτα και λαχανικά πριν τα φάτε.
* Μην τρώτε μισοψημένα κρέατα, πουλερικά και ψάρια.

* Όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ, να έχετε μαζί ισοθερμική τσάντα για να μεταφέρετε τα (ιδιαιτέρως ευπαθή) γαλακτοκομικά προϊόντα και τα υπόλοιπα τρόφιμα ψυγείου.
* Μην σερβίρετε το κρέας με την ωμή μαρινάδα που σας έχει περισσέψει. Το καλύτερο είναι να προσθέτετε την μαρινάδα στο μαγείρεμα για να βράζει καλά.

Μην ξεχνάτε την ηλιοπροστασία
Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος, είτε είναι μελανώματα είτε όχι, προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Προστατεύστε το δέρμα σας από την UV, ιδίως το μεσημέρι, φροντίζοντας:
* Να φοράτε ρούχα που καλύπτουν το σώμα (μην ξεχάσετε το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου)

* Χρησιμοποιώντας αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Να αλείφετε το δέρμα σας με άφθονο αντηλιακό (ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον δύο κουταλάκια του γλυκού για χέρια, πρόσωπο και αυχένα, και άλλο τόσο για τα πόδια, ενώ για τον κορμό θέλει 1-2 κουταλιές της σούπας) μισή ώρα πριν βγείτε από το σπίτι και να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε 2 ώρες.
* Αποφύγετε την έντονη ηλιοφάνεια (11 το πρωί έως 4 το απόγευμα)

* Μην κάνετε σολάριουμ. Και αυτά μπορεί να προκαλέσουν δερματικές βλάβες και να συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος.
* Να θυμάστε ότι το μαύρισμα είναι ένδειξη βλάβης του δέρματος και όχι υγείας.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού