Μία καινοτόμος εκπαιδευτική δράση έχει ξεκινήσει στο νησί των Λειψών

Μία καινοτόμος εκπαιδευτική δράση έχει  ξεκινήσει  στο νησί των Λειψών

Μία καινοτόμος εκπαιδευτική δράση έχει ξεκινήσει στο νησί των Λειψών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 314 ΦΟΡΕΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα σπουδών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στο νησί των Λειψών, το οποίο έχει βάλει στόχο την ανάδειξη του Αιγαίου στο διεθνή χάρτη, προσελκύοντας ένα μεγάλο αριθμό μαθητών και επιστημόνων.

Σχεδόν, 500 νέοι συμμετέχοντες από πανεπιστήμια, κολλέγια και σχολεία από 22 χώρες, (Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά, Χονγκ Κονγκ, Νέα Ζηλανδία και από όλη την Ευρώπη) συμμετέχουν στην καινοτόμο σειρά μαθημάτων εφαρμοσμένης προστασίας.

Αυτή η δυναμική εκπαιδευτική δράση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, προσφέρει στους μαθητές πολυεπίπεδη εκπαίδευση σε πολλούς τομείς της εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής έρευνας και προστασίας.
Ένα κομμάτι της επιστημονικής εκπαίδευσης πραγματοποιείτε στο νησί της Σάμου όπου βρίσκεται η κύρια ερευνητική βάση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος και το δεύτερο κομμάτι στο νησί των Λειψών.

Οι συμμετέχοντες, καθημερινά παρακολουθούν ένα σύνθετο πρόγραμμα σπουδών , το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απόκτηση διπλώματος στην περιβαλλοντική κατάδυση (με πιστοποίηση PADI). Eκπαιδεύονται στην χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας με την χρήση kayak και ψηφιακών εργαλείων, στην μελέτη των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών και στην εκπαίδευση στην υποβρύχια καταγραφή βιοποικιλότητας των παράκτιων οικοσυστημάτων.

Επίσης συμμετέχουν στην μελέτη των πληθυσμών του Χρυσού τσακαλιού και του Μεσόγειου χαμαιλέοντα στην Σάμο, στην καταγραφή της βιοποικιλότητας των εντόμων και την καταγραφή της ορνιθοπανίδας στις μικρές νησίδες του βορείου Δωδεκανήσου.

Ακόμη, τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στα πεδία της έρευνας και της περιβαλλοντικής προστασίας και έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα νέο έργο που στοχεύει στην δημιουργία ενός μοναδικού στον κόσμο «Φυσικού Θαλάσσιου Καταφυγίου» που απαρτίζεται από χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις.

Η δράση αυτή γίνεται με την υποστήριξη διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο και με την συνεργασία του Δήμου Λειψών-που έχει χαράξει μια «πράσινη πορεία» και αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης για όλους τους νησιωτικούς δήμους της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη

Λειψοί: Το ελληνικό νησί χωρίς ξαπλώστρες που προβάλλουν Sun και Vanity Fair ως όαση για φυσιολάτρες

Συνάντηση του δημάρχου Λειψών Φ. Μάγγου με τον υπουργό Ναυτιλίας Χ. Στυλιανίδη

Οι Λειψοί στην κορυφή των 11 πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024

Με τον περιφερειάρχη συναντήθηκε ο δήμαρχος Λειψών

Δωρεά του Αθανάσιου Μαρτίνου η αυλή του Νηπιαγωγείου Λειψών

Ποιοι ορίστηκαν αντιδήμαρχοι στον δήμο Λειψών

Οργανωμένες επαφές του Δήμου Λειψών στη διεθνή έκθεση WTM 2023

Συνελήφθη ένας άνδρας για μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών στους Λειψούς