Η ΑΤΕ προμηθεύτηκε σπόρο "Μάγκο" για καλλιέργεια στη Ρόδο

Η ΑΤΕ προμηθεύτηκε σπόρο "Μάγκο" για καλλιέργεια στη Ρόδο

Η ΑΤΕ προμηθεύτηκε σπόρο "Μάγκο" για καλλιέργεια στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 249 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Kυριακή 22 Ιουλίου 1956 Αριθ. Φύλλου 1582

Η ΑΤΕ ΕΠΡΟΜΗΘΕΥΘΗ ΣΠΟΡΟΝ “ΜΑΓΚΟ” ΠΡΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΟΔΟΝ

Επετεύχθη παρά της Α.Τ.Ε. η προμήθεια εξ Αιγύπτου 210 σπερμάτων Μάγκου και απεστάλησαν εις τας Τεχνικάς Επιθεωρήσεις ΑΤΕ Καλαμών, Ηρακλείου και Ρόδου προς δοκιμαστικήν φύτευσιν.

Το Μάγκο είναι οπωροφόρον δένδρον και εκαλλιεργήθη εις Αίγυπτον όπου ανεπτύχθησαν εκτεταμένοι οπωρώνες. Αναπτύσσεται μέχρις 15 μέτρων, τα φύλλα του είναι λογχοειδή, μήκους 30 εκατοστών, άνθη μικρά, ροζ χρώματος και αρωτικά. Ο καρπός έχει σχήμα ωοειδές ή επίμηκες. Ο πυρήν είναι πεπλατυσμένος και ο καρπός πορτοκαλλόχρους, χυμώδης με γλυκείαν ιδιαζόντως αρωματικήν γεύσιν. Το Μάγκο θεωρείται ως η πλέον ηδεία εις γεύσιν οπώρα ανά τον κόσμον, είναι άνευ ινών.

Η τοποθέτησίς του είναι εξησφαλισμένη εις την ξένην αγοράν, όπου η οπώρα αυτή είναι περιζήτητος και πληρώνεται ως είδος πολυτελείας. Μειονέκτημα διά την καλλιέργειαν του δένδρου είναι ότι ολίγοι βαθμοί παγετού δύνανται να προκαλέσουν ζημίαν επί του μαγκοδένδρου, το οποίον είναι ευαισθητότερον της βανάνας. Δι’ αυτό η δοκιμαστική σπορά εγένετο εις ξηροθερμικόν κλίμα.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΝ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ
Το Υπουργείον Παιδείας δι’ εγγράφου του προς την Νομαρχιακήν Επιτροπήν Καταπολεμήσεως Αναλφαβητισμού (ΝΕΚΑ) παρακαλεί όπως υποβάλη αύτη μέχρι της 25ης Ιουλίου ε.ε. στατιστικά στοιχεία ως και έκθεσιν επί του συντελεσθέντος έργου κατά το έτος 1955-56, διά την μόρφωσιν των αναλφαβήτων.

ΤΟ ΥΠΕΡ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ
Το Υπουργείον Εσωτερικών ανεκοίνωσε προς τους Νομάρχας ότι το υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων τέλος επί των χρησιμοποιούντων τα πεζοδρόμια, τας οδούς, τας πλατείας, τους εν γένει κοινοχρήστους χώρους και το υπέδαφος αυτών δύναται να επιβάλλεται δι’ αποφάσεως του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου εγκρινομένης υπό του Νομάρχου και εις Δήμους και Κοινότητας πληθυσμού κάτω των 3.000 και άνω των 2.000 κατοίκων.

ΕΚΥΡΩΘΗ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ Ν.Α.Τ.
Διά βασιλικού διατάγματος εκυρώθη ο κανονισμός διαρθρώσεως και αρμοδιότητος του τμήματος Παροχών ΝΑΤ και του τρόπου βεβαιώσεως, απονομής και πληρωμής παροχών υπό του ΝΑΤ και του Κεφαλαίου Δυτών.

ΠΡΟΒΛΗΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΗ ΕΙΣ ΤΟ “ΚΑΡΝΑΓΙΟ”
Ως πληροφορούμεθα μετά την αποπεράτωσιν του κρηπιδώματος εις τον χώρον του πρώην καρνάγιου, θα προκηρυχθή υπό του δήμου διαγωνισμός δια την κατασκευήν μεγάλης προβλήτος. Η εν λόγω προβλής θα διατίθεται διά την αποβίβασιν των αφικνουμένων επισήμων και τουριστών καταλλήλως δε, εις την περιοχήν θα ανεγερθούν 8 καταστήματα μοντέρνου ρυθμού.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗΝ ΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑΝ ΑΣΤΕΡ0Σ-ΞΕΝ/ΛΩΝ
Tην προσεχή Τρίτην 24 τ.μ. και ώραν 5.30 μ.μ. θα συνέλθη εις την αίθουσαν του Πρωτοδικείου το Πρωτοβάθμιον Διαιτητικόν Διοικητικόν Δικαστήριον προκειμένου να επιληφθή της αναφυείσης διενέξεως μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων αφ’ ενός και των ξενοδόχων και της Εταιρείας Αστήρ αφ’ ετέρου.

Το Δικαστήριον τούτο απαρτίζεται εκ του Πρωτοδικείου κ. Γ. Βουγιουκλάκη ως προέδρου, του επιθεωρητού Εργασίας κ. Δημητρίου, των κ.κ. Γεωργίου Λαμπριανού και Σάββα Θωμόγλου ως εκπροσώπων αντιστοίχων μισθωτών και εργοδοτών.
Οι ξενοδόχοι και εταιρείας Αστήρ ως και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα υποδείξουν τους εκπροσώπους των προκειμένου να αναπτύξουν τας απόψεις των κατά την εκδίκασιν της υποθέσεως.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Σπυρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"