Eιδήσεις από το παρελθόν

Eιδήσεις από το παρελθόν

Eιδήσεις από το παρελθόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 269 ΦΟΡΕΣ

Πειρατικά πλοία στη Ρόδο ένας μεγαλέμπορος της (Βούδα)Πέστης ζητά να διδάσκεται στις Εμπορικές Σχολές της Ουγγαρίας η νεοελληνική γλώσσα. Ακόμα Βουλγαρικές αγριότητες στη Μακεδονία από τους Κομιτατζήδες και Έλληνες της διασποράς συνδράμουν παντιοτρόπως το μικρό ελληνικό βασίλειο. Ένας προεκλογικός λόγος του Ελ. Βενιζέλου το 1910, μάθημα για τους σύγχρονους πολιτικούς.

Έτσι ο πολιτικός ηγέτης δεν επικαλείται “αυταπάτες” για την αποτυχία του, αλλ’ αναλαμβάνει τις ευθύνες του για το προεκλογικό του πρόγραμμα. Ας το διαβάσουν οι πολιτικοί της εποχής μας και ιδιαίτερα ο νεαρός πρωθυπουργός.

ΤΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ ήταν 15νθήμερο περιοδικό, το οποίο εξεδίδετο στην Αθήνα από τον Κίμωνα Μιχαηλίδη.
Η ΝΙΚΗ ήταν μηνιαίο ελληνόφωνο περιοδικό το οποίο εξεδίδετο στη Ν. Υόρκη. Περιλαμβάνονται σ’ αυτό οι σύντομες βιογραφίες ορισμένων από τους 57.000 Έλληνες της Αμερικής, οι οποίοι προσήλθαν εθελοντικά στους Βαλκανικούς πολέμους.

Το 1946, λίγο πριν από την αιματηρή εμφύλια διαμάχη, νεαροί Έλληνες κατακτούν την υψηλότερη κορυφή της Αφρικής και η Ελληνίδα Κλεοπάτρα Σεβαστού, χήρα του μεγάλου Γάλλου γλύπτη Αντουάν Μπουρντέλ (1861-1929), δωρίζει γλυπτά του στην Εθνική Πινακοθήκη.
Αυτές οι “ειδήσεις’ του παρελθόντος παρελαύνουν στη σημερινή “Ροδιακή”.

ΑΛΗΘΕΙΑ, 18.7.1866- Φράγουσιν εκ Ρόδου ότι κατ’ αυτάς ανεφάνησαν εκείσε δύο πειρατικά πλοία υπό σημαίνα ελληνικήν, εν τσερνίκιον και μία βρατσέρα, περιπλέοντα τα παράλια της Καραμανίας. Επειδή δ’ εις τας παραλίους πόλεις της ασιατικής όχθης δεν προσεγκίζουσιν ατμόπλοια και οι μετά των μερών εκείνων εμπορευόμενοι αποστέλλουσι χρηματοδέματα διά πλοίων, διά τούτο οι κάτοικοι επικαλούνται την προσοχήν της Σ. Κυβερνήσεως προς καταδίωξιν των πειρατικών τούτων πλοίων (Βυζαντίς).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, 15.2.1902- Διακεκριμένος έμπορος της Πέστης ευρισκόμενος εις εμπορικάς σχέσεις μετά της Ανατολής και βλέπων ότι το μεγαλύτερον εμπορικόν στοιχείον αυτής αποτελείται εξ Ελλήνων, υποβάλλει αίτησιν εις το Υπουργείον του Εμπορίου όπως η νεοελληνική εισαχθή εις τας εμπορικάς σχολάς με την σημερινήν προσφοράν.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, Απρίλιος-Σεπτέμβριος 1902. Η Βουλγαρική αγριότης εξακολουθεί το έργον. Ο εν Δοϊράνη Γεώργιος Πατριώτης έπεσε νέον αυτής θύμα. Επτά κακούργοι δέσαντες τας χείρας και φιμώσαντες το στόμα του, κατέσφαξαν αυτόν. Οι δολοφόνοι εξηφανίσθησαν. Ο Γεώργιος Πατριώτης ήτο εξήντα ετών. Και προ δύο ετών είχεν αποπειραθή το Βουλγαρικόν κομιτάτον την δολοφονίαν του. Ο Βουλγαρικός φανατισμός, ήτο το ελατήριον του τόσον αγρίως εκτελεσθέντος φόνου.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, 30.4.1902-Ο εν Λονδίνω κ. Μαρίνος Κοργιαλένιος εδώρησεν εις το Βασιλικόν θέατρον 50.000 δρχ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, 15.7.1902- Ο εν Παρισίοις αποθανών Έλλην Μιλτιάδης Αλεξόπουλος καταλείπει εις την Κυβέρνησιν 300.000 ρούβλια όπως ανεγερθή εν Αθήναις η εν Πειραιεί νοσοκομείον προς νοσηλείαν των πτωχών δωρεάν.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, 15.5.1903- Ο Μαρασλής εδώρησε δέκα χιλιάδας λίρας προς ανέγερσιν εμπορικής σχολής εις Θεσσαλονίκην.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, 31.10.1910- Τα είπε ο κ. Βενιζέλος. “...Αι θεμελιώδεις ιδέαι της πολιτικής δύνανται να συγκεφαλαιωθούν εις ολίγας λέξεις. “Απόλυτος σεβασμός εις την έννομον τάξιν, τυφλή υποταγή εις τους νόμους της χώρας, ουδείς συμβιβασμός ή συναλλαγή με τα ανώτερα ή κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αντίστασις προς πάσαν δημαγωγίαν και προς άνωθεν όπως και των κάτωθεν... θα θεωρώμεν την Κυβέρνησιν ως μέσον και όχι ως σκοπόν... θα εγκαταλείψωμεν την Κυβέρνησιν μάλλον παρά να κατέλθωμεν εις συμβιβασμούς οι οποίοι ατιμάζουν τας κυβερνήσεις και εμποδίζουν την πορείαν των λαών”.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, 1.12.1910- Ο καθηγητής της Βυζαντινής και νεωτέρας Ελληνικής φιλολογίας εις το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κ. Σίμος Μενάρδος, ανηγορεύθη επίτιμος Master of Arts.

“H NIKH”, 1.2.1914- Oι εξ Αμερικής Έλληνες επίστρατοι Γεώργ. Νίκας, ένας από τους εγκριτωτέρους Έλληνες ομογενείς της Ατλάντα Ca ανεχώρησε προς εκπλήρωσιν της στρατιωτικής του υποχρεώσεως... καταταχθείς ως δεκανεύς εις τον 22ον λόχον της 10ης μεραρχίας(...). Ο κ. Γ. Νίκας ετραυματίσθη κατά τον πρώτον αιφνιδιασμόν των Βουλγάρων εις το Παγγαίον. Ληξάσης της επιστρατεύσεως επέστρεψε εις την εν Ατλάντα εργασίαν του. Κατάγεται εκ της επαρχίας Καρυστίας.
Κων. Διακουμάκος... εκ Νέας Ορλεάνης όπου διέμενεν ο Κων. Β. Διακουμάκος έσπευσεν εις την φωνήν της πατρίδος, καταταχθείς εις το 8ον πεζικόν σύνταγμα της 4ης μεραρχίας, (....). Κατήγετο εκ του χωρίου Ανώγεια της Σπάρτης. (...)

Γεώργιος Κάγκος. Από το Montreal του Καναδά... κατάγεται εκ Μυτιλήνης.
Κ. Κουλούρης, Δ. Μαρινάκος και Ι. Μαρινάκος. Και οι τρεις μέλη της εν Σικάγω ελληνικής παροικίας,(...) κατάγονται εκ Καστρίου της Κυνουρίας.
Βασιλ. Ταγκαράκης. Από τας τάξεις της εν Αμερική Ελληνικής νεολαίας... κατάγεται εκ του χωρίου Μπολάτι της Κορινθίας.

Σταύρος Ι. Ξέπαπας. Αδελφός των εν Columpus καλώς αποκατεστημένων ομογενών κ. Νικολάου και Γεωργίου Ξέπαπα... Ιδιαίτερα του πατρός, τα Ανώγεια της Σπάρτης.
Ευσταθ. Βουρβούλιας (...) κατάγεται εκ Βόλου της Θεσσαλίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 7.4.1946-...Εις την μακρυνήν Ταγκανίκαν το ελληνικόν όνομα περιεβλήθη με απαράμιλλον γόητρον ύστερα από το κατόρθωμα τεσσάρων νεαρών ομογενών που έγιναν κυριολεκτικά θρύλοι εις την Ανατολικήν Αφρικήν. Πρόκειται διά τους κ.κ. Φαίδωνα Ε. Μεϊμαρίδην, Αλεξ. Δ. Γκίκαν, Γεώργ. Α. Παπαδόπουλον και δίδα Ερασμίαν Ν. Αθηναίου, που κατόρθωσαν να αναβούν εις την υψηλοτέραν κορυφήν του όρους Κιλιμάντζαρον του υψηλοτέρου όρους της Αφρικής και δευτέρου εις ύψος μετά τα Ιμαλάια(...)
ΑΓΗΣ. Σ. ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ
Καθηγητής της Ελληνικής Σχολής
Κιμπόσσο-Μόσσι
της Ανατολικής Αφρικής

ΤΟ ΒΗΜΑ, 27.4.1946- Η κ. Μπουρντέλ σύζυγος του γνωστού Γάλλου γλύπτου εδώρησαν εις την Εθνικήν Πινακοθήκην χάλκινον προτομήν της Παλλάδος Αθηνάς, έργον του συζύγου της. Επίσης εδώρησεν εις την Πινακοθήκην έργα και άλλων καλλιτεχνών, τα οποία θα μεταφέρη ο γραμματεύς του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Μιλιέξ, όστις φθάνει προσεχώς εις τας Αθήνας.

Γράφει ο Αντώνης Ν. Βενέτης

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B