Κινηματογραφικές εικόνες και άνθρωποι γεμίζουν το καλοκαίρι της Πάτμου με σινεμά

Κινηματογραφικές εικόνες και άνθρωποι γεμίζουν το καλοκαίρι της Πάτμου με σινεμά

Κινηματογραφικές εικόνες και άνθρωποι γεμίζουν το καλοκαίρι της Πάτμου με σινεμά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 719 ΦΟΡΕΣ

Για 6η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου φέρνει στο πανέμορφο νησί και στον κόσμο του κινηματογραφικές εικόνες κι ανθρώπους για να γεμίσουν το καλοκαίρι με σινεμά.

Με 60 προβολές στο πρόγραμμά του, αποτελούμενο από ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, workshops και σεμινάρια, αλλά και ξεχωριστούς καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Φεστιβάλ Πάτμου ετοιμάζεται ν’ ανοίξει αυλαία στη θάλασσα σήμερα και θα διαρκέσει ώς και την Τετάρτη 27 Ιουλίου.

Οπως το ταμπεραμέντο του, έτσι και οι χώροι προβολής του φεστιβάλ αποτελούν πρόταση: το πανέμορφο θερινό σινεμά του Νεοκλασικού Σχολείου της Σκάλας θα φιλοξενήσει τις ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, η αίθουσα μέσα στο προστατευόμενο από την UNESCO Παλαιό Σχολείο της Χώρας τα ντοκιμαντέρ και το Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον» τις μικρού μήκους προβολές.

Με το πρόγραμμά του το Φεστιβάλ Πάτμου φέρνει στο νησί κάποιες από τις πιο αναγνωρισμένες καλλιτεχνικά ταινίες που προβλήθηκαν στα… ηπειρωτικά στο πρώτο μέρος της σεζόν. Στις ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, ελληνική πρεμιέρα θα κάνει το «The Fits» (2015) της Ανα Ρόουζ Χόλμερ, η ιστορία μιας μποξέρ που γίνεται δεκτή στην ομάδα των μαζορετών για να βρεθεί αντιμέτωπη με μια φονική επιδημία.

Παράλληλα, στην επιλογή ξεχωρίζουν ταινίες σαν το υποψήφιο για Οσκαρ «Στην αγκαλιά του φιδιού» του Σίρο Γκέρα, η «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο, το «Mediterranea» του Γιόνας Καπρινιάνο, το «The Violin Teacher» του Σέρχιο Ματσάντο.

Τη φετινή ελληνική παραγωγή θα εκπροσωπήσουν ο «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, το «Ξύπνημα της άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, με τους δημιουργούς τους παρόντες για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο κοινό. Τιμώντας τη μνήμη του Νίκου Παναγιωτόπουλου το φεστιβάλ ετοιμάζει μια ειδική προβολή της ταινίας «Τα οπωροφόρα της Αθήνας».

«Lo and Behold: Reveries of The Connected World» του Βέρνερ Χέρτσογκ |

Αναγνωρισμένους τίτλους περιλαμβάνει το πρόγραμμα των ντοκιμαντέρ. Εδώ συναντάμε το «Lo and Behold: Reveries of The Connected World» του Βέρνερ Χέρτσογκ, όπου ο πάντα εκκεντρικός και τόσο οξυδερκής Γερμανός σκηνοθέτης προσπαθεί ν’ ανακαλύψει την προέλευση και την αποστολή του θαυμαστού ίντερνετ!

«Νοτιάς», του Τάσου Μπουλμέτη |«Νοτιάς», του Τάσου Μπουλμέτη |

Στην Πάτμο θα προβληθεί και το βραβευμένο με τη Χρυσή Αρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου «Φωτιά στη θάλασσα» του Τζιανφράνκο Ρόζι, που παρουσιάζει τη ζωή του μικροσκοπικού, αλλά τόσο καίριου νησιού της Λαμπεντούζα μέσα από τα βιώματα των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των προσφύγων που φτάνουν στο λιμάνι του με ελπίδα ένα πέρασμα στη βορειότερη Ευρώπη.

Κάποια από τα ωραιότερα φετινά ελληνικά ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ οι δημιουργοί τους: το «Αρκαδία Χαίρε» ο Φίλιππος Κουτσαφτής, το «Ο πιο μακρύς δρόμος» η Μαριάννα Οικονόμου, τον «Τερματισμό» η Ελιάνα Αμπραβανέλ και το «My Friend Larry Gus» ο Βασίλης Κατσούπης. Το Φεστιβάλ της Πάτμου δεν περιορίζεται στις προβολές, συνοδεύει το πρόγραμμά του με κινηματογραφικά workshops και σεμινάρια.

Στο Πάνελ Ντοκιμαντέρ η Μαριάννα Οικονόμου, η Ελιάνα Αμπραβανέλ και ο Βασίλης Κατσούπης θα μιλήσουν για την παραγωγή ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα του σήμερα, από το πώς επιλέγουν και προσεγγίζουν τα θέματά τους μέχρι και το στάδιο της παραγωγής, ενώ στο ίδιο πλαίσιο θα γίνει παρουσίαση του ΟΤΕ TV History Channel από τον Δημήτρη Μιχαλάκη, διευθυντή του ΟΤΕ TV.

Στο πάνελ Ελληνικό Σινεμά θα μιλήσουν ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης και ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος για τη σημερινή εικόνα της κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα μας.

Στο σεμινάριο Storytelling η σεναριογράφος, σκηνοθέτις και πανεπιστημιακός Κάρολ Λ. Ντίσιγκερ φτάνει από την Αμερική στην Πάτμο για να μιλήσει για την αφήγηση σήμερα αλλά και να συμμετάσχει ως μέντορας στο Patmos Documentary Workshop, οργανώνοντας μαζί με διακεκριμένους σκηνοθέτες και ανθρώπους του ντοκιμαντέρ απ' όλο τον κόσμο σεμινάρια, πορτρέτα και συζητήσεις για το μεταναστευτικό.

Στο φεστιβάλ φέτος θα παρουσιαστεί και ο νικητής του περσινού διαγωνισμού «Σεναρίου Μικρού Μήκους για Ελληνες Σεναριογράφους» που συνδιοργανώνουν το Διεθνές Φεστιβάλ Kινηματογράφου Πάτμου και ο OTE TV.

Στο τμήμα των ταινιών μικρού μήκους θα προβληθούν επιλογές από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου της Ευρώπης (Best of Europe), γερμανικές ταινίες μικρού μήκους (Search Light Germany, σε συνεργασία με την AG Kurzfilm), επιλεγμένες ταινίες από τις 2.000 που κατατέθηκαν στο φεστιβάλ (IFFP selection A&B) και βραβευμένες ταινίες από τους διαγωνισμούς του Sundance Channel 2016 (Sundance Channel Shorts).

Της Λήδας Γαλανού από την εφημερίδα των Συντακτών

Διαβάστε ακόμη

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

"Χτύπησαν" στην Πάτμο οι απατεώνες που ζητούν χρήματα από γονείς για δήθεν ατυχήματα των παιδιών τους

Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Πάππου συναντήθηκε ο δήμαρχος Πάτμου

Επιμνημόσυνη δέηση για το δυστύχημα του ΕΚΑΒ του 2001 πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο στο μνημείο της ιατρού Σοφίας Μπεφόν