Το πλεονέκτημα της απόστασης

Το πλεονέκτημα  της απόστασης

Το πλεονέκτημα της απόστασης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 104 ΦΟΡΕΣ

Πολλά προβλήματα διογκώνονται λόγω του παρατηρητή και δεν έχουν το μέγεθος που ισχυρίζεται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τοπικά. Φαίνονται σημαντικά μόνο στους τοπικούς φορείς.

Σε αυτόν τον τομέα η απόσταση αποτελεί πλεονέκτημα. Με ένα zoom out, δεν διακρίνονται πλέον οι λεπτομέρειες και εμφανίζονται μόνο οι γενικές γραμμές. Το ενδιαφέρον είναι ότι εμπεριέχουν κάποτε ακόμα και τη λύση του προβλήματος.

Ως προσέγγιση είναι αποτελεσματική, γιατί δεν έχει πια τον τοπικό θόρυβο και τις τοπικιστικές αντιπαλότητες. Με αυτήν την έννοια μόνο μερικά προβλήματα παραμένουν, ενώ τα περισσότερα είναι απλώς θέματα τοπικής απασχόλησης. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως οι Δήμαρχοι ασχολούνται μόνο με αυτά και γι' αυτό τον λόγο ενισχύεται και η άποψη του Umberto Eco, για το κοινό στοιχείο που έχουν με τις γυναίκες.

Το παράδοξο είναι ότι αν ρωτήσουμε τους κατοίκους για τα προβλήματα που θέλουν να λύσουν και τα θεωρούν ως προτεραιότητα, δεν θα βρούμε αυτά τα προβλήματα. Αν λοιπόν αναλύσουμε δομικά την κατάσταση, θα αντιληφθούμε ότι όντως η απόσταση αποτελεί ένα πλεονέκτημα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτή η απόσταση γίνεται χρονική διότι τότε εμφανίζονται τα προβλήματα ουσίας που αξίζουν όντως να επιλυθούν αφού αυτά αλλάζουν και το μέλλον.

Γράφει o Ν. Λυγερός

Διαβάστε ακόμη

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους