Εξοντώνονται στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου

Εξοντώνονται στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου

Εξοντώνονται στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 652 ΦΟΡΕΣ

Λόγω παραεμπορίου, υπερφορολόγησης και έλλειψης ρευστότητας • Έντονοι προβληματισμοί στην προχθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. του Επιμελητηρίου Δωδ/νήσου

Παραεμπόριο, υπερφορολόγηση και έλλειψη ρευστότητας εξοντώνουν μέρα με τη μέρα τις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου, επιδεινώνοντας την κατάσταση της τοπικής οικονομίας και δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική κρίση στον τόπο.

Οι επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους μικρές και μεσαίες δεν μπορούν να διαχειριστούν την καταιγίδα των μέτρων και υπό το βάρος των υποχρεώσεων βάζουν λουκέτο.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απασχόλησε και τη συνεδρίαση των μελών του δ.σ. του Επιμελητήριου προχτές το βράδυ, καθώς τέθηκαν για συζήτηση θέματα τα οποία σχετίζονται με την παρούσα κατάσταση και το μέλλον του επιχειρηματικού κόσμου.

«Ουδέποτε ο εμπορικός κόσμος δεν ήταν τόσο δυστυχισμένος. Δουλεύω από μικρό παιδί και έχω ζήσει πολλά σημαντικά γεγονότα. Τίποτα όμως δε γονάτισε τις επιχειρήσεις μας όσο η σημερινή κατάσταση» δήλωσε στη «Ρ» ο γενικός γραμματέας του επιμελητηρίου Νίκος Παπασταματίου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση στην αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένας ακατάσχετος λογαριασμός για τους εμπόρους ο οποίος να συνδεθεί με τη χρήση πιστωτικών καρτών και μέσω αυτού να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεών τους.

Θα είναι ένας λογαριασμός που θα αποτελεί στην ουσία το κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις και όχι το κέρδος τους, κάτι το οποίο είχε εξαγγείλει ότι θα θεσπίσει το αρμόδιο υπουργείο, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα έμεινε στα χαρτιά.

Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Παπασταματίου στη συνεδρίαση του σώματος ήταν να ζητήσει το επιμελητήριο από το υπουργείο να επισπεύσει τη θέσπιση αυτού του λογαριασμού καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον γονατίσει καθώς οι κατασχέσεις λογαριασμών τους έχουν πάρει διαστάσεις… επιδημίας αφού δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία βάζουν χέρι σε αυτούς εφαρμόζοντας τους τελευταίους νόμους.

«Η δέσμευση λογαριασμών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των επιχειρήσεων» δήλωσε στη «Ρ» ο κ. Παπασταματίου κάνοντας γνωστό ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκει περίπου το 25% των επιχειρήσεων της Δωδεκανήσου, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 160.000.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόταση αυτή μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί όμως πρέπει να γίνει άμεσα καθώς το τέλος Ιουλίου που είχε υποσχεθεί το υπουργείο πλησιάζει και η εξαγγελία του υπουργείου δεν έχει υλοποιηθεί.
Εξίσου σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε στη συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας του επιμελητηρίου σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία δυόμισι χρόνια έκλεισαν στα Δωδεκάνησα 2.531 επιχειρήσεις λόγω της αδυναμίας τους να σηκώσουν το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Ειδικότερα το 2014 έκλεισαν 1.221 επιχειρήσεις, το 2015 έκλεισαν 907 και το πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισαν 403 επιχειρήσεις, ενδεικτικό του αδιεξόδου που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα.
Πριν την οικονομική κρίση το κλείσιμο των επιχειρήσεων ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο, ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος έπαιρνε σύνταξη. Κάποιο μέλος της οικογένειας συνέχιζε να τη λειτουργεί ενώ σήμερα οι επιχειρήσεις κλείνουν αναγκαστικά λόγω της κατάστασης.
Το παραεμπόριο

Μία άλλη πληγή για τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας σήμερα είναι το παραεμπόριο ένα φαινόμενο που απασχολεί το σύνολο του εμπορικού κόσμου σε όλη την έκταση της Ελληνικής Επικράτειας .
Η οικονομική αυτή μάστιγα αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους λόγους, απαξίωσης κυρίως των μικρών και οικογενειακών εμπορικών επιχειρήσεων.

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του επιμελητηρίου το παράνομο «δίκτυο» του υπαίθριου και στάσιμου παραεμπορίου έχει απλώσει τα πλοκάμια του στην Δωδεκάνησο πολλά χρόνια τώρα, προσδοκώντας για κάθε χρόνο της λειτουργίας του μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

Το 2012 η αξία των κατασχεθέντων προϊόντων παραεμπορίου στην Ελλάδα ανήλθε στα 12 εκατ. ευρώ ενώ ο συνολικός τζίρος που πραγματοποιείται εκτιμάται στα 20-25 δις euro, με απώλειες για τα Δημόσια έσοδα της τάξεως των 5 δις euro.

Οι διαμαρτυρίες των Επιμελητηρίων από όλες της περιοχές της Χώρας , της ΕΣΕΕ και των Εμπορικών Συλλόγων είναι διαχρονικές χωρίς να δίνεται όμως μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων θεωρούνται ως μηδαμινά απέναντι στην έκταση του προβλήματος που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Χώρα λόγω της αδυναμίας του Κράτους να εφαρμόσει τους Νόμους.

Έτσι το επιμελητήριο Δωδεκανήσου ζητά και μάλιστα άμεσα τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου προσαρμοσμένου στις σημερινές απαιτήσεις και καταστάσεις που θα θεραπεύει το πολυδιάστατο αυτό πρόβλημα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπασταματίου το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να μεριμνήσει για το θέμα σε όλες τις φάσεις του από την αρχή μέχρι το τέλος του με τους εμπορικούς συλλόγους και τα κατά τόπους επιμελητήρια να έχουν τον πρώτο λόγο. Το παραεμπόριο σήμερα έχει δημιουργήσει ανυπολόγιστες ζημιές από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί στις οργανωμένες επιχειρήσεις αλλά και από τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή σε βάρος του κράτους.

Όπως υπογραμμίστηκε δεν αρκεί η δημιουργία επιτροπών ελέγχου ακόμα και αν αυτές απαρτίζονται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες ( αστυνομία και λιμενικό σώμα) αλλά η οργανωμένη και αποτελεσματική δράση στην πηγή του προβλήματος, πριν τα εμπορεύσιμα ήδη φτάσουν στα νησιά και διανεμηθούν προς πώληση σε πλανόδιους, αλλοδαπούς ακόμα και παιδιά που εκμεταλλεύονται τα κυκλώματα.

Διαβάστε ακόμη

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο