Δεν πρόκειται να ανεχθούμε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στη Ρόδο

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στη Ρόδο

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 132 ΦΟΡΕΣ

Ποιες είναι οι θέσεις του Εργατικού Κέντρου Ρόδου

Συνεδρίασε την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016 η Ολομέλεια της Διοίκησης του ΕΚΡ, για να εξετάσει και να εκτιμήσει τις εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα, μετά και τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο lockout και στον απεργιακό νόμο.

«Η θέση του ΕΚΡ για όλα αυτά τα θέματα είναι ξεκάθαρη και απόλυτη. Όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχθούμε να γίνουν πράξη οι στοχεύσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περαιτέρω μείωση της αμοιβής και περιορισμό της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, αλλά ζητάμε εδώ και τώρα άμεση αποκατάσταση όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Διοίκηση του ΕΚΡ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι το πλαίσιο των θέσεών του γι’ αυτά τα ζητήματα είναι το ακόλουθο:

1. ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

• Να αποκατασταθεί η δυνατότητα επέκτασης/κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ.

• Να αποκατασταθεί η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ και να καταργηθεί η πρόβλεψη του ν. 4024/2011, άρθρο 37, παρ. 7, σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή ΣΣΕ υπερισχύει κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ κατά παρέκκλιση της αρχής της ισχύος της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο διάταξης.

• Να καταργηθεί η ικανότητα των ενώσεων προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές ΣΣΕ.

• Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.

• Να αποκατασταθούν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και στο χώρο των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που επλήγησαν βάναυσα με τα μνημονιακά νομοθετήματα της τελευταίας εξαετίας.

• Να αποκατασταθεί η μετενέργεια του συνόλου των όρων της ΣΣΕ μετά την πάροδο του 6μήνου.

2. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

• Να θεσμοθετηθεί και πάλι η καθολικότητα ισχύος και η δεσμευτικότητα του συνόλου των όρων (μισθολογικών και μη) της ΕΓΣΣΕ και ο κατώτατος μισθός/ημερομίσθιο να καθορίζονται και πάλι αποκλειστικά με ΕΓΣΣΕ, κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κορυφαίων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.

3. ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

• Να ενισχυθεί η προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις

• Να μην αυξηθεί το όριο από 5% σε 10% ανά μήνα, και να μη μειωθεί το ήδη κουτσουρεμένο ποσόν της αποζημίωσης

4. ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΝΤΑΠΕΡΓΙΑ

Η απεργία προστατεύεται από το Σύνταγμα και υποβάλλεται ήδη σε αυστηρούς νομοθετικούς περιορισμούς.

• Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ρύθμιση που θα περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία και που θα προβλέπει ότι για τη λήψη απόφασης για κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης θα απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μια τέτοια πρόβλεψη θα καταργούσε ουσιαστικά την άσκηση του δικαιώματος στην απεργία.

• Επιπλέον ζητούμε να διατηρηθεί η απαγόρευση ανταπεργίας (λοκαουτ).

4. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ (Ν. 1264/1982)

Ο συνδικαλιστικός νόμος, δηλαδή ο ν. 1264/1982, αποτελεί ιστορικό και εμβληματικό μεταπολιτευτικό νομοθέτημα, το οποίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί ορόσημο για τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη τροποποίησης, που θα περιέχει κατάργηση της προστασίας της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, κατάργηση της προστασίας των εκλεγμένων στελεχών, καθώς και περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η Διοίκηση του ΕΚΡ καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία της δύναμής του σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποτρέψουμε τη νέα επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΕΚΡ θα πάρει μέρος στα συλλαλητήρια και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΓΣΕΕΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 10 Σεπτέμβρη 2016.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009