Επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην Καθολική Μονή της Παναγίας της Νίκης Ρόδου

Επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων  στην Καθολική Μονή της Παναγίας της Νίκης Ρόδου

Επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην Καθολική Μονή της Παναγίας της Νίκης Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 560 ΦΟΡΕΣ

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακαριστός Θεόφιλος, συνοδευμένος από την Αντιπρύτανη Μετσοβίου Πολυτεχνείου Τόνια Μωροπούλου, τον Αρχιγραματέα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Σεβασμιότατο κ.κ. Αρίσταρχο, τον Πανοσιολογιότατο του Πατριαρχείου Κωνσταντίνο, τον Πρόξενο της Ιταλίας στη Ρόδο κ. Νίκο Φαρμακίδη επισκέφτηκε χθες – Τρίτη 26.7 την Καθολική Ιερά Μονή της Παναγίας της Νίκης στο Νιοχώρι, όπου τον υποδέχθηκε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Καθολικής Εκκλησίας Δωδεκανήσου και Ηγούμενος του Ιερού Τάγματος Φραγκισκανών π. Λουκάς Gregory ofm. ο Καθολικός Ιερέας π. Παύλος, η πρόεδρος της Ενορίας Παναγίας της Νίκης Δρ. Γιαννίκη και η Γραμματέας κα Φιλίππου.

Με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα και εμφανή συγκίνηση υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη, ο οποίος πέρασε μέσα από τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Νίκης, προτού καταλήξει στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ι. Μονής.

Η συζήτηση που ακολούθησε, ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια και αδελφική. Το πνεύμα της ενότητας και αδελφοσύνης, έκδηλο όπως και η συγκίνηση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Δωδεκανήσου π. Λουκά, ο οποίος με συγκίνηση υπογράμμισε την τιμητική επίσκεψη, παρόλο που οι Καθολικοί της Ρόδου είναι λίγοι.

Προσέφερε στον Πατριάρχη τόμο με όλα τα Καθολικά Θρησκευτικά Μνημεία της Δωδεκανήσου και υπογράμμισε τη βαθειά του εκτίμηση προς τον Σεβαμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο, τονίζοντας ότι είναι ο Πνευματικός Πατέρας όλων. Δεν παρέλειψε να τονίζει την αδελφική αλληλεγγύη και αδελφικά αισθήματα των δύο Εκκλησιών, και τους κοινούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν από συγκεκριμένες αιρέσεις.


Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, υπογράμμισε την σημαντικότητα της αδελφικής και αγαστής συνεργασίας των Τριών Εκκλησιών (Ορθόδοξης, Αρμενικής, Καθολικής) στην Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι όλες οι Χριστιανικές Εκκλησίες διδάσκουν την Αγάπη και αυτή είναι η αποστολή τους.

Μίλησε για την Πολυπολιτισμική προσωπικότητα της Ρόδου και την σημαντικότητά της, που το πνεύμα αδελφοσύνης που επικρατεί αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Διευκρίνισε ότι η παρουσία του στη Ρόδο είναι σημαντική, καθώς η στήριξη των Πιστών Χριστιανών στο Έργο της Αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου, είναι υπόθεση όλων μας.

Την Αντιπρύτανη του Μετσοβείου Πολλυτεχνίου κα Τόνια Μωροπούλου χαρακτήρισε ως την «καλύτερη Πρέσβειρά μας» και η συνεργασία της με το Πατριαρχείο ανεκτίμητη, καθώς η ίδια έχει εκπονήσει τη μελέτη αναστύλωσης. Μίλησε με εγκαρδιότητα για τις σχέσεις που διέπουν τις δύο Αδελφές Εκκλησίες – Ορθόδοξης και Καθολικής – και για την άριστη συνεργασία που έχουν στην Ιερουσαλήμ και απεύθυνε πρόσκληση προς όλους τους Χριστιανούς να επισκεφτούν τους Αγίους Τόπους.


Η Αντιπρύτανης του Μετσοβείου Πολυτεχνίου κα Μωροπούλου, είπε στη ΡΟΔΙΑΚΗ, ότι το έργο της αποκατάστασης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η εγκάρδια συζήτηση διήρκησε περισσότερο από μία ώρα. Ο Πατριάρχης επισκέφτηκε χώρους της Ι. Μονής της Παναγίας της Νίκης και οι φωτογραφίες του Οικουμενικού μας Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄με τον Πάπα Φραγκίσκο, όπως και η μεγάλη φωτογραφία του Σεβασμιοτάτου κ.κ. Κύριλλου που κοσμούν το Γραφείο του π. Λουκά, ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη διαπίστωση της αγάπης και του σεβασμού του π. Λουκά και κατ’ επέκταση της Καθολικής Εκκλησίας προς την Ορθόδοξη.


Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακαριότατος Θεόφιλος, βαθύτατα συγκίνησε όλους τους παριστάμενους, με την εγκαρδιότητά του, την αγάπη του, την ευρύτητα πνεύματος και γνώσης, την αμεσότητα προσέγγισής του.

Έχει συναντήσει στην Ιερουσαλήμ τον π. Λουκά, και ευελπιστεί ότι θα τον βλέπει τακτικότατα στο Ελληνο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο, καθώς ο π. Λουκάς έχει εκλεγεί σε σημαντική θέση στο Τάγμα των Φραγκισκανών που έχει Διοικητική Έδρα της Ιερουσαλήμ και θα επισκέπτεται τους Αγίους Τόπους κάθε μήνα.


Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Διαβάστε ακόμη

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!