Ξεχωριστή τιμή για την Ρόδο η επίσκεψη του Πατριάρχη

Ξεχωριστή τιμή για την Ρόδο η επίσκεψη του Πατριάρχη

Ξεχωριστή τιμή για την Ρόδο η επίσκεψη του Πατριάρχη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 450 ΦΟΡΕΣ

Σήμερα πρόκειται να μεταβεί στη Σύμη

Με συγκίνηση και την επισημότητα που αρμόζει, υποδέχθηκαν χθες το μεσημέρι, στο Δημαρχείο της Ρόδου, τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο τον Γ’, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στο νησί μας, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Ο Μακαριώτατος, ως γνωστόν, έφθασε στη Ρόδο το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας και χθες το μεσημέρι πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο αφού προηγουμένως έκανε μία στάση στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού. Κατά την εδώ παρουσία του θα επισκεφθεί μνημεία και αξιοθέατα του νησιού, τη Λίνδο και ορισμένους Ιερούς Ναούς ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει στη Σύμη για να προσκυνήσει την Ιερά μονή του Πανορμίτη.


Υποδεχόμενος στο Δημαρχείο τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ο κ. Χατζηδιάκος, έκανε λόγο για μία «πραγματικά ξεχωριστή τιμή και για τη Ρόδο και για τους ροδίτες αφού πρώτη φορά μας κάνει την τιμή, γιατί, ναι μεν, εμείς υπαγόμαστε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αλλά η Εκκλησία είναι μία και Αδιαίρετος και επειδή έτυχε να συναντηθούν και στην Οικουμενική Σύνοδο στο Ηράκλειο και τα Χανιά, όπως είπε, αυτό έδειξε πραγματικά την ανάγκη που έχουμε εμείς ειδικά, οι ακρίτες, να στηριζόμαστε και να παίρνουμε την ευλογία του. Και είπε, στη συνέχεια:


«Περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας εμείς οι νησιώτες και ειδικά οι Δωδεκανήσιοι, που η ιστορία μας είναι άρρηκτα δεμένη γενικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις αιώνες αιώνων στην πλευρά αυτή της Μεσογείου, αφουγκραζόμαστε περισσότερο από τον κάθε ένα τις αγωνίες και γενικά του τι συμβαίνει σ’ αυτή την ταραγμένη περιοχή που εσείς προσφέρετε το έργο σας».


Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στους δεσμούς των Ροδίων με τα Ιεροσόλυμα μιλώντας για τις επισκέψεις των προπαππούδων μας εκεί σε δύσκολες εποχές. Ειδική αναφορά έκανε, βέβαια, στην Αντιπρόεδρο του ΤΕΕ, κα Τόνια Μοροπούλου, η οποία συνοδεύει τον Πατριάρχη και ήταν παρούσα χθες στο Δημαρχείο, μια και της έχει ανατεθεί το εμβληματικό έργο που γίνεται στον πανάγιο τάφο. «Θέλαμε και εμείς να συμβάλουμε και να δείξουμε την αγάπη μας, με τις όποιες δυνάμεις μας, σ’ αυτό το έργο και να περάσει το μήνυμα στον ελληνισμό μέσω της Ρόδου γιατί και εμείς τα έχουμε βιώσει», είπε ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Πέρασαν κατακτητές, συνυπήρξαν λαοί, εθνότητες, θρησκείες σ’ αυτό τον τόπο αρμονικά. Αυτός ο τόπος συνεχίζει αυτή την πολυπολιτισμική παράδοση, να φιλοξενεί, να στηρίζει και να προσπαθεί να προχωρήσει και να βιώσει ειρηνικά».


Ο κ. Χατζηδιάκος, μάλιστα, είπε ότι, μόλις τελειώσει το έργο στον πανάγιο τάφο, προ των εγκαινίων, κάτι που είναι δέσμευση δική του, μόλις τελειώσουν τα έργα σε συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου, θα οργανωθεί μία αποστολή ροδιτών την ημέρα εκείνη για να είναι δίπλα τους.


Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος, καταρχήν, εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή τους που βρίσκονται εδώ, ανάμεσα στους κατοίκους της Ρόδου και, όπως ανέφερε, εκείνο που τους συγκίνησε ιδιαίτερα είναι το απτό τεκμήριο που πιστοποιεί τη σχέση τη φυσική, την πνευματική, την εθνική, μεταξύ των κατοίκων της Ελλάδας και δη των Ροδίων και του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων. Και αυτό το αντίκρισαν στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, και δεν είναι άλλο από το λάβαρο του παναγίου τάφου, που, όπως είπε, «είναι το λάβαρο της ελευθερίας και είναι της κατά Χριστόν ελευθερίας, που υπερβαίνει τα ανθρώπινα όρια διότι είναι το λάβαρο της Αναστάσεως του Χριστού και η Ανάσταση του Χριστού είναι η ελευθερία του Χριστού που υπερβαίνει κάθε ανθρώπινη αδυναμία και θεώρηση».
Ο Πατριάρχης μετέφερε από την Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ την ευλογία της και αναφέρθηκε στο έργο της στερέωσης και αναστύλωσης του ιερού κουβουκλίου του παναγίου τάφου που διευκολύνει τις λειτουργικές του ανάγκες. Μάλιστα, είπε ότι όταν η Αγία Ελένη, που έχει σχέση με τη Ρόδο, μετέβη στον πανάγιο τάφο, οι αρχιτέκτονές της διαμόρφωσαν το χώρο καταλλήλως ούτως ώστε να εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες και από την ημέρα της Αγία Ελένης, από τις αρχές του 4ου αιώνα, ο πανάγιος τάφος είναι χώρος που τελείται αδιακόπως η θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια είπε ότι ο πανάγιος τάφος είναι αυτός ο οποίος είναι πρώτα απ’ όλα η ζώσα ελπίδα της Αναστάσεως και «εμείς, ως Ορθόδοξοι, το θεμέλιο της πίστεώς μας είναι η Ανάσταση διότι η σημασία της ενσαρκώσεως του Θείου Λόγου, της γεννήσεως του Χριστού γίνεται κατανοητή δια της Αναστάσεως του Χριστού. Γι’ αυτό η Εκκλησία η Ορθόδοξη χαρακτηρίζεται ως η Εκκλησία της Αναστάσεως και εφόσον ο πανάγιος τάφος, το άδειο αυτό μνημείο, παραμένει ζωντανό και διαρκώς ευαγγελίζεται το μυστήριο της σωτηρίας του ανθρώπου, δηλαδή η Ανάσταση του Χριστού, δεν πρέπει εμείς να χάνουμε την ελπίδα μας διότι η σημαία του παναγίου τάφου δεν είναι απλώς μια σημαία αλλά είναι κάτι περισσότερο: Είναι το σύμβολο το ορατό, το απτό, το οποίο διαλαλεί σε όλα τα πέρατα του κόσμου την ελπίδα της Αναστάσεως και εφόσον αυτή είναι ζώσα, σημαίνει ότι το ίχνος μας θα παραμείνει ζωντανό εις αιώνας αιώνων».

Ακούγοντας τα παραπάνω, ο κ. Χατζηδιάκος μίλησε για το πως συνδέεται ιστορικά με τα Ιεροσόλυμα ο τόπος μας, όπως με τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, επίσης, η παράδοση θέλει την Αγία Ελένη να έχει αφήσει ένα κομμάτι από το τίμιο ξύλο ενώ όποιοι κατακτητές πέρασαν προς εκείνη την περιοχή ανέβηκαν εδώ.
«Μας κρατάει η πίστη γιατί φυλάμε Θερμοπύλες εδώ και όπως εκεί κάτω ενώνετε όλα τα δόγματα, τις θρησκείες, και προσπαθείτε να έχετε ψηλά την Ορθοδοξία και εμείς εδώ, λόγω της γεωπολιτικής μας θέσης, έχουμε αυτές τις ισορροπίες», είπε προς τον παναγιότατο ο Δήμαρχος και του ζήτησε να μας επισκέπτεται πιο συχνά.

Η κα Μοροπούλου, από την πλευρά της, ευχαρίστησε για την υποδοχή και μίλησε για τη μεγάλη τιμή που της έκανε με την πρόσκλησή του ο Μακαριότατος όταν της ανέθεσε τη μελέτη και μετά την επιστημονική ευθύνη του έργου για την αποκατάσταση του ιερού κουβουκλίου του παναγίου τάφου, κάτι που, όπως είπε, δεν αντανακλά μόνο στο πολυτεχνείο και την Ελλάδα, αντανακλά ιδιαίτερα στη Ρόδο γιατί ξεκινώντας η ίδια από τη Ρόδο με την ανάπλαση της Μεσαιωνικής Πόλης και με την π.σ. για την ανάθεση της διαχείρισής της στο Δήμο της Ρόδου, έχει μία αναφορά στο έργο που ξεκίνησε συμβάλλοντας στην προστασία του μνημείου η του κόσμου. Και είπε, ακόμη:
«Ο πανάγιος τάφος και το ιερό κουβούκλιο είναι μία μοναδική εμπειρία γιατί η αποκατάστασή του συνδέεται με την ανάδειξη των αξιών της Αναστάσεως, της Ελευθερίας και της Ζωής, για τα οποία και εμείς αγωνιζόμαστε και αγωνιστήκαμε», είπε και ευχαριστώντας τον για την τιμή δήλωσε ότι και η τεχνολογία, και το Πολυτεχνείο αλλά και η Ρόδος που είναι το σταυροδρόμι των πολιτισμών είναι μαζί του.

Ο Δήμαρχος είπε ότι, πράγματι, η κα Μοροπούλου έχει ξεκινήσει το επιστημονικό της έργο από τη Ρόδο και καμαρώναμε όταν πριν από μερικά χρόνια έγιναν οι παρεμβάσεις στην Αγία Σοφία και με επιστημονικό τρόπο απέδειξε ότι κεραμίδια του τρούλου της προέρχονται από τη Ρόδο.
Ο Μακαριώτατος είπε ότι αποδεικνύεται ότι υπήρχε πάντοτε επικοινωνία μεταξύ των ροδίων και είχαμε πολλές επισκέψεις τους στον πανάγιο τάφο και είπε στη συνέχεια: «…Διότι πρέπει να σας ομολογήσουμε ότι, σήμερα, αίρεται από των διεθνών κοινοπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας και γενικότερα, ο κόσμος έχει αντιληφθεί τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση , έχει αντιληφθεί τι σημαίνει νέα τάξη, ότι πρόκειται πλέον περί συγχύσεως και ο κόσμος πλέον δεν μπορεί να ελπίσει από τους πολιτικούς όλου του κόσμου ή από τους πολιτικούς ηγέτες, διότι και αυτοί είναι άνθρωποι, αλλά έχει αντιληφθεί πλέον ότι το καταφύγιό τους είναι κυρίως η Ορθόδοξη μας Εκκλησία αλλά και οι πηγές της Ορθοδόξου μας πίστεως. Και η καθ’ εαυτού πηγή παρηγορίας και ελπίδος είναι η Ιερουσαλήμ γι’ αυτό και θεωρείται η πνευματική πρωτεύουσα όλου του κόσμου και είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο η οποία αναγνωρίζεται ως Αγία και Ιερά για όλες τις θρησκείες και για όλο τον κόσμο».

»Η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη που έχει παγκοσμιότητα από καθαρά θρησκευτικής πλευράς και αυτό το λέγω διότι σήμερα η Ιερουσαλήμ είναι το σημείο αναφοράς όλου του κόσμου και είναι η μοναδική πόλη όπου οποιοιδήποτε την επισκέπτονται, ανεξαρτήτως των κινήτρων τα οποία τους οδηγούν, τελικά, εκόντες άκοντες, αναχωρούν ως προσκυνητές», κατέληξε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων ενώ παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Βαγγέλης Μανδρακός, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Πόκιας, Μαρίζα Χατζηλαζάρου, Τέρης Χατζηιωάννου, κ.α.

Διαβάστε ακόμη

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου