Ξεκίνησαν έλεγχοι για τις παράνομες ξεναγήσεις στη Ρόδο

Ξεκίνησαν έλεγχοι για τις παράνομες ξεναγήσεις στη Ρόδο

Ξεκίνησαν έλεγχοι για τις παράνομες ξεναγήσεις στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 914 ΦΟΡΕΣ

Ύστερα από καταγγελίες του Σωματείου Ξεναγών Δωδεκανήσου

Ελέγχους για παράνομες ξεναγήσεις διεξάγουν τις τελευταίες δύο μέρες σε πούλμαν, άνδρες της ελληνικής αστυνομίας στη Ρόδο, μετά από καταγγελίες του σωματείου διπλωματούχων ξεναγών Δωδεκανήσου.

Από τους ελέγχους οι αστυνομικοί έπιασαν… λαβράκια καθώς εντοπίστηκαν τρία άτομα τα οποία πραγματοποιούσαν ξεναγήσεις σε τουρίστες χωρίς να διαθέτουν το απαραίτητο δίπλωμα.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή των Κολυμπίων, από όπου διέρχονται τουριστικά λεωφορεία με προορισμό τη Λίνδο, τις Επτά Πηγές και την πόλη της Ρόδου και στην περιοχή των Πεταλούδων.

Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες των ελέγχων στις Πεταλούδες δήλωσαν στη «Ρ» ότι έγινε προσαγωγή αλλοδαπής που εντοπίστηκε να ξεναγεί παράνομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την πρώτη μέρα των ελέγχων στην περιοχή των Κολυμπίων εντοπίστηκαν σε δύο πούλμαν να υπάρχουν συνοδοί που ξεναγούσαν τους τουρίστες χωρίς να έχουν το απαραίτητο δίπλωμα.

Στο ένα πούλμαν χρέη ξεναγού εκτελούσε Άγγλος συνταξιούχος ο οποίος απασχολείται από τουριστικό γραφείο του νησιού μας και ο οποίος είχε εντοπιστεί και παλαιότερα να ξεναγεί παράνομα.

Μάλιστα το συγκεκριμένο γραφείο του οποίου είναι υπάλληλος φαίνεται ότι λειτουργεί σε βάρος άλλων γραφείων καθώς «κλέβει» τους πελάτες τους προσφέροντάς τους εκδρομές σε πιο χαμηλές τιμές.

Στο δεύτερο πούλμαν εντοπίστηκε ένας Έλληνας να ξεναγεί στα Γαλλικά χωρίς φυσικά δίπλωμα καθώς η κύρια εργασία του είναι άλλη.

Στη χτεσινή δεύτερη μέρα των ελέγχων κλιμάκιο αστυνομικών βρέθηκε στις Πεταλούδες όπου εντόπισε μία Ρωσίδα να κάνει τη δουλειά ξεναγού σε επιβάτες πούλμαν επίσης χωρίς να έχει δίπλωμα.

Η συγκεκριμένη προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα για να εξακριβωθούν τα στοιχεία της καθώς δεν είχε αποδεικτικό των στοιχείων που δήλωσε στους αστυνομικούς.

Σημειώνεται ότι η Ρωσίδα που βρίσκεται στη Ρόδο τα τελευταία χρόνια οργάνωνε τα προγράμματα των εκδρομών μόνη της και μάλιστα επέλεγε ορεινές διαδρομές και απέφευγε πολυσύχναστους δρόμους, για ευνόητους λόγους όπως δηλώνει το σωματείο.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά τη χτεσινή μέρα που σημειώθηκε το περιστατικό υπήρχαν τρεις Ρωσόφωνοι ξεναγοί του σωματείου οι οποίοι φυσικά μάταια περίμεναν για να εργαστούν.

Παράλληλα όπως καταγγέλλουν κάτοικοι διαφόρων χωριών της Ρόδου, πολλοί συνοδοί σε πούλμαν, γίνονται φορτικοί και ενοχλητικοί όταν επισκέπτονται τις περιοχές τους καθώς επιδιώκουν συνεργασία με το αζημίωτο βέβαια και με δυσκολία τους αποφεύγουν.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι με σκοπό να προστατευτούν οι νόμιμοι ξεναγοί που ασκούν το επάγγελμα σύμφωνα με τους νόμους και σε βάρος των οποίων δραστηριοποιούνται παράνομα ξένα προς το χώρο άτομα.

Με αφορμή τους ελέγχους που διεξήχθησαν το σωματείο διπλωματούχων ξεναγών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της διοργάνωσης εκδρομών από Τουριστικά Γραφεία, ρεσεψιόν ξενοδοχείων και ιδιώτες χωρίς την παρουσία Διπλωματούχων Ξεναγών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο μέσο της τουριστικής περιόδου να υπάρχουν καθημερινά πολλοί άνεργοι ξεναγοί. Διπλωματούχοι, μορφωμένοι επαγγελματίες, κάτοχοι πολλών γλωσσών οι οποίοι γίνονται μάρτυρες καθημερινών παραβάσεων από θρασύτατους ανειδίκευτους αλλοδαπούς, που στην κυριολεξία λυμαίνονται το νησί. Η ανοχή όλων μας έχει τελειώσει. Ζητήσαμε την συνδρομή των αρμόδιων Αστυνομικών Τμημάτων του νησιού και είχαμε άμεση ανταπόκριση.

Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών της Δωδεκανήσου λοιπόν θα ήθελε να ευχαριστήσει τους Αξιωματικούς της Τουριστικής Αστυνομίας Ρόδου και τους Αξιωματικούς του Αστυνομικού Τμήματος της Ιαλυσού για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας για διενέργεια ελέγχων, έλεγχοι άψογα οργανωμένοι που έφεραν αποτελέσματα και θα συνεχιστούν αμείωτοι έως το τέλος της τουριστικής περιόδου».

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΚΟΓΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε ακόμη

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη