Corpus Isola: 25 καλλιτέχνες αποτυπώνουν την εμπειρία ενός νησιού των άκρων

Corpus Isola: 25 καλλιτέχνες αποτυπώνουν την εμπειρία ενός νησιού των άκρων

Corpus Isola: 25 καλλιτέχνες αποτυπώνουν την εμπειρία ενός νησιού των άκρων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 215 ΦΟΡΕΣ

Η Κάλυμνος των δυτών και των αναρριχητών, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία τέχνης. Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ένας τόπος ακτινοβόλος και ακραίος που έχει παράξει ακραία σώματα διαβόητων δυτών, και σύγχρονων αναρριχητών.

Είναι η Κάλυμνος των άκρων, του βάθους και του ύψους, που ενεργοποιεί 25 καλλιτέχνες και τους προκαλεί να ανακαλύψουν και να εκφράσουν μέσω της τέχνης τους, πώς το ανθρώπινο σώμα καθορίζεται και διαμορφώνεται από το ορεινό σώμα της νήσου.

Περφόρμερς, μουσικοί, ποιητές, ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι, video artists, συνδέονται με τις κυρίαρχες ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές τάσεις και τις φυσικές δυνάμεις που συνολικά συνιστούν την ειδική εμπειρία της Νήσου Καλύμνου.

Το αποτέλεσμα αυτής της εικαστικής τελετουργίας αποτυπώνεται στην εξαιρετικά πρωτότυπη έκθεση Corpus Isola, που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε σύλληψη και επιμέλεια της Κατερίνας Σπερέντζου. Τα έργα των 25 δημιουργών θα εκτεθούν στο Βουβάλειο Παρθεναγωγείο, στην Πόθια Καλύμνου, για έναν μήνα, από τις 30 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου.

Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν εμπνεόμενοι από την σπογγαλιευτική και ναυπηγική παράδοση, τη διασπορά, τη μετανάστευση άλλοτε και σήμερα, την καλυμνιακή λαϊκή παράδοση, έθιμα και τελετουργικά, το τοπίο, την αναρρίχηση, την σύγχρονη Καλυμνιακή κουλτούρα.

Με οδηγό τα νησιωτικά αρχεία και με οικείο εργαλείο την εργασία in situ, οι καλλιτέχνες διερευνούν το εκφραστικό φάσμα του ανθρώπινου σώματος, τα επίπεδα εμπειρίας, νοήματος και ορίων του. Ευάλωτο και άτρωτο, ιστορικό και άχρονο, προσωπικό και συλλογικό, το ανθρώπινο σώμα μοιραία ορίζεται και διαμορφώνεται μέσω των πολλαπλών σχέσεων του με το ορεινό σώμα της νήσου.

Μιας νήσου μαγνητικής, που ως γήινη κλίμακα μέσα στη συμπαντική κλίμακα προτείνει σώματα διαστημικά. Τελετουργικής, καθώς ταυτίζει τα σώματα με ρυθμικά μοτίβα. Μιας νήσου αμείλικτα κάθετης, που γεννάει ακραία σώματα δυτών, αναρριχητών. Μιας νήσου ληξιαρχικής που εξασφαλίζει

ταυτότητα σε νόμιμα σώματα και μιας νήσου τράνζιτ που λειτουργεί ως πέρασμα βεβιασμένων σωμάτων. Μιας νήσου αφετηρίας που παράγει απόδημα σώματα και μιας νήσου επαναπατρισμού διαθέσιμη για συγχώνευση και επούλωση. Τέλος, μιας νήσου-φορτιστή αισθαντικών σωμάτων. Οι εκφραστικές απεικονίσεις του γήινου και του ανθρώπινου σώματος αναδεύονται καλειδοσκοπικά, προσφέροντας στο ευρύ νησιωτικό κοινό μία καθολική αισθητηριακή εμπειρία τέχνης, την εμπειρία Corpus Isola.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ευνομία Δημητριάδου, Steven C. Harvey, Χάρης Κακαρούχας, Αντώνης Κατσούρης, Γιάννης Κόκκαλης, Γιώργος Κοντονικολάου, Βασίλης Κουτούζης, Παναγιώτης Λάμπρου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Μαρία Μεθυμάκη, Mohammad, Χρήστος Μπληγιάννος, Χριστίνα Νεγρεπόντη, Δανάη Νικολαΐδη, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Παπαδόπουλος, Μαρίζα Παρασύρη, Ηλίας Σηψάς, Ανδρέας Σχοινάς, Κατερίνα Σπερέντζου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Ειρήνη Τροικίλη, Βασίλης Φιλίππου, Βαγγέλης Χατζής.

30 Ιουλίου-30 Αυγούστου 2016 Ώρες & Ημέρες Λειτουργίας: καθημερινά 11:00-13:00 & 19:30-22:30

Είσοδος Ελεύθερη

Διαβάστε ακόμη

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, στην Κάλυμνο

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Τον συνέλαβαν για μία κλοπή και διαπίστωσαν ότι διέπραξε άλλες δύο!

Ο δήμος Καλυμνίων θα χορηγήσει 150 αρνιά σε άπορες οικογένειες για το Πάσχα

Υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η Κατερίνα Βουρεξάκη- Ταμπουρατζή

Στη Βουλή από Νικητιάδη η οικονομική ασφυξία της Καλύμνου λόγω μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε γειτονικά νησιά

Αθώοι κρίθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών

Με το Erasmus+ το Γενικό Λύκειο Καλύμνου ταξιδεύει εκ νέου στην Τorreblanca της Ισπανίας