Δεν διδάσκονται από τα λάθη τους

Δεν διδάσκονται από τα λάθη τους

Δεν διδάσκονται από τα λάθη τους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 224 ΦΟΡΕΣ

Τα πειράματα του 2015 οδήγησαν στην κλιμάκωση της κρίσης

Του Γιώργου Κύρτσου
ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή να δεχτεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στα capital controls και στο νέο μνημόνιο δείχνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αδυνατεί να διδαχτεί από τα λάθη της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Τράπεζα της Ελλάδος ανεβάζουν το κόστος των όσων συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από 85 δισ. έως 100 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η απώλεια πάνω από 7 μονάδων του ΑΕΠ εξαιτίας της μετατροπής της προγραμματισμένης ανάπτυξης σε ύφεση, της ουσιαστικής κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και της νέας αύξησης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

Προκαλούν τα θύματά τους
Με τη στάση τους οι κυβερνητικοί παράγοντες προκαλούν τα θύματα της πολιτικής τους. Σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης δύο στους τρεις συμπολίτες μας εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη απ’ ό,τι ήταν στα τέλη του 2014, τρεις στους τέσσερις ότι η διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη έβλαψε τη χώρα, τέσσερις στους πέντε δηλώνουν ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε λάθος κατεύθυνση και τρεις στους τέσσερις εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο δωδεκάμηνο.

Η κοινή γνώμη δεν περιμένει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να βγάλει τα συμπεράσματά της για την ποιότητα και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι όμως απογοητευτική η εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία αρνείται την επίσημη διερεύνηση των όσων απαράδεκτων έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα οποία η ίδια κατήγγειλε όταν υποχρεώθηκε σε στροφή 180 μοιρών στην οικονομική της πολιτική προκειμένου να αποτρέψει την αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη.

Το πολιτικό συμπέρασμα που βγαίνει από τους χειρισμούς της κυβερνητικής ηγεσίας είναι ότι κάνει όσες κινήσεις τακτικής χρειάζεται για να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία και τη νομή της εξουσίας, εξακολουθεί όμως να αδιαφορεί για το οικονομικό και κοινωνικό κόστος των επιλογών της.

Ανοίγουν νέα μέτωπα
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ο οποίος έχει και τη βασική ευθύνη για το φαινόμενο Βαρουφάκη, έλαμψε διά της απουσίας του από τη σημαντική συζήτηση στη Βουλή. Προτίμησε τη φυγή από τη συμμετοχή στην αναζήτηση των αιτιών μιας μεγάλης αποτυχίας, που θα πληρώνουμε, με διάφορους τρόπους, για χρόνια.

Ακόμη χειρότερη ήταν η πολιτική συμπεριφορά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος κ. Δραγασάκης, ο οποίος υποτίθεται ότι έχει την ευθύνη για τα οικονομικά ζητήματα αλλά δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τους χειρισμούς Βαρουφάκη και τον σχετικό λογαριασμό, προσπάθησε να ρίξει ευθύνες στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα, ο οποίος αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σαν ο πλέον αξιόπιστος Έλληνας συνομιλητής των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και των κυβερνήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ηγετικό στέλεχος της λεγόμενης ομάδας των 53 που λειτουργεί σαν αριστερή αντιπολίτευση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, κινήθηκε στη γραμμή Βαρουφάκη. Απέδωσε ευθύνες για τα σημερινά δεινά στη διαπραγματευτική τακτική του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, ο οποίος έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη παρά τις προκλήσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη.

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε το γνωστό παραμύθι, σύμφωνα με το οποίο η άκαμπτη διαπραγματευτική στάση του κ. Γιούνκερ επέβαλε τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, για να βελτιωθούν στη συνέχεια οι όροι του τρίτου προγράμματος-μνημονίου. Το δημοψήφισμα οδήγησε στη δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και το αποτέλεσμά του δεν έγινε σεβαστό από την κυβέρνηση, εφόσον ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, για να παραμείνουν στην εξουσία, έκαναν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που περιέγραφαν και «άδειασαν» τον κ. Βαρουφάκη και την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανεύθυνη στάση του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου μας προϊδεάζει για όσα πρόκειται να συμβούν το φθινόπωρο, όταν θα φανεί η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει όσα έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές με βάση το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Είναι εξαιρετικά πιθανόν να απαντήσει στην αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής με μία νέα περίοδο τεχνητής έντασης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο δεν διδάχτηκαν από τα λάθη του 2015 και δεν δέχτηκαν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των όσων έγιναν, μας προετοιμάζει για τα χειρότερα.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους

Mαρία Kαρίκη: Όταν νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν...