Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 707 ΦΟΡΕΣ

> Καρυδάκι γλυκό
Γίνεται 1 κιλό γλυκό
Χρόνος προετοιμασίας 24 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος 45'
• 1 κιλό καρυδάκια πράσινα, τρυφερά, πολύ μικρά
• 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
• τη φλούδα ενός πορτοκαλιού
• ολόκληρα γαρίφαλο
• 1 κιλό ζάχαρη
• 2 1/2 κούπας νερό
• 1/2 κουταλάκι ξινό

Καθαρίστε τα καρυδάκια ένα-ένα, τρυπήστε τα σταυρωτά με μια βελόνα πλεξίματος και ρίξτε τα μέσα σε νερό με το χυμό λεμονιού. Όταν τελειώσουν όλα, στραγγίστε και ρίξτε τα μέσα σε νερό που βράζει μαζί με τη φλούδα του πορτοκαλιού. Βράστε τα ώσπου να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν αλλάζοντας το νερό 3 φορές. Προσθέστε πάντα ζεστό νερό κάθε φορά που το αλλάζετε.

Στραγγίστε τα καρυδάκια, αφήστε τα να κρυώσουν και τρυπώντας τα μ' ένα χοντρό σουβλί από τη μεριά του κοτσανιού πατήστε τα ένα-ένα, να φύγει το νερό που έχουν ρουφήξει. Καρφώστε στο καθένα ένα γαρίφαλο. Βάλτε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα να βράσει σκεπασμένο 10', ρίξτε μέσα τα καρυδάκια και το ξινό και βράστε τα, ώσπου να δέσει καλά το σιρόπι. Αφήστε το γλυκό μέσα στην κατσαρόλα ως την επόμενη ημέρα κι αν αραιώσει, βράστε το λίγο ακόμη να δέσει και πάλι. Αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το σε αποστειρωμένα βάζα.


> Ελιόψωμα
• 3 κιλά αλεύρι
• 1/2 κιλό ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
• 1/4 κιλού ελίές ζούπες
• ελάχιστο αλάτι
• σουσάμι
• ασκινόκαρπος (καρπός από σχινάρι)
• μαυροσήσαμο

Ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδι ζυμάρι χρησιμοποιώντας μόνο 1/2 κιλό από το αλεύρι. Την επομένη ζυμώνουμε καλά προσθέτοντας στη ζύμη το λάδι και το κρεμμύδι. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη προσθέτουμε τις ελιές και ανακατεύουμε έτσι ώστε να μοιραστούν σε όλη τη ζύμη, προσέχοντας όμως να μη λιώσουν.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και την πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά ψωμιά, σε μέγεθος περίπου ενός πιάτου του τσαγιού. Ρίχνουμε από πάνω ασπρισμένο σουσάμι και –προαιρετικά ασκινόκαρπο και λίγο μαυροσήσαμο (μελάθι). Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν. Ψήνουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο. Παραλλαγή: Πριν προσθέσουμε τις ελιές κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια και κάθε κομμάτι το μοιράζουμε σε δύο μέρη -όχι ίσα μεταξύ τους.

Το μικρότερο από τα μέρη που κόψαμε το ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και βάζουμε επάνω του λίγες ελιές. Ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και το δεύτερο -το μεγαλύτερο-κομμάτι της ζύμης και σκεπάζουμε με αυτό το κομμάτι πάνω στο οποίο έχουμε βάλει τις ελιές. Κλείνουμε γύρω γύρω πιέζοντας με τα δάχτυλα μας φροντίζοντας να του δώσουμε το σχήμα στρογγυλού ψωμιού και ψήνουμε στο φούρνο.
Σημιείωση: Αν μας είναι δύσκολο να ζυμώσουμε μόνοι μας μπορούμε να ζητήσουμε ζυμάρι από το φούρνο της γειτονιάς μας και να προσθέσουμε σε αυτό τις ελιές.



* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου. Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές