Στην Εισαγγελέα προσέφυγαν 10 κάτοικοι της Ρόδου για μονάδα αποτέφρωσης υγειονομικών υλικών

Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν την περασμένη Δευτέρα, με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής Τσαΐρι Ρόδου, ζητώντας την άμεση διαδικασία έρευνας, για το αν και κατά πόσο λειτουργεί σωστά  και νόμιμα μονάδα αποτέφρωσης υγειονομικών υλικών που λειτουργεί κοντά στα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι, επισημαίνουν στην αναφορά που κατέθεσαν στη δικαιοσύνη, ότι τις τελευταίες μέρες από τη μονάδα αυτή, εκπέμπονται αναθυμιάσεις με πολύ μεγάλη ποσότητα καπνού, και έντονη οσμή, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να ενοχλούνται. Επίσης σημειώνουν ότι στην περιοχή κατοικούν 20 τουλάχιστον οικογένειες εδώ και πολλά χρόνια και δρουν επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό προσώπων ως υπαλληλικό προσωπικό.

Οι κάτοικοι, σημειώνουν ότι οι επανειλημμένες κλήσεις τους προς την αστυνομία δεν είχαν αποτέλεσμα, αφού κάθε φορά που έφθασε η αστυνομία για έλεγχο, δεν βρίσκονταν κανείς να ανοίξει την είσοδο της μονάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντολή για να γίνει έλεγχος στην μονάδα, έδωσε προς τον ΑΣ Αφάντου και η αρμόδια Εισαγγελέας Ρόδου, έπειτα από σχετικό αίτημα των κατοίκων .

«Το πιο σημαντικό – τονίζουν οι κάτοικοι στην αναφορά τους- είναι να διασφαλιστεί ότι από την λειτουργία της μονάδας αυτής, δεν θα υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά την υγεία των κατοίκων και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Τονίζεται επίσης, ότι εξίσου σημαντικό είναι το και το γεγονός της ασφάλειας, για το ενδεχόμενο ατυχήματος πυρκαγιάς, αφού στην περιοχή δεν υπάρχει πυροσβεστικός κρουνός.
Ζητείται επίσης να γίνει έλεγχος, για να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο λειτουργεί νόμιμα η εν λόγω εταιρία.

Σημειώνεται ότι στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι εγκατάσταση αποτέφρωσης ζωϊκών υποπροϊόντων και νεκρών ζώων, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Π.Υ Ρόδου, αλλά πιθανότητα για μονάδα καύσης υγειονομικών αποβλήτων, χωρίς (όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι στην μηνυτήρια αναφορά τους) να υπάρχει σχετική άδεια.

Οι κάτοικοι ζητούν να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη και την τιμωρία τους.