Στο περιοδικό «Dezeen» κτίριο του Νιοχωριού

Ένα από τα πιο δημοφιλή περιοδικά παγκοσμίως για την αρχιτεκτονική και το σχέδιο, το βραβευμένο «Dezeen», φιλοξένησε πρόσφατα εκτενές αφιέρωμα για την εντυπωσιακή ανακαίνιση ενός νεοκλασικού κτιρίου στο Νιοχώρι το οποίο…μεταμορφώθηκε σε μία σύγχρονη κλινική πλαστικής χειρουργικής του Δρος Βασιλείου Παπαγεωργίου!

Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο είναι διατηρητέο και βρίσκεται στην οδό Ίωνος Δραγούμη.
Όπως αναφέρει, λοιπόν, το περιοδικό «Dezeen», ο παλιός σκελετός ενός σπιτιού στη Ρόδο, το οποίο χρονολογείται από το 1912, συντηρήθηκε για να ανακαινιστεί σε μία κλινική πλαστικής χειρουργικής.
Το Ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο «DArch Studio» έφερε εις πέρας το σχέδιο το οποίο είχε ως στόχο να διατηρήσει την ομορφιά της ηλικίας του διατηρητέου κτιρίου, που τώρα είναι η κλινική του Δρος Βασιλείου Παπαγεωργίου.


Το περιοδικό αναφέρεται αναλυτικά στο πως έγινε η ανακαίνιση του κτιρίου με τέτοιο τρόπο που να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του αλλά και να έχει όλες τις ανέσεις και τη λειτουργικότητα μιας σύγχρονης κλινικής. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι, σύμφωνα με το Studio, «ο εσωτερικός χώρος του κτιρίου ανακαινίστηκε με λεπτότητα σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ιατρείο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά χωρίς να χάσει την ιστορική του γοητεία και το χαρακτήρα του».

Στόχος τους ήταν να διατηρήσουν και να αναδείξουν το νέο μέσα από το παλιό.
Οι τοίχοι έχουν βαφτεί άσπροι για να τονίσουν την καθαρότητα  του ιατρείου αλλά τα παλιά πλακάκια, με τα χρωματιστά, γεωμετρικά, σχέδια, έχουν διατηρηθεί για το χαρακτήρα τους.


Για να καλύψει τις όποιες τρύπες στο δάπεδο, το “DArch Studio”, καθοδηγούμενο από την αρχιτέκτονα Ελίνα Δρόσου, χρησιμοποίησε τσιμεντένιο γουδί για να δημιουργήσει μία λεία επιφάνεια.
Το studio, επίσης, προσάρμοσε και το σχέδιο όλων των επίπλων για το χώρο, εκτός από το γραφείο και τις καρέκλες, ώστε να έχουν σύγχρονα σχήματα και να ανακαλούν πτυχές της ανθρώπινης ανατομίας. Ο χώρος διαχωρίζεται από έναν διάδρομο στη ρεσεψιόν και το καθιστικό και τελειώνει με ένα μπαλκόνι.
Υπάρχουν επίσης, δύο γραφεία, το χειρουργείο, μία κουζίνα και ένα μπάνιο. Το φως διαχέεται στο χώρο από τα ψηλά, παλιά, παράθυρα που έχουν φωτιστεί με μία στρώση μπογιάς.


Ακόμα, και στο χειρουργείο η προσπάθεια είχε στόχο να δημιουργήσουν ένα “ζεστό” και οικείο περιβάλλον για τους ασθενείς

(Σ.Σ. ΦΩΤΟ Ευάγγελος Χατζηκέλλης)