Νίσυρος, Τήλος και Κάσος στους εναλλακτικούς προορισμούς που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε

Νίσυρος, Τήλος και Κάσος στους εναλλακτικούς προορισμούς που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε

Νίσυρος, Τήλος και Κάσος στους εναλλακτικούς προορισμούς που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 628 ΦΟΡΕΣ

Διακοπές. Για να έχει νόημα η κουβέντα μας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μια απλή παραδοχή που έχει να κάνει με αυτή καθ’ αυτή την ετυμολογία της λέξης διακοπές, η οποία προέρχεται από τη λέξη διακόπτω.

Δια-κόπτω δηλαδή κάτι που κάνω καθημερινά, όπως δουλειά, σχολείο, βάζω στον «πάγο» την καθημερινότητα, τα προβλήματα, όσο δύσκολο και αν είναι, γενικότερα τη ρουτίνα. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε τα βασικά, ας πάμε και στα επόμενα βήματα τα οποία συνδέονται με αυτή την αρχή.

Δεν είναι δυνατόν να πάτε διακοπές και να παρακολουθείτε τηλεόραση. Απλά δεν γίνεται. Ούτε φυσικά να διαβάζετε εφημερίδες, να μιλάτε με τις ώρες στο τηλέφωνο ή να «ποστάρετε» συνέχεια στα social media. Καταλαβαίνουμε την αγωνία σας για ενημέρωση, αλλά θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε πως τα «κακά νέα» θα τα μάθετε, έχετε δεν έχετε ανοιγμένο τον δέκτη της τηλεόρασης του δωματίου σας. Επίσης, κατανοούμε την αγωνία σας να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με τους διαδικτυακούς σας φίλους σε real time, αλλά, αλήθεια, έχει αξία; Γιατί αν θέλατε πραγματικά κάτι τέτοιο, θα ήσασταν μαζί τους.

Οπότε, για να έχουν νόημα οι διακοπές σας, συμβατικές ή εναλλακτικές, όπου κι αν τελικά αποφασίσετε να πάτε, στο χωριό σας, το εξοχικό σας ή σε κάποιο άλλο μέρος εντός η εκτός Ελλάδας, θα πρέπει να «απογαλακτιστείτε» από τον “κακό” σας εαυτό. Δόξα τω Θεώ, τον κουβαλάτε - κουβαλάμε όλο τον χρόνο, οπότε είναι καλύτερα να τον αφήσετε - αφήσουμε πίσω για μία, δύο, τρεις ή όσες ημέρες ή εβδομάδες έχετε άδεια.

Οι διακοπές είναι ίσως μια μοναδική ευκαιρία να μηδενίσουμε τον χρόνο. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα sac de voyage, κατά προτίμηση μικρό, για τα βιβλία μας, το μαγιό μας, το αντηλιακό μας, λίγα ρούχα, μια πετσέτα θαλάσσης και τα είδη προσωπικής μας υγιεινής, επίσης τα γυαλιά ηλίου μας κι ένα sleeping bag γιατί ποτέ δεν ξέρεις.

Βίρα τις άγκυρες λοιπόν και στάση όπου δέσει το καράβι στο οποίο θα επιβιβαστούμε και μας αρέσει περισσότερο. Εμείς σας προτείνουμε 5+1 εναλλακτικούς προορισμούς που πιστεύουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας.

Η επιλογή, η οποία κατά βάση είναι υποκειμενική, συνδέεται με τις γεύσεις (δοκιμάζουμε πάντα τα ντόπια προϊόντα και τα φαγητά), συναναστρεφόμαστε τον ντόπιο πληθυσμό (να εύχεστε να βρεθείτε σε πανηγύρια και γάμους, αλλά και να γνωρίσετε τα έθιμα κυρίως που συνδέονται με τον Δεκαπενταύγουστο), απολαμβάνουμε τον αέρα, τη θάλασσα και το τοπίο, μοναδικά σε καθέναν από τους προορισμούς που σας προτείνουμε.

Σαντορίνη: Αποτελεί τον Νο1 must προορισμό. Αν δεν έχετε πάει ακόμη, θα σας προτείναμε την πρώτη φορά που θα πάτε να επιλέξετε δρομολόγιο καραβιού που να φτάνει στον προορισμό σας όταν ο ήλιος θα δύει. Το τοπίο είναι εξωπραγματικό και σου κόβει στην κυριολεξία την ανάσα. Ακόμη και σήμερα και παρά τη βεβήλωση του τοπίου από την άναρχη τουριστική ανάπτυξη (σ.σ.: το νησί έχει χτιστεί από άκρη εις άκρη), παραμένει, ίσως και λόγω της ενέργειας από τα δύο ηφαίστειά της, μοναδική.

Ναι, η Σαντορίνη είναι κατά βάση ένα ακριβό νησί, αλλά λόγω της τουριστικής της ανάπτυξης υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια, κάτι που ισχύει και με το φαγητό και το ποτό. Όμως θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω. Πρέπει να βουτήξετε στις παραλίες της, οι οποίες είναι άγριες και μαύρες κατά βάση, ακόμη και αν πρόκειται απλά για ένα πλάτωμα, όπως στο Αμμούδι, που βρίσκεται στα "πόδια" της Οίας.

Νίσυρος: Είναι το δεύτερο ελληνικό νησί με δικό του ηφαίστειο, την ενέργεια του οποίου τη μυρίζεις στον αέρα. Σε αντίθεση με τα νησιά των Κυκλάδων, η πρόσβαση στα νησιά των Δωδεκανήσων είναι περισσότερο χρονοβόρα. Ίσως αυτό όμως να είναι και καλύτερο. Οι «στάσεις» που κάνει το πλοίο μέχρι να φθάσει στο Μανδράκι, το λιμάνι της Νισύρου, θα σας δώσουν τη δυνατότητα να δείτε και άλλα μέρη, να κοιμηθείτε στο κατάστρωμα κάτω από τα αστέρια, να γνωρίσετε κόσμο και τον χρόνο να «ξεπλυθείτε» από την πίεση της καθημερινότητάς σας και να την αφήσετε πίσω.

Κι όταν φτάσετε στον προορισμό σας, παρά τις ατελείωτες ώρες στο καράβι, αυτός θα σας ανταμείψει. Ίσως όχι με την πρώτη, λόγω των τουριστών που καταφτάνουν κυρίως από την Κω για να επισκεφτούν τον κρατήρα του ηφαιστείου, μετά το μεσημέρι όμως το νησί είναι δικό σας. Θα σας προτείναμε να επισκεφτείτε τη white beach, που είναι μαύρη, αλλά και τα Νικιά, όπου, αν είστε τυχεροί, μπορεί και να παρακολουθήσετε κάποια συναυλία από κάποια ορχήστρα.

Τήλος: Μια και είμαστε στα Δωδεκάνησα, θα ήταν μια καλή ευκαιρία να «πεταχτείτε» στη γειτονική Τήλο. Το νησί μπορεί να μην είναι το ίδιο ωραίο με τη Νίσυρο, έχει όμως καταφέρει την τελευταία 10ετία να αποτελέσει έναν εναλλακτικό προορισμό για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι το bar στο Μικρό Χωριό. Το συγκεκριμένο χωριό είναι ορεινό και εγκαταλελειμμένο.

Σε αυτό το τοπίο όπου το μόνο κτίσμα που στέκει είναι η εκκλησία, υπάρχει ένα από τα πιο μαγευτικά bar, διασκορπισμένο στα “χαλατά” του χωριού, όπου μπορείτε, εκτός από το να απολαύσετε το ποτό σας, να χαλαρώσετε κάτω από τα αστέρια με θέα, μακρινή μεν, τη θάλασσα.

Κάσος: Αν και νησί της Δωδεκανήσου, η Κάσος γειτνιάζει με την Κρήτη. Αυτός είναι ίσως ένας από τους βασικούς λόγους όπου η μουσική και το φαγητό της θυμίζει τόσο πολύ αυτό της Κρήτης. Κρυφές παραλίες και ακόμη καλύτερο φαγητό, με best of best τα κασιώτικα ντολμαδάκια.

Νάξος: Επιστροφή στις Κυκλάδες και σε ένα νησί για όλα τα βαλάντια που ταιριάζει σε οικογένειες, παρέες και ζευγάρια. Δεν θα ξέρετε ποια παραλία να πρωτοδιαλέξετε, με ή χωρίς κόσμο, ούτε σε ποιο ορεινό χωριό να πρωτοπάτε. Εξαιρετικό φαγητό από ντόπια προϊόντα σε πάρα πολύ καλές τιμές.

Κίμωλος: Το αποπαίδι των Κυκλάδων, αφού η δόξα της Μήλου την έκρυβε μέχρι πρόσφατα. Αν θέλετε την άποψή μου, καλύτερα, γιατί μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή σε λίγους. Εξαιρετικά νερά και τουρισμός τόσος όσος για να μην ενοχλείται κανένας. Πρέπει οπωσδήποτε να φάτε λαδένια, μία από τις καλύτερες "φτωχές" πίτσες που υπάρχουν.

Όποιον προορισμό κι αν επιλέξετε για τις διακοπές σας, καλό θα ήταν να αποφύγετε, ακόμη κι αν έχετε παιδιά, να πάρετε μαζί σας το βασικό σας αξεσουάρ (βλ. αυτοκίνητο), υπάρχουν λεωφορεία, τα οποία, παρά την όποια καθυστέρηση, είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε. Καλό επίσης είναι το περπάτημα αλλά και τα καϊκάκια που μπορούν να σας πάνε σε δυσπρόσιτες παραλίες.

Σε ό,τι αφορά το κατάλυμα, η επιλογή του εξαρτάται σίγουρα από την οικονομική σας δυνατότητα, αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα, είτε τηλεφωνικά είτε διά ζώσης, αν δεν έχετε κάνει κράτηση, να πετύχετε πολύ καλύτερη τιμή από την επίσημη.

Το βασικό να αφήσετε την αλμύρα από τη θάλασσα να ποτίσει το δέρμα σας, να μουλιάσετε στη θάλασσα, να αφήσετε τα παιδιά σας, αν έχετε, ελεύθερα χωρίς να τα κυνηγάτε - αυτό κάνει κακό σ’ εσάς, στα παιδιά σας και στους γύρω σας.

Όσο για το καθημερινό φαγητό, ένα έξοδο το οποίο παίζει από μέρος σε μέρος και από ταβέρνα σε ταβέρνα, θα ήταν καλό να προτιμήσετε να νοικιάσετε δωμάτιο με κουζινάκι. Αυτό θα σας λύσει τα χέρια, για τον πρωινό καφέ, το δεκατιανό ή ένα ελαφρύ γεύμα και θα σας μειώσει τα έξοδα. Πάνω και πέρα απ’ όλα, αυτό που προέχει είναι να περάσετε καλά.

Πηγή: avgi.gr

Διαβάστε ακόμη

Αποτροπιασμός Νικητιάδη στη Βουλή για τα όσα ακούγονται για το μουσείο στη Νίσυρο

Νικητιάδης για την υπόθεση αρχαιοφύλακα Νισύρου: «Να μην μείνει κλειστό το μουσείο» – Μενδώνη: «Έχουν ήδη δοθεί οι εντολές»

Νίσυρος: Νέες καταγγελίες για τη δράση του αρχαιοφύλακα

Χρ. Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου: Προτεραιότητα όλων να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αναδειχθεί η αλήθεια των γεγονότων

Χιλιάδες κιλά υλικού απέστειλε για ανακύκλωση ο δήμος Νισύρου

Επιτυχία Νισύριων μαθητών σε πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό

O δήμος Νισύρου ιδρυτικό μέλος του "Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων"

Επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας στη Νίσυρο για τον εορτασμό της 76ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα