Ποιος ήταν ο Λεωνίδας ο Ρόδιος, το ρεκόρ του οποίου έσπασε ο Φελπς

Ποιος ήταν ο Λεωνίδας ο Ρόδιος, το ρεκόρ του οποίου έσπασε ο Φελπς

Ποιος ήταν ο Λεωνίδας ο Ρόδιος, το ρεκόρ του οποίου έσπασε ο Φελπς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 906 ΦΟΡΕΣ

Διθυραμβικά σχόλια στον διεθνή Τύπο για τον Μάικλ Φελπς, τον αθλητή για χάρη του οποίου έγινε ένα μικρό… διάλειμμα σε αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου προκειμένου οι θεατές να τον δουν στη γιγαντοοθόνη να κερδίζει το 22ο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς.

Και μπορεί τα ρεκόρ του Φελπς να προκαλούν… ζάλη, ωστόσο, μιας και εννέα από τα μετάλλια του είναι σε ομαδικό άθλημα, μόλις χθες κατόρθωσε να ξεπεράσει τον μεγαλύτερο αθλητή του αρχαίου κόσμου. Ο Λεωνίδας ο Ρόδιος συμμετείχε σε τέσσερις διαδοχικές Ολυμπιάδες (164 π.Χ., 160 π.Χ., 156 π.Χ. και 152 π.Χ.), και σε κάθε μία από αυτές κέρδισε τρεις διαφορετικούς αγώνες δρόμου. Υπήρχαν μόνο επτά αθλητές που κέρδισαν σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα σε μία διοργάνωση – ο Λεωνίδας, όμως, είχε το τέσσερα στα τέσσερα.

Αντίθετα με τα περισσότερα αγωνίσματα στα οποία οι αθλητές ήταν σχεδόν γυμνοί, σε κάποια έφεραν βαρύ εξοπλισμό μάχης, πιθανώς ένα κράνος, θώρακα, πανοπλίες κνήμης, και μια ασπίδα από μπρούτζο και ξύλο. «Το να αγωνιστεί σε όλα αυτά τα αθλήματα, το ένα μετά το άλλο, ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα», τονίζει η Τζάντιθ Σόουντλινγκ, ανώτερη επιμελητής στο Βρετανικό Μουσείο. Επισημαίνει, δε, ότι οι αθλητές έτρεχαν με πανοπλία σε θερμοκρασίες που μπορεί να έφταναν και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αν και υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για τον Λεωνίδα, ο Πολ Γκάντλετζ, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Κέμπριτζ, εικάζει ότι ήταν αριστοκράτης, μάλλον πλούσιος, πιθανότατα από μια αθλητική οικογένεια, και σίγουρα από ένα νησί με ισχυρή αθλητική παράδοση. Ο Παυσανίας τον περιγράφει ως «τον πιο διάσημο δρομέα», μετά το θάνατό του λατρεύτηκε ως τοπική θεότητα στη Ρόδο, ενώ ένα άγαλμά του φέρει την επιγραφή «είχε την ταχύτητα ενός θεού».

Πηγή: http://www.pontos-news.gr/

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Σπάρταλης: «Με νίκη αγκαλιάζουμε την παραμονή μας»

Νέο ρεκόρ συμμετοχών από το εξωτερικό για τον Μαραθώνιο Ρόδου!

ΕΠΣΔ: Το νέο πρόγραμμα στο τοπικό πρωτάθλημα

Ηρακλής Λάρδου-Ποσειδών Καρπάθου: «Καμπάνες» από τη ΔΕΑΒ!

Νίκες στην Καλαμάτα για τα αναπτυξιακά τμήματα πόλο των «Πιγκουίνων»

Ασπίδα Σαλάκου: «Ο σύλλογός μας σταματάει κάθε δραστηριότητα»

Αρκετοί αγώνες βόλεϊ σε Ρόδο και Κω

Περισσότεροι από 3.700 δρομείς στον Μαραθώνιο Ρόδου!