Εκκλησίες και εξωκκλήσια της Ρόδου

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016 στην αυλή του Καθεδρικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Ρόδου την παρουσίαση του βιβλίου ««Εκκλησίες και Εξωκκλήσια της Ρόδου από τον 11ο έως και τον 16ο αιώνα» των Μάγδας Μαριά και Συμεών Δοντά (εκδόσεις Ζήτη).

Για πρώτη φορά ο αύλιος χώρος του Ευαγγελισμού άνοιξε για το κοινό με αφορμή αυτήν την ξεχωριστή βραδιά. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από την αρχιτέκτονα Ρένα Διακοσταματίου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στις εκκλησίες και τα εξωκκλήσια του νησιού της Ρόδου και τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και δομικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν.

Η Μάγδα Μαριά, που κατάγεται από την Ψίνθο,  εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και έχει εκδώσει κι άλλα βιβλία που ασχολούνται με κτήρια της Ρόδου, όπως τα «Νεοκλασικά κτήρια της Ρόδου 1870-1930», «Εκπαιδευτήρια της Ρόδου», αλλά και «Θύρες και θυρώματα της Ρόδου στο πέρασμα των αιώνων», «Η Ψίνθος που αγάπησα».

Ο Συμεών Δοντάς είναι χειρουργός οδοντίατρος και ζει στ’ Αφάντου. Την τελευταία εικοσαετία δημιούργησε μία μεγάλη και αξιόλογη συλλογή φωτογραφιών, βιβλίων και καρτ-ποστάλ που αφορούν το νησί της Ρόδου και το βιβλίο του «Αφάντου, ταξίδι στο χρόνο» αποτελεί την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια.
Το 2012 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «ΡΟΔΟΣ 1850-1950, Εκατό χρόνια φωτογραφίας», το οποίο επανεκδόθηκε το 2013 στην αγγλική γλώσσα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας και εκ μέρους του Μητροπολίτη Κυρίλλου χαιρέτησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος πατήρ Ιωάννης Χαλκιάς. Επίσης, παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Στέργος Παρδαλός και Γεώργιος Κακούλης ενώ ο Αντιδήμαρχος Σάββας Διακοσταματίου, εκπροσωπώντας το Δήμο Ρόδου, τόνισε πως είναι σημαντικό να εκδίδονται τέτοια βιβλία που μας υπενθυμίζουν και μας μαθαίνουν τα σημαντικά ιστορικά μνημεία του νησιού μας.

Τέλος, παρέμβαση έκανε ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην παιδευτική σημασία του βιβλίου, που αξίζει να διαβαστεί τόσο από τους νεαρότερους όσο και τους μεγαλύτερους, γιατί μας βοηθά να γνωρίσουμε τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας.