Προφυλακίστηκε επειδή διευκόλυνε άλλους αλλοδαπούς να ταξιδέψουν

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του ο 43χρονος από την Συρία που κατηγορείται ότι βοήθησε τέσσερις συμπατριώτες του να ταξιδέψουν από τη Ρόδο στο εξωτερικό, ενώ ελεύθερη με όρους αφέθηκε η 18χρονη Σύρια συγκατηγορούμενη του.

 

Σε βάρος του 43χρονου και της 18χρονης έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και χθες προσήχθησαν ενώπιον του ανακριτή Ρόδου όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 43χρονος δήλωσε ότι εκείνος απλώς θέλησε να βοηθήσει τους συμπατριώτες του και για αυτό μάλιστα τους φιλοξένησε και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που ο ίδιος διέμενε, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι αυτό είναι κάτι παράνομο. Επίσης ο 43χρονος ισχυρίστηκε ότι είχε άγνοια σε ότι αφορά και την έλλειψη νόμιμων εγγράφων από πλευράς των δύο εκ των τεσσάρων Σύριων.

Αλλά και η 18χρονη από την πλευρά της ισχυρίστηκε πως ουδεμία σχέση έχει με τα όσα της καταλογίζονται.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή ο 43χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές, ενώ η 18χρονη αφέθηκε ελεύθερη με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σε ότι αφορά τους τέσσερις Σύριους τους οποίους φέρεται να επιχείρησε να βοηθήσει το ζευγάρι των συλληφθέντων, οι δύο εξ αυτών όπως διαπιστώθηκε έφεραν νόμιμα έγγραφα και αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι, ενώ σε βάρος των άλλων δύο κινήθηκε η νόμιμη διαδικασία διοικητικών κυρώσεων.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016 το βράδυ από αστυνομικούς του Τμήματος Ιαλυσού και του Τμήματος Αερολιμένα Ρόδου, οι οποίοι συνέλαβαν τον 43χρονο και την 18χρονη κατηγορούμενους για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών. Μαζί τους συνελήφθησαν και οι τέσσερις Σύριοι συμπατριώτες τους, οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όπως εξακριβώθηκε από τις έρευνες των αστυνομικών οι κατηγορούμενοι προσέγγισαν τους τρεις ομοεθνείς τους σε περιοχή της Αθήνας και αφού τους προμήθευσαν με πλαστά στα ταξιδιωτικά έγγραφα, τους μετέφεραν ακτοπλοϊκώς  από τον Πειραιά στη Ρόδο, όπου τους εξασφάλισαν διαμονή και αεροπορικά εισιτήρια, προκειμένου να τους διευκολύνουν να επιβιβαστούν παράνομα σε πτήση με προορισμό την Γερμανία.

Επιπλέον, οι δράστες ενώ βρίσκονταν στη Ρόδο, παρέλαβαν ακόμη έναν Σύριο και του παρείχαν τις ίδιες παράνομες διευκολύνσεις, έναντι αμοιβής.

Σε έρευνα που έγινε, παρουσία Δικαστικού λειτουργού, σε τουριστικό κατάλυμα στην περιοχή της Ιαλυσού, εντοπίσθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση (διακινητές - διακινούμενοι) και μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Δυο (2) πλαστά διαβατήρια γερμανικών αρχών

• Δυο (2) πλαστές ελληνικές ταυτότητες

• Κάρτες επιβίβασης

• Το χρηματικό ποσό των 900 ευρώ

Η εξιχνίαση της υπόθεσης ήταν αποτέλεσμα στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων που γίνονται για την καταπολέμηση - αντιμετώπιση της διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, καθώς και συντονισμένης, ενδελεχούς, κοινής έρευνας των Αστυνομικών Τμημάτων Ιαλυσού και Αερολιμένα Ρόδου.