Δεν πέφτει... ούτε καρφίτσα στη Ρόδο για το μήνα Αύγουστο

Δεν πέφτει... ούτε καρφίτσα στη Ρόδο για το μήνα Αύγουστο

Δεν πέφτει... ούτε καρφίτσα στη Ρόδο για το μήνα Αύγουστο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1108 ΦΟΡΕΣ

Πώς καταγράφεται η τουριστική κίνηση με βάση τις αφίξεις στο αεροδρόμιο

Μικρή αύξηση σημείωσε στη Ρόδο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του αεροδρομίου Διαγόρας.

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε περίπου 2.000 άτομα που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 1%, καθώς φέτος το διάστημα από 1 έως 15 Αυγούστου έφτασαν με πτήσεις στη Ρόδο συνολικά 215.576 άτομα ενώ το ίδιο διάστημα πέρσι ο αριθμός τους είχε ανέλθει σε 213.505 άτομα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «Ρ» η αερολιμενάρχης Ρόδου Ξανθή Κριτσινέλια, η τουριστική κίνηση για το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα κυμάνθηκε περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, αλλά όπως τόνισε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο φετινός Αύγουστος είχε δύο Σάββατα και δύο Κυριακές ενώ ο περσινός είχε τρία Σάββατα και δύο Κυριακές.


Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον υπολογισμό της συνολικής κίνησης καθώς κάθε τέτοια μέρα (Σάββατο) φτάνουν στο αεροδρόμιο περίπου 23.000 άτομα, αριθμός πολύ μεγάλος που τείνει να πλησιάσει την κίνηση κάθε Κυριακής η οποία θεωρείται η μέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση της εβδομάδας.

Αν λοιπόν υπολογιστεί η κίνηση όχι στο δεκαπενθήμερο αλλά στο δεκατετραήμερο και για τους δύο μήνες ώστε να έχουμε δύο Σάββατα και δύο Κυριακές και για τους δύο μήνες τότε ο φετινός Αύγουστος καταγράφει αύξηση σε ποσοστό 5,5%. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία από 1/1/2016 έως 15/8/2016 η τουριστική κίνηση στο αεροδρόμιο της Ρόδου κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 6,4% ενώ για το ίδιο διάστημα η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 6,3%.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν η μέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση κατά το μήνα Αύγουστο ήταν το Σάββατο 6 του μήνα. Καθ’ όλη τη διάρκειά της σημειώθηκαν 292 κινήσεις αεροσκαφών και έφτασαν στη Ρόδο 23.268 τουρίστες ενώ αναχώρησαν 22.131 τουρίστες. Αυτό αποδεικνύει ότι το Σάββατο σημειώνεται πλέον πολύ μεγάλη κίνηση η οποία ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις και την κίνηση της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο Αύγουστος θα έχει μία καλή εξέλιξη στην τουριστική κίνηση όμως δεν θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικά νούμερα καθώς παραδοσιακά ήταν μήνας κατά τον οποίο η κίνηση εκτινασσόταν στα ύψη και οι πληρότητες ήταν σε υψηλά επίπεδα όπως και φέτος.

Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι ο φετινός Αύγουστος υπολείπεται του περσινού σε αριθμό Σαββατοκύριακων καθώς θα έχει τέσσερα έναντι πέντε που είχε ο Αύγουστος του 2015. Αυτό σημαίνει ότι στον τελικό απολογισμό του μήνα θα έχουμε τουλάχιστον 40.000 έως 45.000 άτομα λιγότερα φέτος.

Όσον αφορά το μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί ικανοποιητικά καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα πολλές εταιρίες ζήτησαν έξτρα πτήσεις προς Ρόδο και το αίτημά τους ικανοποιήθηκε.

Από την άλλη τα έσοδα δε συμβαδίζουν με την ευημερία των αριθμών, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ σε συνδυασμό με την ελάχιστη κίνηση δεν οδήγησε στα αποτελέσματα που ανέμεναν οι επαγγελματίες του τουρισμού.

Διαβάστε ακόμη

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ

Γ. Κάππα: Η σεζόν στη Ρόδο έχει ξεκινήσει με ικανοποιητικά στοιχεία

Συνεχείς ακυρώσεις στα νησιά από επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη

Γ. Χατζημάρκος: Ιστορική ημέρα η χθεσινή για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό