Παρουσίαση βιβλίου για τον γιατρό Νικόλαο Ι. Τηλιακό

Παρουσίαση βιβλίου για τον γιατρό Νικόλαο Ι. Τηλιακό

Παρουσίαση βιβλίου για τον γιατρό Νικόλαο Ι. Τηλιακό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 281 ΦΟΡΕΣ

Tην Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 το βράδυ στο Πάτμιο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου παρουσιάσθηκε το βιβλίο : «Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΩ.ΤΗΛΙΑΚΟΣ Έργα και ημέρες ενός καταξιωμένου γιατρού». Ένα βιβλίο ζωής και ανθρωπιάς γραμμένο από τον καταξιωμένο Πάτμιο συγγραφέα Ζήσιμο Βιρβίλη.

Το βιβλίο , όπως προκύπτει από τον τίτλο του είναι αφιερωμένο, από όλους όσους τον γνώρισαν , ευεργετήθηκαν, θεραπεύτηκαν και χρωστάνε τη ζωή τους, στον «άνθρωπο», τον «Γιατρό» και «Γιατρό μας» Νίκο Ι. Τηλιακό.

Στις 176 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζεται ο γιατρός και η πορεία του σαν επιστήμονας, άνθρωπος και οικογενειάρχης κατά την 60χρονη υποδειγματική θητεία και ζωή του στην Πάτμο και άλλα νησιά όπως τον έζησε ο συγγραφέας από την πρώτη μέρα της άφιξής του στο νησί , και στη συνέχεια έζησαν όλοι οι νεότεροι στις δύσκολες μεταπολεμικές δεκαετίες.
Μέσα από το βιβλίο αναδεικνύονται τα μεγάλα χαρίσματα και οι ιατρικές γνώσεις του κατά τη δύσκολη εποχή εκείνη, η ανθρωπιά και η αγάπη του για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τον πάσχοντα.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογο του: «Δεν είναι ούτε μυθιστόρημα ούτε μυθιστορηματική βιογραφία. Είναι ένα κείμενο ντοκουμέντο, με κείμενα και φωτογραφίες και μια απότιση τιμής και σεβασμού στη μνήμη ενός καταξιωμένου γιατρού και στοργικού οικογενειάρχη, που αισθανθήκαμε την ιερή υποχρέωση να αποτίσουμε στον αξέχαστο «Γιατρό μας» τον Νίκο Τηλιακό.

Το βιβλίο συντίθεται από τρεις κυρίως πηγές: Από πληροφορίες και αναμνήσεις των παιδιών του Θεολόγου Τηλιακού και Ειρήνης Τηλιακού Ασλάνογλου, από βιντεοσκοπημένες και μαγνητοφωνημένες κασέτες με εμπειρίες και βιωματικά στοιχεία του ίδιου του πατέρα τους και από βιωματικά στοιχεία του συγγραφέα από τη γνωριμία του με τον γιατρό.

Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Θεολόγο Μαυρουδή δικηγόρο στην Αθήνα , τη συγγραφέα Δέσποινα Βακράτση και τον πρώην σχολάρχη της Πατμιάδας Σχολής , πρ. δήμαρχο Πάτμου κ. Ματθαίο Μελιανό και αποτέλεσε ένα φιλολογικό - πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη ενός πατριώτη και δημοκράτη γιατρού . Ήταν η δεύτερη φορά (η πρώτη το 1999 όταν ζούσε ακόμα), που οι απλοί νησιώτες ευγνώμονες στην προσφορά του σε μια κατάμεστη αίθουσα και με την παρουσία των τοπικών αρχών και του πνευματικού κόσμου του νησιού τίμησαν τον Καλύμνιο γιατρό, που περισσότερο από σαράντα χρόνια υπήρξε ο φύλαξ άγγελος της υγείας των κατοίκων του ιερού νησιού και όχι μόνο.

Ο αείμνηστος γιατρός αφού πέρασε από την Νίσυρο δύο φορές (1937 και 1947) , ιδιαίτερη Πατρίδα της συζύγου του αείμνηστης γιάτρισσας , όπως την αποκαλούσαν, Άννας Λαδερού, την Κέφαλο της Κω , την Κύπρο και την Κάλυμνο κατέληξε στην Πάτμο την οποία θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του και στην οποία άσκησε την Ιατρική μέχρι σχεδόν του θανάτου του το 2001 σε ηλικία 97 ετών.

Η παρουσίαση των βιογραφικών του στοιχείων και της προσφοράς του ως διακεκριμένου επιστήμονα και ανθρώπου είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού πήραν το λόγο ο ιατρός κ. Μιχαήλ Ζαίρης από τη Κάλυμνο, πρώην δήμαρχος Καλύμνου , ο δικηγόρος Ρόδου κ. Δημήτρης Ε. Καραγεώργης , ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Πάτμου , τα εγγόνια του, άλλοι συγγενείς και φίλοι του που όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά είχαν να προσθέσουν δυο λόγια τιμώντας την προσωπικότητα του. Διαβάσθηκαν επίσης μηνύματα και χαιρετισμοί των Δημάρχου Νισύρου κ. Χριστοφή Κορωναίου , Εμμανουήλ Κόκκινου δικηγόρου - πρώην Δημάρχου Ρόδου και Τιμολέοντος Κοκκίνου , εκπαιδευτικού στη Νέα Υόρκη ενώ υπήρξαν ζωντανοί χαιρετισμοί των εγγονών του γιατρού Νίκου και Μιχάλη , παιδιών του Θεολόγου, από τη Νέα Υόρκη μέσω skipe.

Άνθρωποι του λαού που ευεργετήθηκαν οι ίδιοι ή τα παιδιά και τα εγγόνια τους ήταν το ακροατήριο στην τόσο πετυχημένη εκδήλωση, που ειλικρινά χαρακτηρίσθηκε από την ειλικρίνεια και την ευγένεια όλων των παρισταμένων, που αποφάσισαν δύο φορές μέχρι σήμερα να τιμήσουν τον γιατρό τους για την ανιδιοτελή προσφορά και την ανθρωπιά του με μοναδικό κριτήριο τον αλτρουϊσμό και την αγάπη του στους συνανθρώπους του.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ σαν ένα μνημόσυνο στην μνήμη των παιδιών του Μαρίας, Γιάννη και Ντίνου, μιας εκπαιδευτικού και δύο καταξιωμένων γιατρών που πήραν την σκυτάλη της Ιπποκρατικής Ιατρικής από τον αγαπημένο τους πατέρα αλλά δυστυχώς έφυγαν νωρίς από κοντά μας. .

Να αναφερθώ επίσης στα εγγόνια του γιατρού το Δαμιανό Ασλάνογλου - Παθολόγο, διευθυντή σήμερα του Κέντρου Υγείας Πάτμου , τους υιούς του Ντίνου, Νίκο –Μικροβιολόγο και Γιάννη- Παιδίατρο στην Αθήνα και τον δισέγγονο του Βασίλειο Γαβαλά , εγγονό της κόρης του Ειρήνης Ασλάνογλου φαρμακοποιό στη Κάλυμνο.

Τέλος να ευχαριστήσω τόσον εγώ όσον και η σύζυγός μου τους συγγενείς του γιατρού , τα παιδιά του Θεολόγο και Ειρήνη, τη νύμφη του Ελένη το γένος Παπαμιχαήλ από τα Νικειά για την φιλοξενία και την αγάπη τους καθώς και όλους τους παράγοντες αυτής της τόσο ωραίας εκδήλωσης για το μάθημα που μας έδωσαν όσον αφορά την ευγένεια και την ευγνωμοσύνη τους που υποδειγματικά τίμησαν τον αγαπημένο μας γιατρό .
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία