Πιθανόν να οφείλονται σε ιό τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Ρόδο

Πιθανόν να οφείλονται σε ιό  τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Ρόδο

Πιθανόν να οφείλονται σε ιό τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1517 ΦΟΡΕΣ

Το πρόβλημα βρίσκεται πάντως σε ύφεση, όπως τονίζει ο Ηλίας Τσέρκης

Σε ιό, είναι πιθανό να οφείλονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που ταλαιπωρούν το τελευταίο δίμηνο πολλούς κατοίκους του νησιού της Ρόδου, καθώς και επισκέπτες, υποστηρίζει ο γραμματέας του ιατρικού συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης.

Ως παθολόγος και γνωρίζοντας πολλά γύρω από το πρόβλημα υγείας που έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό του πληθυσμού ακόμα και στο νοσοκομείο, τονίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί ο παράγοντας που το προκαλεί.

Παραδέχτηκε πάντως ότι κρούσματα γαστρεντερίτιδας εξακολουθούν να σημειώνονται στη Ρόδο, αλλά ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά και άρα το φαινόμενο είναι σε ύφεση.

«Είναι ένα συμβάν, το οποίο το παρακολουθούμε στενά, δεν έχουμε βρει μέχρι στιγμής τον ακριβή αιτιολογικό παράγοντα αλλά αναγνωρίζω ότι είναι εξόχως δύσκολο το να εντοπιστεί ο παράγοντας που προκαλεί τις γαστρεντερικές διαταραχές», δήλωσε ο κ. Τσέρκης στα μέσα ενημέρωσης προσθέτοντας τα εξής: «Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι, από τις ενδείξεις που έχουμε, ότι πρόκειται περί κάποιου ιού, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι ένας ιός, είναι τρία με τέσσερα τα είδη των ιώσεων σε αυτήν την περίοδο και το στηρίζουμε στην συμπτωματολογία που κάνει και συγκεκριμένα είναι από 48 μέχρι και 72 ώρες στην πλειονότητα των περιστατικών η συμπτωματολογία».

Σύμφωνα με τον κ. Τσέρκη, όσον αφορά τα συμπτώματα δεν είναι τα ίδια σε όλο τον πληθυσμό, ο πυρετός κυμαίνεται από 37,6 μέχρι και 39 ενώ η ύφεση των συμπτωμάτων παρατηρείται μετά το τρίτο εικοσιτετράωρο.

Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πολλοί συνάνθρωποί μας υποτιμούν τα συμπτώματα ενώ άλλοι λαμβάνουν φάρμακα που δεν ενδείκνυνται. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τις ευπαθείς ομάδες όπως είναι τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι ή αυτοί που έχουν πολυνοσηρότητα και λαμβάνουν αρκετά φάρμακα.

«Πρέπει να προσέχουμε την κλινική κατάσταση των ατόμων που έχουν τις διαρροϊκές εκκενώσεις. Μία εξάντληση, μία ταχυπαλμία, είναι αυτά για τα οποία πρέπει να καλέσουμε επειγόντως ιατρική βοήθεια ή να μεταφέρουμε τον ασθενή στο νοσοκομείο χωρίς πανικό, χωρίς υπερβολές» δήλωσε ο κ. Τσέρκης.

Λήψη μέτρων
Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και ειδικά σε ότι αφορά τα μέτρα υγιεινής. «Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται περί ιώσεων, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις για να εμποδίσουμε την μετάδοση της ιώσεως αυτής , πρέπει να παίρνουμε πολύ καλά μέτρα υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας ειδικά μετά από την χρήση της τουαλέτας και να μην ανταλλάσσουμε είδη προσωπικά. Όσο αφορά θεραπευτικά, σίγουρα η ενυδάτωση είναι αυτή που πρέπει να την δίνουμε , όμως με προσοχή διότι ένας ασθενής, ο οποίος κάνει εμετούς, αν ενυδατωθεί άμεσα τότε θα προκαλέσουμε πολλαπλά επεισόδια εμετών. Το δεύτερο είναι πρέπει να κάνουμε λήψη ηλεκτρολυτών με σκευάσματα που υπάρχουνε και σε διαλύματα που παίρνουν συνήθως οι αθλητές και σε σκευάσματα που πωλούνται στα φαρμακεία» υπογράμμισε ο κ. Τσέρκης.

Αναφερόμενος στη διατροφή που επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας δήλωσε: «Επίσης διατροφικά πρέπει να προσέξουμε το εξής, αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά, αποφεύγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά., δηλαδή ότι τροφές είναι δύσπεπτες. Προτιμάμε τις εύπεπτες τροφές, δηλαδή το άμυλο, τα μακαρόνια , τα ζυμαρικά, σούπες γιατί με τις σούπες και με το φιδέ πετυχαίνουμε και καλή ενυδάτωση και να πάρουμε και τους υδατάνθρακες που είναι χρήσιμη ενέργεια για τον οργανισμό».

Δεν οφείλονται στο νερό
Σε ερώτηση αν συνδέονται οι γαστρεντερίτιδες με το νερό ο κ. Τσέρκης απάντησε: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο το να πει κανείς με βεβαιότητα αν προκαλούνται μέσω του νερού. Ωστόσο, προσωπική άποψη εκφράζω, θεωρώ ότι δεν είναι από το νερό και το στηρίζω στα εξής δύο σημεία.

Πρώτον. Θα είχαμε πανδημία αν ήταν από το νερό, επειδή το καταναλώνουμε όλοι ταυτόχρονα, δηλαδή θα είχαμε μία οξεία έξαρση και μία οξεία εμφάνιση συμπτωμάτων μέσα σε μερικές ώρες και σε λίγες μέρες αν θέλετε.

Και δεύτερο , ότι παρατηρούνται τα κρούσματα αυτά, να εμφανίζονται με περιοδικότητα ακόμα και στην ίδια οικογένεια».

Όχι πανικός για την ελονοσία
Παράλληλα ρωτήθηκε αν τοπικά υπάρχει ανησυχία για την ελονοσία, μετά τα όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Αθηνών;

Σύμφωνα με το γραμματέα του ιατρικού συλλόγου Ρόδου, υπάρχει δυσανάλογα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Μιλώντας όμως για την περιοχή μας τόνισε ότι: «Εδώ στην περιοχή μας δεν έχουμε τέτοιο κίνδυνο γιατί η ελονοσία επειδή κάνει συγκεκριμένη συμπτωματολογία ως επί τον πλείστον παραπέμπουν τα περιστατικά αυτά από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην δευτεροβάθμια, δηλαδή στο νοσοκομείο και γίνεται αυτή η καταγραφή κρουσμάτων όλα τα έτη».

Πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση ενώ μιλώντας για το αν υπάρχει σχέση με τις προσφυγικές ροές είπε τα εξής: «Δεν είναι σωστό να το χρεώνουμε ούτε στο προσφυγικό ρεύμα ούτε στο μεταναστευτικό αλλά ούτε να πούμε ότι είναι θέμα συγκεκριμένων περιοχών. Αυτά τα κρούσματα έγιναν γιατί υπάρχει μετακίνηση πληθυσμού αφενός αλλά από την άλλη πρέπει να είμαστε σε υψηλή επιτήρηση για να δούμε ακριβώς αυτές οι εστίες από πού προκαλούνται και να τις σταματήσουμε. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και προσεκτικοί, δεν χρειάζεται πανικός».

Διαβάστε ακόμη

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία