Ο ποιητής Δημήτρης Ι. Μπρούχος στη Ρόδο, με την «Ενάτη ώρα»

Ο ποιητής Δημήτρης Ι. Μπρούχος  στη Ρόδο, με την «Ενάτη ώρα»

Ο ποιητής Δημήτρης Ι. Μπρούχος στη Ρόδο, με την «Ενάτη ώρα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 788 ΦΟΡΕΣ

Επισκέπτεται ανελλιπώς το νησί μας και νοιώθει «κομμάτι» του

Γνωστός και πολυβραβευμένος ο Δημήτρης Μπρούχος, με τη σεμνότητα που διακρίνει τους σημαντικούς, μετουσιώνει τη ζωή του σε στίχους και μας την προσφέρει απλόχερα, μέσα από τον ποιητικό του λόγο.

Μάλιστα προγραμματίζονται για το φθινόπωρο εκδηλώσεις-αφιερώματα προς τιμή του, με Ρόδιους καλλιτέχνες και όχι μόνο, με αφορμή την τελευταία του έκδοση με τίτλο: «Ενάτη ώρα», από τις εκδόσεις Ρώμη.

Βράβευση από τον αντιστράτηγο Δ/ντή του Β’ ΣΣ Θεόκληρο Ρουσάκη την ημέρα των Ενόπλων ΔυνάμεωνΒράβευση από τον αντιστράτηγο Δ/ντή του Β’ ΣΣ Θεόκληρο Ρουσάκη την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, ( τη «γενέθλια πόλη», όπως ο ίδιος συνηθίζει να την αποκαλεί ), συμπληρώνει το 2017, 40 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στα Ελληνικά Γράμματα, ταξιδεύοντας με τα φτερά του Πήγασου, σχεδόν από την ώρα που κατάλαβε τον εαυτό του, έχοντας καταθέσει από το 1977 μέχρι σήμερα περί τα είκοσι (20) ποιητικά βιβλία, έχοντας γράψει τους στίχους σε περισσότερα από τετρακόσια (400) τραγούδια κι ακόμα, λιμπρέτα για όπερες, ορατόρια, καντάτες, ραψωδίες και επετειακούς ύμνους, τα οποία αφορούν στη λεγόμενη «θεματική του εργογραφία» (σε πολλά μάλιστα από αυτά τα έργα,υπογράφει ο ίδιος και τη μουσική σύνθεση).

Στη θεματική αυτή εργογραφία, αντλεί τα θέματά του αναδεικνύοντας ταυτόχρονα εμβληματικές μορφές της Πίστεώς μας, όπως ο Απόστολος Παύλος, ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Νεομάρτυς ο Υδραίος, (συμπτωματικά και πολιούχος της πόλης της Ρόδου), ο Άγιος Αρσένιος Βεροίας αλλά και του Γένους, όπως ο Αθανάσιος Διάκος και άλλοι, καθώς και ιστορικά γεγονότα, όπως ο Χαλασμός της Νάουσας, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Μαρτυρικού Πόντου και της Μικράς Ασίας και πολλά άλλα. Στον Δημήτρη Μπρούχο ανήκουν και οι στίχοι των τραγουδιών της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς της ΝΕΤ «Τα παιδιά της Νιόβης», του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη.

Βράβευση (Μεταλλίον Υπηρεσιών προς τον Προσκοπισμό) Σώμα Ελλήνων Προσκόπων αίθουσα Λευκαδίτης (25-1-2011)Βράβευση (Μεταλλίον Υπηρεσιών προς τον Προσκοπισμό) Σώμα Ελλήνων Προσκόπων αίθουσα Λευκαδίτης (25-1-2011)

Σπουδαίες συνεργασίες και διακρίσεις
O Λίνος Κόκοτος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, ο Κώστας Χατζής, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, είναι μερικοί από τους συνθέτες που «έντυσαν» μουσικά στίχους του και η Μελίνα Ασλανίδου, η Φωτεινή Δάρρα, η Μελίνα Κανά, ο Ηλίας Κλωναρίδης, ο Γιάννης Κούτρας, η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Λιζέτα Νικολάου, ο Φίλιππος Νικολάου, η Πένυ Ξενάκη, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Αντώνης Ρέμος, ο Κώστας Σμοκοβίτης, είναι κάποιοι από τους ερμηνευτές που τα απέδωσαν, ο καθένας με τον δικό του εκφραστικό τρόπο.

Βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (Β΄ Βραβείο 1994, Γ΄ Βραβείο 1997), στο οποίο συμμετείχε για πολλά χρόνια και κάποτε ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής (1991 & 2005) και του απονεμήθηκε πολλές φορές Χρυσός και Πλατινένιος δίσκος.

Βράβευση από το Σύνδεσμο Εκδοτών και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (14-4-2013)Βράβευση από το Σύνδεσμο Εκδοτών και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (14-4-2013)

Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του στο ιστορικό Β΄Αρρένων της Θεσσαλονίκης, σπούδασε Επικοινωνία στο Λονδίνο και Διαφήμιση στη Νέα Υόρκη και είναι διδάκτωρ του LONDONCAM (ΡhD) στη Στρατηγική Δημοσίων Σχέσεων και στις Ανθρώπινες Σχέσεις, έχοντας ειδικευθεί στις Δημόσιες Σχέσεις για ΜΗ κερδοσκοπικούς οργανισμούς (NPO), και στις Διαφημίσεις Κύρους.

Λειτουργεί στον χώρο της Επικοινωνίας ως ανεξάρτητος Σύμβουλος, ενώ έχει χρηματίσει ειδικός συνεργάτης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, σύμβουλος Επικοινωνίας του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Γεν. Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης με αρμοδιότητα σε θέματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, κειμενογράφος – συντονιστής δημιουργικού σε διαφημιστικές εταιρίες, διευθυντής παραγωγής ελληνικής δισκογραφίας, καλλιτεχνικός διευθυντής συναυλιακών και ευρύτερων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε Δήμους και άλλους φορείς.

Eλαβε μέρος σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλη-τής και συμμετείχε σε στρογγύλες τράπεζες και ημερίδες ως εισηγητής, με πλήρεις δημοσιεύσεις στα πρακτικά (Αστυνομική Ακαδημία-Κέντρο Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των ΠΑΥΛΕΙΩΝ, Θεσσαλική ΕταιρείαΨυχικής Υγείας και Περίθαλψης κ.α.).

Εδωσε πλήθος διαλέξεων και δημοσίευσε άρθρα κυρίως κοινωνικού προβληματισμού.

Εργα του έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. πρόσφατα τίμησε τον ποιητή Δημήτρη Μπρούχο, ο οποίος παρουσίασε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού, το ορατόριό του «Απόστολος Παύλος, το Σκεύος της Εκλογής», ενώ για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, του έχουν απονεμηθεί ανώτατα παράσημα, χρυσά μετάλλια και σημαντικές διακρίσεις, συνοδευόμενα από τιμητικά, ευεργετήρια, χαριστήρια και επιβραβευτήρια διπλώματα. Επίσης, από το 1990, φέρει τον τίτλο PAULHARRISFELLOW (Eταίρος Πωλ Χάρρις), για την συνεισφορά του στην προαγωγή των διεθνών προγραμμάτων για τον Συνάνθρωπο και την Ειρήνη.

Από την παράσταση του –Σαν τότε σαν πάντα τραγουδώντας- Βελλίδειο (1-10-201)Από την παράσταση του –Σαν τότε σαν πάντα τραγουδώντας- Βελλίδειο (1-10-201)

Η «Ενάτη ώρα»
«Ο Δημήτρης Ι. Μπρούχος, ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές μας, γράφει ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Φοίβος Γκικόπουλος στο προλογικό σημείωμα της έκδοσης, έρχεται πάλι κοντά μας με την ποιητική του συλλογή Ενάτη ώρα.

Η πολυσύνθετη μορφή της ποίησής του δεν μας επιτρέπει να τον κατατάξουμε σε ένα συγκεκριμένο λογοτεχνικό ρεύμα. Στην ποικίλη παραγωγή του μπορούμε να εντοπίσουμε επιρροές από τον Έλιοτ των Κουαρτέτων, τον Έζρα Πάουντ, τον Σάντρο Πέννα και, φυσικά, τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της σύγχρονης ποίησης, ελληνικής και όχι μόνο. Με τη νέα του ποιητική συλλογή, δίνει ζωή και κίνηση σε πράγματα παραδοσιακά εξαιρετικά σταθερά και ακίνητα».

Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (Οργανωτική Επιτροπή 2005)Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (Οργανωτική Επιτροπή 2005)

Η ποίηση του Δημήτρη Μπρούχου μπορεί να βλέπει καθαρότερα το ιδανικό, εκφράζει με λυρικούς ρυθμούς και ελεγειακούς τόνους ποικίλες μορφές αγωνίας του σύγχρονου ανθρώπου. Με τρόπο τελετουργικό ο ποιητής δίνει το έναυσμα για το πέρασμα σε ένα νέο ουρανό που βρίσκεται βαθειά μέσα στην ίδια τη γραφή του, τον ουρανό των θαυμασίων της ύπαρξης, το μεγαλείο του Θεού και της προσευχής.

Η εσωτερική ανάγκη της προσευχής είναι ίσως η ουσία της ποιητικής του σκέψης.

«Βυθίζομαι στη σιωπή των λέξεων κι αφουγκράζομαι το μέσα μου…» δηλώνει ο ίδιος.

Επειδή «…η ποίηση είναι το πιο βαθύ αποτύπωμα που μένει στον κόσμο».

Βράβευση από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού-Αθλητισμού Ρόδου (5-5-2014)Βράβευση από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού-Αθλητισμού Ρόδου (5-5-2014)

«Πολύ αγάπησα/Τις μυγδαλιές στων ανθρώπων τα μάτια/Παιδί σκαρφάλωσα/Με τον κισσό στων ερώτων τους τοίχους/Μαρτυρία η πάχνη αδιάψευστη/Στις δειλές πρωταχτίδες του ήλιου./Πολύ ταξίδεψα/Την ηλικία ζητώντας της πέτρας/Σιμά στη θάλασσα/Τα μυστικά τους μου λεν τα κοχύλια/Στο βυθό μου οι ανάσες κρατήθηκαν/Ν΄ αποφύγουν της γης τ΄ ασφοδέλια./Διψώ μιαν άνοιξη/Να μαραθούν οι αιτίες της πίκρας/Μακριά ακούγοντας/Πιο δυνατά της ψυχής εξεγέρσεις/Παραμένω στο χρόνο μου ακίνητος/Σταθερά στην ενάτη μου ώρα».

Τελευταία αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί πολιτιστικά στην πόλη μας, όπου με τους συνεργάτες του πιανίστες Γιώργο Ξανθόπουλο και Ματίνα Μακέστα, ετοιμάζουν σημαντικά δρώμενα λόγου και μουσικής, τόσο επάνω στα πρωτότυπα όσο και στα μεταφρασμένα του έργα και πιθανόν να έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σύντομα σε παγκόσμια πρώτη, ένα ανέκδοτο έργο του, σύγχρονου ορατοριακού χαρακτήρα.

Χρυσούς Σταυρός Αποστόλου ΠαύλουΧρυσούς Σταυρός Αποστόλου Παύλου

Ο Δημήτρης Ι. Μπρούχος, με το έργο του, προτείνει ακόμα τον ποιητή-πολίτη. Φαίνεται να μας λέει πως «καθένας από εμάς έχει να κάνει ένα ταξίδι για να ξανακερδίσει την Ευρυδίκη-ψυχή του»!

Διαβάστε ακόμη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής