Τελετή μνήμης για τους νεκρούς του κέντρου «Όσκαρ»

Τελετή μνήμης για τους νεκρούς του κέντρου «Όσκαρ»

Τελετή μνήμης για τους νεκρούς του κέντρου «Όσκαρ»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2076 ΦΟΡΕΣ

Θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου από το δήμο

Τελετή μνήμης για τους 33 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στη μεγάλη πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί το φθινόπωρο του 1972 στο κέντρο διασκέδασης Oscar στη Ρόδο, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος της Ρόδου.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, ο Δήμος της Ρόδου θα τιμήσει αυτήν την θλιβερή επέτειο με μία εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στις 25 Σεπτεμβρίου, στο σημείο όπου άλλοτε βρισκόταν το κέντρο διασκέδασης, στην πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (στις 100 χουρμαδιές).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο συγκεκριμένο σημείο θα γίνει η τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας, ως φόρος τιμής στα θύματα εκείνου του τραγικού περιστατικού.
Μάλιστα στην τελετή θα παραστούν οι πρέσβεις από την Ιρλανδία και την Σουηδία, ο δήμαρχος από το Limerick της Ιρλανδίας, καθώς και συγγενείς των θυμάτων από τις δύο αυτές χώρες, αρκετοί εκ των οποίων αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια είναι ακόμη συγκλονισμένοι για το χαμό των ανθρώπων τους.

Το Oscar ήταν ένα από τα δημοφιλή εστιατόρια – κέντρο διασκέδασης της Ρόδου την περίοδο εκείνη και προσέλκυε εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού.
Έτσι και το μοιραίο βράδυ του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου 1972, το μαγαζί ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο.

Ξαφνικά από το χώρο της κουζίνας άρχισαν να βγαίνουν καπνοί. Είχε εκδηλωθεί φωτιά από βραχυκύκλωμα, η οποία γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και οι πελάτες του καταστήματος προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βγουν έξω από αυτό. Επικράτησε πανικός!

Συνολικά 33 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου με κάθε τρόπο. Οι εφημερίδες της εποχής γράφουν πως σημαντική ήταν η βοήθεια των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι με τα αυτοκίνητά τους έβγαζαν από τις φλόγες τουρίστες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο!


Ορισμένοι τα κατάφεραν, άλλοι όμως όχι. Είκοσι Σουηδοί, πέντε Δανοί, πέντε Ιρλανδοί και τρεις Έλληνες βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνη τη μοιραία νύκτα.
Για αυτούς τους ανθρώπους θα γίνει η τελετή μνήμης στις 25 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο.

Συνεχίζουν να θρηνούν
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, συγγενείς των θυμάτων θυμούνται τον άδικο χαμό των δικών τους ανθρώπων.
Όπως είπε μιλώντας στη Ροδιακή ο Pádraig Power από το Limerick της Ιρλανδίας, η θεία του Theresa O'Shaughnessy είχε έρθει στη Ρόδο για διακοπές μαζί με τις δύο φίλες της, Mary Allen και Josephine Denihan και χάθηκαν στην τραγωδία του Όσκαρ.

Ο ίδιος τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί με άλλους συγγενείς θυμάτων και με βοήθεια από την Ιρλανδική και Σουηδική κυβέρνηση προσπαθούσε να γίνει κάτι για όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρήκαν το θάνατο στο χώρο όπου διασκέδαζαν.
Μάλιστα η ανιψιά της Theresa O'Shaughnessy, όπως αναφέρεται και σε σχετικό άρθρο Ιρλανδικής εφημερίδας που είχε δημοσιευθεί πέρυσι, είχε έρθει στη Ρόδο το 2013 προκειμένου να αφήσει λίγα λουλούδια στο χώρο που είχε πεθάνει η θεία της. Η θλίψη της ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κάτι για να το κάνει αυτό. Έτσι ξεκίνησε η όλη προσπάθεια και πλέον η επιθυμία τους θα γίνει πραγματικότητα σε λίγες ημέρες. Μάλιστα τόσο ο ίδιος ο Pádraig Power όσο και άλλοι δέκα οι συγγενείς θυμάτων θα έρθουν στη Ρόδο για να παραβρεθούν στην τελετή.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου