Tο καλό μας κράτος (B’ μέρος)

Tο καλό μας κράτος (B’ μέρος)

Tο καλό μας κράτος (B’ μέρος)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 101 ΦΟΡΕΣ

Προς τους απανταχού ευρισκομένους προσκόπους και βαθμοφόρους της Απελευθερώσεως. Τώρα, καλοί οικογενειάρχες, καλοί επαγγελματίες, καλοί υπάλληλοι και καλοί συνταξιούχοι.

Ήμουν κι εγώ από επτά (7) χρονών στο ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ της Ρόδου. Ωφελήθηκα τα μέγιστα από τον προσκοπισμό. Πλήρως εθελοντική οργάνωση και οι βαθμοφόροι βάζαμε πολλές φορές το χέρι στην τσέπη, για τα απαραίτητα, για την εκτέλεση του προγράμματος. Είπα παραπάνω ότι ωφελήθηκα από τον προσκοπισμό, και αυτό οφείλεται και στους καλούς βαθμοφόρους που είχα τότε. Στην πρώτη (1η) Αγέλη Λυκόπουλων είχα το Νικόλαο Γκόνο.

Στο ηρωικό 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, που βρισκόταν και βρίσκεται στο ιστορικό σχολείο ΑΜΑΡΑΝΤΕΙΟ, είχα βαθμοφόρους: Αρχηγός Συστήματος Κωνσταντίνος Παλιούρης, Αρχηγό ομάδας τον Βασίλειο Ελένα, τον καλύτερο εκπαιδευτή όλης της Ελλάδας για τον προσκοπισμό. Υπαρχηγούς είχα τους αδερφούς Βολονάκη. Ο Ηλίας Βολονάκης έγινε παπάς και καθηγητής Λυκείων και κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης με την οικογένειά του, είναι δε πολύ γνωστός στον Μητροπολίτη μας κ.κ. Κύριλλο και ήταν παπάς στη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Τίτο. Έφορους είχα τον Παντελή Παντελίδη, τον Κωνσταντίνο Αρταβανή και τον Γιώργο Τοπούζη. Έρχομαι τώρα στο ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Καταφέραμε και αποκτήσαμε το μόνιμο «προσκοπικό χωριό» στον Καλαμώνα. Υπέροχα κτίρια, υπέροχοι χώροι και κοντά η κοιλάδα των Πεταλούδων. Υπήρχαν τότε εκατομμύρια πεταλούδες, δεν μπορούσες να περπατήσεις. (Αλήθεια, που πήγαν τώρα;)

Το 1956 έγιναν τα εγκαίνια του «προσκοπικού χωριού», από τον Βασιλέα Παύλο, ήμουν κι εγώ εκεί, βαθμοφόρος Προσκόπων. Αυτό το προσκοπικό χωριό ήκμαζε από δράσεις. Όλες οι προσκοπικές εκπαιδεύσεις, όλων των βαθμίδων (και είναι πολλές) γινόντουσαν εκεί πολλές διανυκτερεύσεις και όλο το καλοκαίρι η μεγαλύτερη εκδήλωση, το αποκορύφωμα της νυχτερινής εκπαίδευσης η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ.

Σ’ αυτό το «χωριό» φιλοξενούσαμε και τα παιδιά της παιδουπόλεως Καλάθου. Την περίοδο εκείνη, ήμουν πάντα Αρχηγός Κατασκηνώσεως και ας ήμουν μόνο 16 χρονών. Λειτούργησε μέχρι τα γεγονότα της ΚΥΠΡΟΥ, και δόθηκε για να χρησιμοποιηθεί για την άμυνά μας. Έκτοτε, καμία πρόνοια από το «ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΣ», κανένα ενδιαφέρον για τη Νεολαία, και να τα αποτελέσματα με τα ναρκωτικά και τα διάφορα κακά αποτελέσματα.

«ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΣ» δώσε μας πίσω το «προσκοπικό μας χωριό». ΜΠΟΡΕΙΣ! Υπάρχουν εγκαταστάσεις και ελεύθεροι χώροι. Εμείς ξέρουμε πώς θα το οργανώσουμε και θα το καταστήσουμε «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» των προσκόπων και της νεολαίας γενικά.

ΤΕΛΟΣ Β΄ ΜΕΡΟΥΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Γράφει ο Βασίλης Μαυράκης

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή