Α. Καμπουράκης: Στα όριά τους βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις

Α. Καμπουράκης: Στα όριά τους βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις

Α. Καμπουράκης: Στα όριά τους βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 890 ΦΟΡΕΣ

Aυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αντ. Καμπουράκης

Ανησυχία για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία, αν και διαφαινόταν εξαιρετική, κινδυνεύει από σειρά συγκυριών, εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Επένδυση”.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος από την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, τη στιγμή που αρκετές επιχειρήσεις λειτουργούν στα όριά τους.

“Η χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πατάμε πάνω σε “κινούμενη άμμο” και δεν ξέρουμε πραγματικά τί μας ξημερώνει. Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά δεν συνηθίζω να κάνω προβλέψεις. Δεν είναι δουλειά μας να παριστάνουμε τους προφήτες”, αναφέρει.

Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι δουλειά των παραγόντων και των επιχειρηματιών του τουρισμού είναι να συνεχίσουν την υπερπροσπάθεια, προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στους επόμενους μήνες.

Ο ίδιο σημειώνει, επίσης, πως θα πρέπει να εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία κρίνεται επιτυχημένη ή αποτυχημένη μια τουριστική χρονιά.

“Καλά τα στοιχήματα των αφίξεων, αλλά η επιτυχία έχει να κάνει πάντα με τα πραγματικά αποτελέσματα και όχι με τη στατιστική. Αποτελέσματα στους τζίρους των τουριστικών επιχειρήσεων και συνολικότερα της τοπικής οικονομίας. Υπό αυτή την έννοια, οφείλω να σας πω με κάθε ειλικρίνεια πως παραμένω εξαιρετικά ανήσυχος”, αναφέρει.

Ο κ. Καμπουράκης αναφέρεται επίσης στις επιπτώσεις από την ευρύτερη οικονομική κατάσταση και τα νέα μέτρα στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικά για την αγορά της Ρόδου, οι νέες επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν με την αύξηση του ΦΠΑ, την κατάργηση της έκπτωσης του 50% στον φόρο για το αλκοόλ και, κυρίως, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Επιπλέον, αναφέρεται στις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από τα παράνομα καταλύματα, που αυξάνουν τις πιέσεις και κάθε ξενοδόχο.

“Ούτε καταφύγαμε ούτε σκεφτόμαστε να αποφύγουμε τις φορολογικές υποχρεώσεις μας. Τουλάχιστον για όσο μπορούμε να τις πληρώνουμε.

Είμαστε υπέρ της νομιμότητας, αρκεί αυτή να εφαρμόζεται για όλους. Από κει και πέρα, ας ελπίσουμε το υποζύγιο που λέγεται τουρισμός και είναι αυτό που δίνει δουλειές, έσοδα στο κράτος και εισοδήματα στις τοπικές κοινωνίες να μην υποχωρήσει.

Διότι, σε αυτή την περίπτωση, τα επόμενα μεγάλα “κανόνια” θα ακουστούν στον τουρισμό. Κι ο κρότος θα είναι εκκωφαντικός”, καταλήγει.

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ο Κ. Καμπουράκης παραδέχεται ότι η συνολική εικόνα του μεταναστευτικού “χτύπησε” το τουριστικό ρεύμα σε κάποια ελληνικά νησιά. Ωστόσο, αναφέρει ότι η διευθέτηση του ζητήματος τους τελευταίους μήνες αφήνει τα περιθώρια για να επουλωθούν τα τραύματα που άνοιξαν στην τουριστική εικόνα ορισμένων νησιών.

ε ό,τι αφορά ειδικά τη Ρόδο, αναφέρει πως με τη συνολική στάση και τη συνεργασία που επετεύχθη με όλες τις αρμόδιες Αρχές και την Περιφέρεια δημιουργήθηκε ανάχωμα σε εξωγενείς παράγοντες, ώστε να μην καθορίσουν την εικόνα του προορισμού στις παγκόσμιες αγορές. “Καταφέραμε να διατηρήσουμε την εικόνα ενός απολύτως ασφαλούς, φιλόξενου και μοναδικού προορισμού. Αυτή είναι πράγματι μια μεγάλη επιτυχία στη Ρόδου”.

Για το Βrexit και στην επίπτωση που μπορεί να έχει στον ελληνικό τουρισμό αναφέρει πως αυτή η εξέλιξη έφερε ακόμα έναν πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες του κλάδου. Προετοιμάζοντας τις κρατήσεις της επόμενης σεζόν, ο ξενοδοχειακός κλάδος παρακολουθεί ανήσυχος τις ισοτιμίες της στερλίνας.

Διαβάστε ακόμη

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ

Γ. Κάππα: Η σεζόν στη Ρόδο έχει ξεκινήσει με ικανοποιητικά στοιχεία

Συνεχείς ακυρώσεις στα νησιά από επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη

Γ. Χατζημάρκος: Ιστορική ημέρα η χθεσινή για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό