Αρκετά και σοβαρά θέματα στην συνεδρίαση της Αστυπάλαιας

Αρκετά και σοβαρά θέματα στην  συνεδρίαση της Αστυπάλαιας

Αρκετά και σοβαρά θέματα στην συνεδρίαση της Αστυπάλαιας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 166 ΦΟΡΕΣ

Για ζητήματα που αφορούν τα νησιά μας

Για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αστυπάλαια εκδόθηκε από την περιφέρεια η παρακάτω ανακοίνωση:

«Στο νησί της Αστυπάλαιας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Οι συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται στα μικρά νησιά της Περιφέρειας, δεν έχουν απλά και μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Δίνουν την δυνατότητα σε όλα τα μέλη της περιφερειακής αρχής, να εξετάσουν από κοντά και να προωθήσουν ζητήματα των νησιών που εμπίπτουν στον τομέα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Στην διάρκεια της παραμονής του στην Αστυπάλαια, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος είχε συνεργασία με τον δήμαρχο του νησιού κ. Πανορμίτη Κονταράτο , όπου εξετάστηκε η πορεία του τεχνικού προγράμματος του Δήμου καθώς και τα γενικότερα ζητήματα που υπάρχουν, εν μέσω της θερινής περιόδου.

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των νησιωτών, αλλά και των επισκεπτών, όπως η συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου, η συντήρηση και ενίσχυση των σχολικών μονάδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάστηκε η πορεία του οδικού έργου Μαλτεζάνα – Βαθύ, το οποίο εκτελείται. Ο κ. Χατζημάρκος δεσμεύτηκε και για την συντήρηση του οδικού άξονα Χώρα – Μαλτεζάνα, μήκους 8,5 χλμ., καθώς για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται σε δύο σχολεία του νησιού.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε εργολαβική σύμβαση έναντι συνολικού ποσού 103.670,87 ευρώ για την εκτέλεση του έργου «Προσθήκη Ισογείου Κτηρίου κατ’ επέκταση (Γραφεία Διδασκάλων, Κυλικείο) στο Δημοτικό Σχολείο Πέρα Γιαλού Αστυπάλαιας», προκειμένου να εξασφαλισθούν οι καλύτερες συνθήκες κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο κ. Χατζημάρκος διαβεβαίωσε το Δήμαρχο Αστυπάλαιας ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στέκεται δίπλα στο νησί και στις ανάγκες του, τόσο για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, όσο και για την χάραξη των στρατηγικών επιλογών και κατευθύνσεων, που διασφαλίζουν την ανάπτυξη και την προοπτική του στο μέλλον».

Δηλώσεις Γ. Φλεβάρη
Για την ίδια συνεδρίαση ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης δήλωσε χτες στα μέσα ενημέρωσης τα εξής: «Ήταν ένα πολύ σημαντικό συμβούλιο καθώς συζητήθηκαν 43 σοβαρά θέματα που αφορούν τη ζωή στα νησιά, αλλά και γιατί εφαρμόζεται στην πράξη η πολιτική απόφαση του σώματος να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου σε διάφορα νησιά για να βλέπουμε από κοντά και τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και να ερχόμαστε σε επαφή με την τοπική κοινωνία και να βλέπουμε τα έργα που εκτελούντα σχεδιάζοντας νέα.

Η επίσκεψή μας στην Αστυπάλαια ήταν σημαντική καθώς χρειάστηκε ένα ταξίδι τεσσάρων ημερών. Ξεκινήσαμε Παρασκευή και ήρθαμε Δευτέρα, εν μέσω καλοκαιριού με το νησί να διαθέτει και αεροπορική σύνδεση αλλά και λιμάνι.

Αυτό δείχνει πως η οικονομία ενός νησιού και ειδικά η ζωή των νησιωτών επηρεάζεται και χτίζεται πάνω στις δυνατότητες μεταφοράς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό θέμα. Αν για παράδειγμα σημειωθεί απαγορευτικό το χειμώνα θα πρέπει να μείνει κάποιος δέκα μέρες αποκλεισμένος.

Η περιφέρεια παλεύει για τα ζητήματα της νησιωτικότητας και μάλιστα βλέπω να έρχονται αλλαγές σε εθνικό επίπεδο λόγω των δράσεων της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου. Όπως για παράδειγμα το θέμα των υδατοδρομίων για το οποίο μπήκε μπροστά η περιφέρεια και ακολούθησε η γενική κυβέρνηση».

Για την αντιπαράθεση ανάμεσα στον περιφερειάρχη και το Γ. Μαχαιρίδη
Ερωτηθείς επίσης για την αντιπαράθεση που σημειώθηκε ανάμεσα στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Μαχαιρίδη, απάντησε: «Υπήρξε μία αντιπαράθεση για το τρίτο θέμα το οποίο υπερψηφίστηκε από την παράταξη Μαχαιρίδη και αυτό είναι το παράδοξο. Δεν προσφερόταν το θέμα για αντιπαράθεση.

Στην πολιτική και την αυτοδιοίκηση οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και η απαιτούμενη σοβαρότητα και ο σεβασμός στις διαδικασίες που υπάρχουν και στις θέσεις στο περιφερειακό συμβούλιο μας εμποδίζει να μπούμε στα εσωτερικά της παράταξης Μαχαιρίδη. Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για το θέμα, τα του οίκου τους, αφορούν τους ίδιους»

Συνεχίζοντας για το θέμα της παρουσίας στη συνεδρίαση των δημάρχων Αστυπάλαιας και Πάτμου ο κ. Φλεβάρης δήλωσε: «Στη συνεδρίαση ήταν παρών ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Πανορμίτης Κονταράτος και ο δήμαρχος της Πάτμου Γρηγόρης Στόικος και έθεσαν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τα νησιά τους.

Η Αστυπάλαια είναι το τέταρτο νησί σε μέγεθος έχει πολλά ζητήματα που το απασχολούν ανάμεσα στα οποία είναι η υδροοικονομία. Κάτι ανάλογο υπογράμμισε και ο δήμαρχος Πάτμου, ενώ τέθηκε και το θέμα του υδατοδρομίου. Η περιφέρεια στηρίζει τη νομική διευθέτηση του ζητήματος, καθώς το νησί έχει μεγάλη ανάγκη από το συγκοινωνιακό μέσο.

Η περιφέρεια φέρνει πλέον ένα στρατηγικό σχεδιασμό που βάζει τους άξονες για το που θα κινηθούμε».

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη