«Τα Δωδεκάνησα χρειάζονται τη δική τους αυτόνομη Περιφέρεια με έδρα τη Ρόδο»

«Τα Δωδεκάνησα χρειάζονται  τη δική τους αυτόνομη  Περιφέρεια με έδρα τη Ρόδο»

«Τα Δωδεκάνησα χρειάζονται τη δική τους αυτόνομη Περιφέρεια με έδρα τη Ρόδο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 735 ΦΟΡΕΣ

Ούτε ο Καποδίστριας, αλλά ούτε και ο Καλλικράτης μπόρεσαν να θέσουν τους ακριβείς νόμους, όρους και προϋποθέσεις για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, και τούτο γιατί οι εκφραστές τους, το πολιτικό σύστημα θέλουν μια τοπική αυτοδιοίκηση όμηρο της Κεντρικής εξουσίας, κομματικό ή πολιτικό όργανο.

Αυτοδιοίκηση εν πλήρη έννοια είναι η διοίκηση που ασκείται σε οργανισμούς όπως Δήμοι και Περιφέρειες, Πανεπιστήμια, ανεξάρτητα από την Κεντρική εξουσία, αυτοδιοίκηση είναι η διαχείριση, ή Διοίκηση μιας περιοχής, από όργανα άμεσα εκλεγμένα από τους πολίτες της, χωρίς νομικά εμπόδια, χωρίς την ανάγκη παρεμβάσεων στο έργο της από άλλα όργανα (Γεν. Γραμ. αποκεντρωμένης Διοίκησης, επίτροπος και άλλα ελεγκτικά όργανα), που στην ουσία αλλοιώνουν την έννοια και τους σκοπούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού παρεμβάλλουν και παρεμβαίνουν μέσω διαφόρων οργάνων που ελέγχει η Κεντρική εξουσία.

Στα Δωδεκάνησα δυστυχώς συνέβησαν βασικά θεσμικά, διοικητικά και διαχειριστικά ατοπήματα, όταν δέχθησαν να αποτελέσουν κομμάτι της διευρυμένης διάσπαρτης κατακερματισμένης σε νησιά και νησάκια Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το πιο εγκληματικό, αφού εμποδίζεται η σωστή Διοίκηση και Διαχείριση να επιλεγή ως έδρα η Σύρος και βέβαια σήμερα φωνάζουν όλοι (στερνή μου γνώση) και διαμαρτυρόνται γιατί έτσι δεν μπορεί να είναι όσο θέλει, σωστή λειτουργική, άμεσα αποτελεσματική, το λένε όλοι, το φωνάζουν όλοι, ποιος όμως σας ακούει.

Πάντως, επιδίωξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εκφραστών της, αλλά και των τοπικών φορέων και ιδίως των πολιτικών, θα πρέπει να είναι όχι η έδρα της Περιφέρειας στη ΡΟΔΟ, αλλά τα Δωδεκάνησα να αποτελέσουν μια ξεχωριστή αμιγή Περιφέρεια με έδρα τη ΡΟΔΟ γιατί αλλιώς ο τόπος, οι αρχές, οι παραγωγικές τάξεις θα ταλαιπωρούνται, θα υφίστανται τις συνέπειές μιας προβληματικής Διοίκησης, γιατί έτσι όπως είναι σήμερα η Περιφέρεια με ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ και με ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ, δηλαδή όλα από μακριά, προβλήματα δεν λύνονται, έργα και υποδομές δύσκολα ελέγχονται και πραγματοποιούνται.

Από την άλλη πλευρά όλοι όσοι δούλεψαν, βοήθησαν, συνέβαλαν στο να γίνει ολόκληρο το νησί της Ρόδου ένας Δήμος και να καταργηθούν οι άλλοι (Καποδίστριας ή Καλλικράτης) βλέπουν σήμερα ότι δημιούργησαν ένα τεράστιο Δήμο γίγαντα ο οποίος δικαίως αδυνατεί να λύσει τα προβλήματα της πόλης, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμό, κυκλοφοριακό, στον τουρισμό, δυσκολίες σε θέματα πολιτισμού και συντήρησης της πόλης των κτιρίων και των μνημείων της ενώ σίγουρα αδυνατεί, εξ’ άλλου τι σχέση μπορεί να έχει με την γεωργία, κτηνοτροφία, δάση και περιβάλλον, να προωθήσει τις οφειλές και τον πρωτογενή τομέα στο σύνολό του.

Αλλάξτε λοιπόν πορεία και διεκδικήσεις, η ίδια η ζωή και τα προβλήματα, οι πόλεις και τα νησιά, τα άτομα και οι επιχειρήσεις, σας ζητούν να κινήσετε διαδικασίες αυτονόμησης, σωστής αυτοδιοίκησης, είναι δικαίωμα και υποχρέωση ΟΛΩΝ μας.

Του Γεωργίου Β. Παπαγεωργίου

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους

Mαρία Kαρίκη: Όταν νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν...