O διάλογος μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών δεν έχει σταματήσει ποτέ

O διάλογος μεταξύ ορθοδόξων και  καθολικών δεν έχει σταματήσει ποτέ

O διάλογος μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών δεν έχει σταματήσει ποτέ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 266 ΦΟΡΕΣ

Tην φιλοξενία των ροδιτών εξάρει ο κουστώδιος των Αγίων Τόπων Φραγκίσκος Πάτον

Αποκλειστική συνέντευξη στη ΡΟΔΙΑΚΗ, παραχώρησε ο Κουστώδιος Αγίων Τόπων, Φραγκίσκος Πάτον, ο οποίος πραγματοποίησε ολιγοήμερη επίσκεψη στη Ρόδο.

Ο Κουστώδιος Φραγκίσκος Πάτον, ανήκει στο Ιερό Μοναχικό Τάγμα των Φραγκισκανών, είναι Έπαρχος Αγίων Τόπων και στο Συμβούλιο της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων, εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. είναι και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Δωδεκανήσου, Ηγούμενος του Τάγματος Φραγκισκανών και Ιερέας Αγίου Φραγκίσκου & Παναγίας της Νίκης Ρόδου και Αμνού του Θεού της Κω π. Λουκάς Gregory ofm.

Εγκάρδια προσωπικότητα ο Πατρότατος Φραγκίσκος Πάτον, με ένα πλατύ χαμόγελο και λαμπερό βλέμμα, γεννήθηκε στο Μεάνο του Τρέν Ιταλίας, που ανήκει στην Επαρχία Φραγκισκανών του Αγίου Αντωνίου, το Δεκέμβρη του 1963. Εντυπωσιακές οι Ακαδημαϊκές και Θεολογικές του Σπουδές, όπως Καθηγητής Πανεπιστημίου «Επιστήμες Επικοινωνίας» στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Σαλεισιάνο στη Ρώμη.

Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του Τάγματος των Φραγκισκανών στην Επαρχία του και στο εξωτερικό, όπως δύο φορές Γενικός Γραμματέας 2003 & 2009, Γενικός Επιθεωρητής (Visatatore Generale) το 2003 & 2009, Υπουργός Επαρχίας του Αγίου Βιγίλιου (Τρέντ) Ιταλίας, 2008-2016

Πρόεδρος της Διάσκεψης του Eπαρχιακού Υπουργών Ιταλίας και Αλβανίας, ενώ έχει υπηρετήσει σε πολλές κοινότητες του Τάγματος των Φραγκισκανών: ως Μέλος του Ιερατικού Συμβουλίου Επισκόπων και Γραμματέας της Ποιμαντικής, μέλος του Δ.Σ. του Επισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Τρεντ, Καθηγητής της Κοινωνικής

Επικοινωνίας στο Studio Theologico Accademico Tridentino, συνεργάτης του εφημερίου των Επισκόπων, είναι εγγεγραμμένος με τους δημοσιογράφους του Trentino-Alto Adιge ως Αρθρογράφος από το 1991.
Ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψής σας στη Ρόδο Πατρότατε Φραγκίσκο Πάτον; Η επίσκεψή μου στη Ρόδο, είναι τμήμα των υπηρεσιών μου.

Έχω ήδη επισκεφτεί πολλές πόλεις της Κύπρου, όπως τη Λάρνακα, τη Λεμεσό, κ.α. καθώς και την Κρήτη που είναι πολύ σημαντικές για τους Φραγκισκανούς, όπως και η παρουσία και οι υπηρεσίες του π. Λουκά ofm, παίζουν σημαντικό επίσης ρόλο.

Το Τάγμα των Φραγκισκανών, έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην Ιστορία από τον 16ο αιώνα.
Επισκεφτήκατε και την Κω. Ποιες οι εντυπώσεις σας; Στην Κω, παρέμεινα με τον π. Λουκά ofm, μόνον τέσσερις ώρες. Αποκόμισα άριστες εντυπώσεις.

Μας επισκέφτηκαν στο ξενοδοχείο που διαμέναμε, πρόσφυγες. Εξιστορούσαν το δράμα που έζησαν. Ήταν κυρίως Κούρδοι και Σύριοι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το 6% των Σύριων ήταν Χριστιανοί – κυρίως Ορθόδοξοι – και σήμερα απομένουν μόνον 1% του πληθυσμού Χριστιανοί. Η ταλαιπωρία τους και οι κίνδυνοι που αντιμετώπισαν ανυπολόγιστοι.

Επισκέπτεστε την Ελλάδα για πρώτη φορά Πατρότατε Φραγκίσκο Πάτον; Ναι, είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα και οι εντυπώσεις μου είναι άριστες και συγκινητικές.

Ποιους συναντήσατε στη Ρόδο; Φυσικά η πρώτη μου επίσκεψη ήταν στη Μητρόπολη Ρόδου, όπου συνάντησα τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Ρόδου κ.κ. Κύριλλο. Παρέμεινα περισσότερο από 50 λεπτά στο γραφείο του, καθώς είχαμε μια εγκάρδια, αδελφική και εποικοδομητική συζήτηση. Με συγκίνησε ιδιαίτερα το δώρο που μου πρόσφερε: Ένα αντίγραφο Αγίας Εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που είναι και Προστάτης του Τάγματος των Φραγκισκανών.

Επισκεφτήκαμε με τον Πατέρα Λουκά ofm και τον Πατέρα Παύλο ofm, και το Αξιότιμο Δήμαρχο Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκο στο Γραφείο του. Η συνάντηση διαπνεόταν από φιλικότατα αισθήματα, αλληλοσεβασμό και εκτίμηση.

Όπως είπε στη «Ροδιακή» ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακαριστός Θεόφιλος Γ΄, και η Αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τώνια Μωροπούλου, η συνεργασία σας με τις άλλες δύο κοινότητες (Ορθοδόξων και Αρμενίων) είναι εξαιρετικές. Είναι πραγματικά εγκάρδιες, ειλικρινείς και αδελφικές. Η Αντιπρύτανης κα Μωροπούλου, είναι πολύ αγαπητή μας και πολύτιμη φίλη, εξαιρετική επιστήμων και προσφέρει αμέριστη υποστήριξη.

Οι Θρησκείες είναι πηγή Ειρήνης. Χρειάζεται Διάλογος, και ο Διάλογος ανάμεσα στην Καθολική και στην Ορθόδοξη Αδελφή Εκκλησία, είναι συνεχής. Εμείς στα Ιεροσόλυμα, έχομε τακτικές εποικοδομητικές συναντήσεις. Ο Διαθρησκευτικός Διάλογος, θα μπορούσε να είναι χρήσιμος και στο Λίβανο, δείτε τι γίνεται εκεί. Η συνεργατικότητα είναι απαραίτητη.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με το Ισραήλ; Σε αυτό το γεωγραφικό χώρο, συνυπάρχουν πολλές εθνότητες. Γίνεται λοιπόν ακόμα πιο επιτακτική η συνεργασία. Κι έχομε καλή συνεργασία, εκτός από τις τρεις προαναφερόμενες κοινότητες (Ορθόδοξοι-Καθολικοί-Αρμένιοι) και οι Ισραηλινοί δείχνουν ενδιαφέρον και στηρίζουν «Κοινωνικές Υπηρεσίες», όπως είναι και η Παιδεία, που μειώνουν τις προκαταλήψεις.

Η στάση των Ισραηλινών είναι θετική, υπάρχει χρηματοδότηση από το κράτος στην Παιδεία π.χ. και καλή συνεργασία.

Στηρίζουν και τα σχολεία – που είναι κύρια μέριμνα των Φραγκισκανών – και η «Παιδεία» μειώνει τις προκαταλήψεις ακόμη και σε σχολεία όπου η μειοψηφία είναι παιδιά Χριστιανών. Αυτά τα σχολεία είναι “εργαστήρια” για ειρηνική συνύπαρξη στο μέλλον.

Το Τάγμα των Φραγκισκανών, μεριμνά για σχολεία σε όλο τον γεωγραφικό χώρο π.χ. Ισραήλ, Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνη, Βιθλεέμ, Αμάν, Ιορδανία, Συρία και αλλού, όπου η δραστηριότητα αυτή, ξεκίνησε πριν από 60 και πλέον χρόνια.

Έγινε αρχή και για Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και για Πανεπιστημιακή, όπως στην Ιερουσαλήμ και στο Κάιρο έχει ιδρυθεί Πανεπιστημιακή Σχολή Αρχαιολογίας και Ανατολικών Σπουδών και φοιτούν παιδιά και από άλλες χώρες, αναπτύσσεται και ο διάλογος ανάμεσα σε Χριστιανούς από διάφορες Χριστιανικές Εκκλησίες, αλλά και με αλλόθρησκους.

Η Αντιπρύτανης κα Μωροπούλου, μας είπε ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου, θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο στη Ρόδο.

Θα είσαστε κι εσείς παρών; Εφόσον μου το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου βεβαίως θα είμαι. Ίσως όμως, χρειαστεί να αλλάξει η ημερομηνία της παρουσίασης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού Έργου, για να μην συμπέσει με τη μεγάλη Νηστεία και τον Εορτασμό του Πάσχα.
Ελπίζετε ότι θα γίνει πραγματικότητα η πολυπόθητη “Ενότητα”;

Ο Διάλογος ανάμεσα στις δύο Αδελφές Εκκλησίες Ορθοδόξων και Καθολικών, δεν έχει σταματήσει ποτέ. Είμαι αισιόδοξος κι ελπίζω ότι η ενότητα θα έρθει με τη «Δωρεά του Αγίου Πνεύματος» για την ενότητα των Χριστιανών.

Όμως, για τον Θεό, ο χρόνος είναι διαφορετικός από τον ανθρώπινο χρόνο. Πρέπει βέβαια, να παραμένομε πιστοί στη Θεία Βούληση και να διατηρούμε την καρδιά μας ανοιχτή στη Θεία Βούληση. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να “βλέπομε” την ενότητα και πέρα από τις Χριστιανικές Εκκλησίες, εφόσον είμαστε “παιδιά-απόγονοι” των πρωτόπλαστων, του Αδάμ και της Εύας, είμαστε αδέλφια.

Η παρουσίαση της ολοκληρωμένης αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου στη Ρόδο, προγραμματίζεται να γίνει εδώ, επειδή η Ρόδος είναι η «Πύλη της Ευρώπης»; Η Ρόδος, είναι Ευρώπη. Η Ρόδος είναι γενέτειρα του Πολιτισμού της Ευρώπης, όπως είναι ολόκληρη η Ελλάδα. Η Ρόδος είναι γέφυρα προς την Ευρώπη.

Όταν σπούδαζα Φιλοσοφία και Ελληνική Ιστορία, δηλαδή έκανα Κλασικές Σπουδές και μελετούσα Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Σοφοκλή, κλπ. ένιωσα ότι σπούδαζα τις ρίζες μου, σπούδαζα τμήμα του πολιτισμού μας.

Και η Ρόδος, είναι τμήμα αυτού του πολιτισμού και την ενώνει με την Ανατολή και τη Δύση, με την οποία είχε επικοινωνία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δηλαδή, η Ρόδος, είναι «γέφυρα» με πολλούς τρόπους και η γεωγραφική θέση είναι μέγιστης σημασίας. Είναι το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.

Σας παρακαλώ Πατρότατε Φραγκίσκο Πάτον, να στείλετε ένα μήνυμα μέσα από τις στήλες της “Ροδιακής”, προς τους Ρόδιους. Από όλους τους Έλληνες που συνάντησα κατά την διαμονή μου στη Ρόδο, έτυχα θερμότατης υποδοχής. Με συγκίνησε η γενναιοδωρία τους για τους φτωχούς. Το Τάγμα των Φραγκισκανών, προσφέρει τουλάχιστον 130 δέματα με τρόφιμα σε φτωχούς, κάθε Τετάρτη.

Το ψωμί που φέρνουν στην Παναγία της Νίκης προς τιμή του Αγίου Αντωνίου, που επίσης μοιράζεται στους φτωχούς, είναι και αυτή ευγενική και γενναιόδωρη προσφορά των ντόπιων κατοίκων, και αυτό είναι μία ακόμη πολύ θετική απόδειξη της γενναιοδωρίας τους.

Βλέπω ότι η φιλοξενία προς τους τουρίστες αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα των Ροδιτών. Είναι ευλογοφανές, με τους τόσους πολλούς τουρίστες πολλοί από τους οποίους επιστρέφουν κάθε χρόνο, διότι αισθάνονται τη Ρόδο σαν το σπίτι τους, είναι μία ανάκλαση των υπηρεσιών και των φροντίδων που τους προσφέρονται. Επιθυμώ με κάθε ειλικρίνεια, να ευχαριστήσω τους Ροδίτες για το εξαιρετικά εγκάρδιο καλωσόρισμά τους.

Της Μαίρης Παπανδρέου

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B