Εποχική τριχόπτωση: Τι μπορείτε να κάνετε και πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό

Εποχική τριχόπτωση:  Τι μπορείτε να κάνετε και πότε πρέπει  να απευθυνθείτε σε γιατρό

Εποχική τριχόπτωση: Τι μπορείτε να κάνετε και πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 482 ΦΟΡΕΣ

Το φθινόπωρο δεν πέφτουν μόνο τα φύλα αλλά και τα μαλλιά. Είναι η εποχή της τριχόπτωσης και δυστυχώς δεν είναι η μοναδική εποχή του χρόνου που έχει την... τιμητική της.

Δύο είναι οι εποχές κατά τις οποίες βλέπουμε παντού τρίχες: η άνοιξη και το φθινόπωρο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κύκλος της τρίχας δεν είναι ίδιος όλες τις εποχές του χρόνου. Έχει παρατηρηθεί ότι η τριχοφυΐα εντείνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μειώνεται το φθινόπωρο. Και παρόλο που η αιτία της μεταβολής αυτής δεν έχει διευκρινιστεί, είναι γνωστό ότι πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία που δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία.

Τα χαρακτηριστικά της
Κάθε τύπος τριχόπτωσης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Η εποχική τριχόπτωση είναι διάχυτη σε όλο το κεφάλι και διαρκεί όσο η μεταβατική εποχή ή και λιγότερο. Συνήθως η αραίωση των μαλλιών δεν γίνεται αισθητή, αλλά είναι ορατή κατά το βούρτσισμα ή το λούσιμο, καθώς η ποσότητα των τριχών που πέφτουν είναι μεγαλύτερη από ότι συνήθως.

Τι μπορείτε να κάνετε
Ενα απαλό μασάζ κατά τη διάρκεια του λουσίματος τονώνει τη μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την παροχή «τροφής» στις τρίχες. Για ένα διάστημα περίπου τριών μηνών, συστήνεται επίσης, η χρήση προϊόντων (λοσιόν ή αμπούλες) που τονώνουν τη μικροκυκλοφορία, ενδυναμώνουν και προστατεύουν τα μαλλιά.

Πότε να απευθυνθείτε σε ειδικό
Αν η τριχόπτωση επιμένει για αρκετό καιρό, είναι ραγδαία ή εντοπίζεται σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού, απευθυνθείτε σε ειδικό προκειμένου να διερευνηθούν άλλα αίτια. Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, ορμονικές ή μεταβολικές διαταραχές, σε προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας, στη λήψη ορισμένων φαρμάκων, στην κληρονομικότητα αλλά και στην κακή «μεταχείριση» των μαλλιών με βαφές, περμανάντ , σφιχτές αλογοουρές και κότσους καθώς και στη χρήση «σκληρών» προϊόντων styling.

Tips για μαλλιά γεμάτα υγεία
• Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και αβγό και αποφύγετε τις μονόπλευρες δίαιτες. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών.

• Αποφύγετε τις πολύ επιθετικές διαδικασίες (έντονες βαφές, ντεκαπάζ κλπ), οι οποίες ταλαιπωρούν την τρίχα, αφού την υποβάλλουν σε μία θερμική διαδικασία . Το καυτό πιστολάκι, επίσης, προκαλεί εκφυλισμό των επιφανειακών πρωτεϊνών της τρίχας με αποτέλεσμα να γίνονται τα μαλλιά θαμπά και εύθραυστα και να κάνουν ψαλίδα.

• Κάθε λούσιμο είναι μια χημική επίδραση στα μαλλιά, η οποία τα απολιπαίνει και τα ταλαιπωρεί. Κατά μέσο όρο καλό είναι να λούζονται κάθε 2η- 3η μέρα. Εξαρτάται, ωστόσο, και από την λιπαρότητα των μαλλιών καθώς και από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται.

Πηγή:stogiatro.gr

Διαβάστε ακόμη

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του