Αύριο η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ρόδου με τον Θανάση Παφίλη

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Ρόδου και της Ομάδας Γυναικών Ρόδου από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ),  παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου με αφορμή τη σύγκληση της Διάσκεψης των δεκατεσσάρων Υπουργών Εξωτερικών που, ως γνωστόν, θα γίνει στη Ρόδο στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, και ανακοίνωσαν τη διοργάνωση εκδήλωσης με ομιλητή τον κ. Θανάση Παφίλη , Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, αύριο Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στον πεζόδρομο Νικολάου Πλαστήρα (σ.σ. δίπλα από την Τράπεζα της Ελλάδος).

Όπως είπε ο κ. Πάρις Παπαθεοδώρου από την Επιτροπή Ειρήνης, θεωρούν ότι το θέμα της Διάσκεψης αυτής και γενικότερα αυτά που έχουν σχέση με την ειρήνη και τον πόλεμο στην περιοχή μας είναι πάρα πολύ σοβαρά  και θεωρούν ιδιαίτερα ανησυχητική την παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η παρουσία αυτή, κατά τη γνώμη τους, δεν αποβλέπει στην παρεμπόδιση της ροής των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη-αυτό είναι ένα πάρεργο-αλλά κυρίως στον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων για λογαριασμό συμφερόντων ενεργειακών ομίλων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και σε αντιπαράθεση με άλλες χώρες που διεκδικούν κι αυτές τις ενεργειακές πηγές της περιοχής. Είπε, ακόμη:
«Η πολιτική επέκτασης των υφισταμένων ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας και η δημιουργία νέων υπονομεύει την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία.

Σε ενδεχόμενο εξωτερικών απειλών η ύπαρξη ξένων βάσεων περιορίζει την ελευθερία κινήσεων από μέρους της χώρας μας που θα αποβλέπουν στην προστασία των συμφερόντων του ελληνικού λαού.
Η τυχόν μεταφορά πυρηνικών όπλων που αναφέρθηκε πρόσφατα, σε οποιοδήποτε νησί της Δωδεκανήσου, αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για τη χώρα και την περιοχή μας, η οποία θα αποτελέσει στρατιωτικό στόχο σε περίπτωση εχθροπραξιών.

Η δημιουργία αεροπορικής ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο που είχε προταθεί πριν από ένα χρόνο από τον υπουργό Εθν. Άμυνας δε θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη του νησιού.
Ο τουρισμός, που αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας, είναι μια κατεξοχήν ειρηνική δραστηριότητα ασύμβατη με στρατιωτικές βάσεις και στρατιωτικές δραστηριότητες.
Γι’ αυτό, η παρουσία στρατιωτικών βάσεων στα Δωδεκάνησα θα αποτελέσει πλήγμα για τον τουρισμό με δεδομένη την εκρηκτική κατάσταση στις γειτονικές χώρες και σε ολόκληρη την Εγγύς Ανατολή.

Πιστεύουμε ότι ο λαός της Ρόδου πρέπει και μπορεί να αντιδράσει και να αντισταθεί στις εξελίξεις αυτές. Καλούμε όλους, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους που έδειξαν τα φιλειρηνικά και ανθρωπιστικά τους αισθήματα προς τους πρόσφυγες και μετανάστες από τις πολεμικές ζώνες να συμμετάσχουν ενεργά στη δημιουργία ενός ρωμαλέου κινήματος ειρήνης στο νησί και στην περιοχή μας».