ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τα περισσότερα αντιβακτηριακά σαπούνια

ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τα περισσότερα  αντιβακτηριακά σαπούνια

ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τα περισσότερα αντιβακτηριακά σαπούνια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 454 ΦΟΡΕΣ

Στην απαγόρευση των περισσότερων αντιβακτηριακών σαπουνιών και αφρόλουτρων προχώρησε η ανώτατη υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι ενέχουν δυνητικούς κινδύνους για την υγεία δίχως να παρέχουν οφέλη.

Η απαγόρευση αφορά τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα που περιέχουν 19 ενεργά συστατικά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα δύο ευρύτερα χρησιμοποιούμενα, η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη.
Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να πωλούν αντισηπτικά προϊόντα για πλύσιμο των χεριών και του σώματος με αυτά τα συστατικά διότι δεν απέδειξαν την ασφάλειά τους για μακροχρόνια καθημερινή χρήση.

Επιπλέον, δεν απέδειξαν ούτε ότι είναι πιο αποτελεσματικά από το πλύσιμο με απλό σαπούνι και νερό όσον αφορά την πρόληψη των ασθενειών και την αποτροπή εξάπλωσης των λοιμώξεων.
«Τα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα που διατίθενται ως “αντιβακτηριακά” ή “αντιμικροβιακά” περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα αντιβακτηριακά συστατικά που περιλαμβάνονται στην τελική γνωμοδότησή μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δρ Τερίζα Μισέλ, διευθύντρια του Τομέος Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Προϊόντων του Κέντρου Φαρμακευτικής Αξιολόγησης & Έρευνας (CDER) της FDA.

Η δρ Μισέλ πρόσθεσε πως στις ΗΠΑ πωλούνται περισσότερα από 2.100 διαφορετικά αντιβακτηριακά σαπούνια, που αντιπροσωπεύουν το περίπου 40% της συνολικής αγοράς σαπουνιών.
Όπως εξήγησε, η FDA προχώρησε στην απαγόρευση λόγω των ανησυχιών ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια συμβάλλουν στο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής που έχει λάβει ιδιαίτερα απειλητικές διαστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Μόνο στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται κάθε χρόνο από κάποιο ανθεκτικό μικρόβιο και τουλάχιστον 23.000 από αυτούς χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) που εδρεύουν στην Ατλάντα.
Η FDA σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλες ανησυχίες που αφορούν την μακροχρόνια χρήση των απαγορευμένων αντιβακτηριακών συστατικών.
Πρόσφατες μελέτες, λ.χ, έδειξαν ότι η τρικλοζάνη μπορεί να επηρεάζει τον θυρεοειδή και το ορμονικό σύστημα, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην υγεία.

Ποια προϊόντα αφορά
Η τρικλοζάνη χρησιμοποιείται συχνότερα στα υγρά σαπούνια και η τρικλοκαρβάνη στα σαπούνια σε μορφή μπάρας, κατά την δρα Μισέλ.
Η FDA διευκρινίζει στην απόφασή της, η οποία είναι η τελική γνωμοδότησή της επί του θέματος, ότι η απαγόρευση αφορά τα αντισηπτικά, αντιβακτηριακά προϊόντα πλυσίματος που προορίζονται για χρήση με νερό και ξεβγάζονται στη συνέχεια.

Αντιθέτως, δεν αφορά τα αντισηπτικά πανάκια και τα τζελ καθαρισμού των χεριών, ούτε τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης.
«Οι καταναλωτές μπορεί να πιστεύουν ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων, αλλά δεν έχουμε καμία επιστημονική απόδειξη ότι είναι καλύτερα από το πλύσιμο με απλό σαπούνι και νερό», δήλωσε η δρ Τζάνετ Γούντκοκ, διευθύντρια του CDER.
«Στην πραγματικότητα, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα αντιβακτηριακά συστατικά μπορεί μακροπρόθεσμα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό».

Απλό σαπούνι και τρεχούμενο νερό
Η δρ Μισέλ συνέστησε στο κοινό να πλένει συχνά και καλά τα χέρια του με απλό σαπούνι και τρεχούμενο νερό «για να αποφύγει τη νόσηση και τη διασπορά μικροβίων, ιδιαίτερα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».

Και πρόσθεσε πως αν δεν υπάρχει σαπούνι και τρεχούμενο νερό, μπορεί κανείς να καθαρίσει τα χέρια του με απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ που θα έχουν όμως περιεκτικότητα σε αλκοόλη τουλάχιστον 60%.
Οι κατασκευαστές των αντισηπτικών σαπουνιών έχουν στη διάθεσή τους ένα έτος για να συμμορφωθούν με την απαγόρευση, αν και αρκετές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αντικαθιστούν τα ενεργά συστατικά των προϊόντων τους αφού οι σχετικές συζητήσεις άρχισαν το 2013.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε ακόμη

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

Οριστική θεραπεία ευρυαγγειών με laser