«Η Ρομφαία της Αυγής» Έκθεση χαρακτικής του Φώτη Βάρθη στη Ρόδο

«Η Ρομφαία της Αυγής»  Έκθεση χαρακτικής του Φώτη Βάρθη στη Ρόδο

«Η Ρομφαία της Αυγής» Έκθεση χαρακτικής του Φώτη Βάρθη στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 274 ΦΟΡΕΣ

Ο Φώτης Βάρθης παρουσιάζει το αυθεντικό βιβλίο του «Η Ρομφαία της Αυγής» σε μια σειρά χαρακτικών έργων στην Πύλη ντ’ Αμπουάζ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

• Εγκαίνια: Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20.00
• Διάρκεια έκθεσης: 18-28 Σεπτεμβρίου 2016, ώρες λειτουργίας: 10.00-13.00 και 17.00-22.00
Υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου – Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Χορηγός επικοινωνίας: 103.7 Στο Κόκκινο Ρόδου

Λίγα λόγια για τον δημιουργό
Ο Φώτης Βάρθης γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα, με καταγωγή απ' την Κέρκυρα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην γραφιστική και εισάχθηκε το 2009, στην ΑΣΚΤ της Αθήνας. Αποφοίτησε με άριστα από το Α’ εργαστήριο χαρακτικής το 2015, με καθηγητή τον Γ. Γουρζή, έχοντας επίσης παρακολουθήσει 4 χρόνια στο Γ' εργαστήριο ζωγραφικής.
Το 2012 παρακολούθησε σεμινάρια βυζαντινής βιβλιοδεσίας στο καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο του Μ. Λέγγα στο πλαίσιο του προγράμματος STUDITE. Το έργο του επιλέχθηκε μεταξύ των τριών που εκπροσώπησαν την συμμετοχή της Ελλάδας σε πανευρωπαϊκές εκθέσεις. Στην Ελλάδα η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το 2014 έργο του συμμετείχε στην 7η Μπιενάλλε φοιτητών στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
Το 2015 πήρε μέρος σε ομιλία σχετικά με την νεοβυζαντινή ζωγραφική με τίτλο «Η ψυχανάλυση συναντά την τέχνη» στο Ίδρυμα Αγγέλου & Λητώς Κατακουζηνού μεταξύ διακεκριμένων εικαστικών (όπως ο κ. Δ. Χατζηαποστόλου και π. Σ. Σκλήρης).
Το 2016 το αυθεντικό βιβλίο του «Η Ρομφαία της Αυγής» επιλέγεται μεταξύ έργων καταξιωμένων χαρακτών για την έκθεση 100 χρόνων νεοελληνικής χαρακτικής στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, της συλλογής της κας Π. Κολλιαλή.
Τα έργα του έχουν εκτεθεί σε γκαλερί, στο Βυζαντινό Μουσείο, πολυχώρους τέχνης βιβλιοπωλείων κλπ, βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και συλλογές τραπεζών και έχουν δημοσιευθεί σε άρθρα εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ σχετικά με την νεοελληνική χαρακτική. Έχει συνεργαστεί με εκδότες, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Για το έργο του ο ίδιος αναφέρει:
«Εκτός από τη χαρακτική και αφού έχω λάβει σεμινάρια βιβλιοδεσίας, με έμφαση στην τεχνική της ξυλογραφίας, σχεδιάζω και δημιουργώ αυθεντικά βιβλία. Η βυζαντινή ζωγραφική, ως εικαστική τέχνη, σχετίζεται με τα θέματα που απεικονίζονται στα έργα μου, προσπαθώντας να μεταφέρει μια ζωγραφική παράδοση αιώνων, η οποία διατηρείται, ανανεώνεται και εμπλουτίζεται. Το θέμα της πίστης, που εκφράζεται από τον άνθρωπο, όχι μόνο για το θείο, αλλά και για τον εαυτό του και τον συνάνθρωπο, καθώς και η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την πνευματικότητα, συχνά επιστρέφουν στις αλληγορικές συνθέσεις που δημιουργώ».

Για το έργο του Φώτη Βάρθη, ο καθηγητής Α’ εργαστηρίου χαρακτικής της ΑΣΚΤ, Γιάννης Γουρζής, σημειώνει:
«Τον Φώτη τον γνώρισα όταν αποφάσισε να σπουδάσει Χαρακτική στην ΑΣΚΤ. Μετρημένος, σοβαρός και πάνω απ' όλα εργατικός στην εικαστική σπουδή του. Με το πέρασμα του χρόνου όλο και πιότερο αφοσιωμένος στην λεπτή Τέχνη της Χαρακτικής. Η εκπόνηση των σχεδίων και συνθέσεων έπαιρνε σιγά σιγά σάρκα και οστά μιας πιο συγκεκριμένης και συγκροτημένης κατεύθυνσης. Το όραμά του, τα θέματα που αφορούν στην αξία πίστη, εκφραζόταν - και εκφράζεται - μέσω προσωπικών διαλογισμών ηθικών κατευθύνσεων. Εξωτερίκευσε το όραμα αυτό, μέσα από χαρακτικά - ξυλογραφίες κυρίως - που εξέπεμπαν έναν εαυτό με βάθος αλλά και χειρονακτική ικανότητα τέτοια ώστε το εικαστικό του αποτέλεσμα να παρουσιάζει αρτιότητα. Μελετά πλέον και εφαρμόζει την σκέψη σε εικόνα με επιτυχία. Πιστεύω πως έχει πλέον όλα εκείνα τα φόντα να δημιουργεί - φιλοτεχνεί και να μετουσιώνει τις σκέψεις του, σταθερός στην βασική αξία: την πίστη».

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»