Διαμαρτύρονται οι παραγωγοί σταφυλιού της Ρόδου

Την κατανόηση και την περαιτέρω υποστήριξη από την ΚΑΪΡ, στο μέτρο πάντα του δυνατού, ζητούν οι παραγωγοί αμπελώνων του νησιού.

 Όπως υποστήριξαν αρκετοί από αυτούς που επικοινώνησαν χθες με την «Ροδιακή», ναι μεν η Ροδίτικη επιχείρηση έχει δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα για την συλλογή σταφυλιών, ωστόσο ελάχιστα αυτό εξυπηρετεί τους ίδιους, καθώς περνούν αρκετά νωρίς για να μαζέψουν όσους «καρπούς έχουν δρέψει» οι παραγωγοί.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Φανών όπου καλλιεργείται η ποικιλία «Μανδηλαριά». Τα οχήματα της ΚΑΪΡ περνούν από Δευτέρα έως Τετάρτη, το αργότερο στις 1:30 κάθε μεσημέρι ώστε να φορτώσουν το σταφύλι που έχει ήδη μαζευτεί, ωστόσο από εκεί και πέρα οι ιδιοκτήτες αμπελιών αναγκάζονται όπως υποστηρίζουν να σταματήσουν τη διαδικασία της συλλογής του σταφυλιού, ώστε να μην χαλάσει, ξινίσει κλπ., αν και πληρώνουν κανονικά τα μεροκάματα των εργαζομένων για ολόκληρο το ωράριο, όπως ήταν η αρχική τους συμφωνία.

Αναγκάζονται δε να μειώσουν τους ρυθμούς του μαζέματος τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, καθώς μεσολαβεί αρκετά μεγάλο διάστημα (από την Πέμπτη έως την Δευτέρα) οπότε και αναμένουν να περάσουν ξανά τα οχήματα της ΚΑΪΡ.

Οι παραγωγοί ζητούν, εφόσον αυτό είναι εφικτό, να παραταθεί για το διάστημα που διαρκεί το τρύγημα, το ωράριο των οδηγών της ΚΑΪΡ, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα στη συγκομιδή των σταφυλιών.