Με τον αρχηγό του Λιμενικού συναντήθηκε ο περιφερειάρχης

Θέματα που αφορούν τα νησιά μας συζήτησε χτες με τον αρχηγό του λιμενικού σώματος ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο εθιμοτυπικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

Η συνάντηση έγινε στην περιφέρεια και σε αυτήν πήραν μέρος εκτός από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, και τον αρχηγό του Λ.Σ. αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη, ο Α’ υπαρχηγός Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης και ο περιφερειάρχης λιμενικού σώματος αρχιπλοίαρχος Γιάννης Αργυρίου.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του λιμενικού σώματος πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες περιοδεία στα νησιά με το πιο σύγχρονο σκάφος του λ.σ. το περιπολικό «Γαύδος», ενώ συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη τη Δευτέρα στο ΚαστελΛόριζο κατά τα εγκαίνια των κατοικιών που προορίζονται για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης στο γραφείο του περιφερειάρχη έγινε ανταλλαγή δώρων και αμέσως μετά ο κ. Χατζημάρκος σε δηλώσεις του επεσήμανε τα εξής:
«Ο αρχηγός του λ.σ. έκανε ο ίδιος με το υπερσύγχρονο σκάφος του ΛΣ το Γαύδος μία μεγάλη διαδρομή είδε όλα τα ακριτικά νησιά, και ειδικά αυτά που είναι στα σύνορα.

Εμείς στηρίξαμε και το 2015 και το 2016 σε μία πολύ δύσκολη περίοδο το λιμενικό σώμα ως περιφέρεια, και ευτυχώς αυτό αναγνωρίζεται. Είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία με τους άνδρες του λιμενικού και με τον περιφερειάρχη λ.σ. τον Γιάννη Αργυρίου.

Σε τέτοιες καταστάσεις αυτό που μας έδωσε και σε εμάς κουράγιο ήταν η αυταπάρνηση με τη οποία έκαναν τη δουλειά τους πολλοί άνθρωποι και στο λιμενικό και στην αστυνομία.

Εμείς ήμασταν στο πλευρό τους και τους στηρίξαμε και υλικά και δώσαμε λύσεις σε διάφορα προβλήματα σε μία χώρα που δεν ήταν προετοιμασμένη ούτε είχε την οργάνωση και το σχέδιο να διαχειριστεί το θέμα. Προσευχή όλων είναι να μη ζήσουμε τέτοιες καταστάσεις».

Για τα hot spot σε Κω και Λέρο
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την κατάσταση που επικρατεί στα δύο κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Κω και Λέρο ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι φιλοξενούν περισσότερους πρόσφυγες από τη χωρητικότητά τους γεγονός που δημιουργεί μία ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες για τυχόν αντιδράσεις.

Για το θέμα η περιφέρεια ασκεί πιέσεις όπως είπε ώστε να προωθηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα οι πρόσφυγες, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα ελονοσίας στην περιοχή μας.
«Δεν έχουμε ανησυχητικές ροές αυτή τη στιγμή όμως έχουμε δύο Hot spot. Μας άφησε δύο πληγές αυτή η ιστορία στη Δωδεκάνησο.

Στην Κω και στη Λέρο, και τα δύο αυτή τη στιγμή είναι σε οριακό σημείο ώστε να δούμε έκρηξη από αυτούς που φιλοξενούνται εκεί.
Της Κω έχω την εντύπωση ότι είναι διπλάσιοι αυτοί που φιλοξενούνται σε σχέση με τη χωρητικότητά του. αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία αγωνία για κάποια αντίδραση από μέρους τους.

Από εμάς οι πιέσεις για να φύγουν από τα νησιά είναι συνεχείς και οι συζητήσεις μου με τους υπουργούς είναι πως θα αποσυμφορήσουμε τα νησιά. όλοι εκεί ζουν με την αγωνία της εξέγερσης λόγω της χωρητικότητας» είπε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν πως τα νησιά δέχονται  πολύ μεγάλο πλήγμα από το κύμα των προσφύγων που αναζητούν μία καλύτερη μέρα στην Ευρώπη και δεν μπορούν να φιλοξενούνται σε αυτά.

«Η κατάσταση στα hot spots έχει ξεφύγει. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να μένουν στα νησιά. τα νησιά πρέπει να θωρακιστούν μαζί με τα σύνορα της χώρας και της Ευρώπης και από εκεί και πέρα η διαχείριση με όποια διαδικασία συμφωνήσει και η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να γίνεται σε τόπους εκτός των νησιών.

Με τα κρούσματα ελονοσίας θα ήθελα να πώ ότι εμείς δεν έχουμε κανένα. Γιατί υπάρχει μία αγωνία στις άλλες περιφέρειες.
Εμείς εδώ δεν έχουμε κανένα κρούσμα. Έχουμε κάνει ψεκασμούς και ότι πρέπει να κάνουμε» κατέληξε ο περιφερειάρχης.