Σύσκεψη εργασίας για τους  δέκα αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς

Την Τετάρτη 7-09-2016 πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση εργασίας μεταξύ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αγαίου κ Γιώργου Χατζημάρκου με θέμα τους επικείμενους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς που θα προκηρυχτούν στο Νότιο Αιγαίο.

Τον ΣΑΔ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Γιώργος Σκιαδόπουλος, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν και η  κ. Τσιμπούκη Αγγελική (Προϊσταμένη Τμήματος Μελετών στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων), ο κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης (Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών, Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών) και ο κ. Νίκος Οικονόμου (Ειδικός Σύμβουλος).
Εξετάστηκε η πορεία της συνεργασίας, ενώ τέθηκαν επακριβώς τα εναπομείναντα στρατηγικά επιστημονικά και διαδικαστικά βήματα που θα οδηγήσουν στην τελική προκήρυξη των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών.

Αποφασίστηκε να προκηρυχθούν:
• Εννέα Πανελλήνιοι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί Ιδεών Αστικού Εξοπλισμού σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, καθώς και
• Ένας Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την αισθητική αποκατάσταση και ανάδειξη του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου και του περιβάλλοντος χώρου του.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Αστικού Εξοπλισμού που θα έχει προκηρυχτεί στη χώρα μας, ενώ προβλέπεται να απονεμηθούν 27 έπαθλα στις διακριθείσες προτάσεις. Αντικείμενο του διαγωνισμού θα αποτελέσει ο σχεδιασμός πρότυπου τύπου:

➢ Καθιστικού εξωτερικού χώρου (παγκάκι)
➢ Φωτιστικού εξωτερικού χώρου
➢ Καλάθων Απορριμμάτων εξωτερικού χώρου
➢ Στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς
➢ Εξοπλισμού παραλιών
(υπαίθριο αναψυκτήριο , αποδυτήριο, πύργος ναυαγοσώστη και ντουζιέρα)

Επίσης, κατόπιν των θεσμικών επαφών που είχε τον Φεβρουάριο στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ΣΑΔ με στελέχη της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA – International Union of Architects) σχετικά με τον Διεθνή Διαγωνισμό στη Ρόδο, εξετάστηκε το ευρύτερο χρονικό, τεχνικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επακολουθήσει ο ευρύτερος συντονισμός το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πρόκειται για τον 1ο Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που θα έχει προκηρυχθεί στο Νότο Αιγαίο.

Στόχος του συγκεκριμένου Διαγωνισμού είναι η απελευθέρωση της φαντασίας του επιστημονικού κλάδου των αρχιτεκτόνων με στόχο τη σχεδιαστική πρόταση ενός σύγχρονου τοπόσημου που θα εναρμονίζεται με την πλούσια ιστορία του τόπου μας.

 Οι παραπάνω Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Επίσης έγινε αναφορά στο επόμενο Συνέδριο που θα επιμεληθεί ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και θα συνδιοργανώσει μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και πολλών άλλων Φορέων, Ενώσεων και Συλλόγων.