Τα αεροπορικά επαγγέλματα διέξοδος στην ανεργία

Τα αεροπορικά επαγγέλματα  διέξοδος στην ανεργία

Τα αεροπορικά επαγγέλματα διέξοδος στην ανεργία

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1307 ΦΟΡΕΣ

Ο διευθύνων σύμβουλος της F.A.S. Rhodos Pilots Academy Στυλιανός Φανουράκης μιλά στη «Ρ» για την ημερίδα που διοργάνωσε η σχολή

Η F.A.S. Rhodos Pilots Academy με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε ετών από τη λειτουργία της και την προσφορά της στην επαγγελματική αεροπορική εκπαίδευση, διοργάνωσε προ ημερών ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Σκοπός της ήταν να ενημερώσει την κοινή γνώμη της περιοχής μας για τα αεροπορικά επαγγέλματα και όλα όσα περιστρέφονται γύρω από αυτά, όπως για παράδειγμα τις προϋποθέσεις, τις σπουδές, την καριέρα, το περιβάλλον εργασίας και φυσικά το κόστος σπουδών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της σχολής κ. Στυλιανός Φανουράκης μιλώντας στη «Ρ» εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμά της και αναφέρθηκε αναλυτικά στις προοπτικές που δίνουν τα αεροπορικά επαγγέλματα στους νέους.

- Κε Φανουράκη πρόσφατα πραγματοποιήσατε στη Ρόδο μία ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού με θέμα τα αεροπορικά επαγγέλματα, πρωτοπορώντας στο νησί μας. Πέτυχε το στόχο που είχατε θέσει;

Ο στόχος επετεύχθη με το παραπάνω. Ήταν μια όμορφη αεροπορική γιορτή. Ενημερώθηκε η κοινή γνώμη για ενδιαφέροντα θέματα, βραβεύσαμε ένα Ροδιτόπουλο νέο επαγγελματία πιλότο, και προσφέραμε μια δωρεά ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης στη λέσχη LIONS Ρόδου.

- Είναι ώριμη η αγορά της Ρόδου και των νησιών να δεχτούν την ανάπτυξη αυτών των επαγγελμάτων; Υπάρχει πεδίο δραστηριότητας;

Ο κόσμος της Ρόδου και των νησιών της Δωδεκανήσου γενικά έχει γαλουχηθεί με άλλα πρότυπα κυρίως προς τον τουρισμό. Είναι μέλημά μας και υποχρέωση της σχολής μας να δώσουμε όλες αυτές τις σωστές και απαραίτητες πληροφορίες, ώστε οι συμπολίτες μας να έχουν μια πιο σαφή εικόνα και άποψη για την αεροπορία γενικά. Και αυτό γιατί υπάρχει πεδίο δράσεων και ανάπτυξης.

O κ. Φανουράκης βραβεύει το μαθητή της σχολής  Γ. Θεοφιλίδη που προσλήφθηκε στην AegeanO κ. Φανουράκης βραβεύει το μαθητή της σχολής Γ. Θεοφιλίδη που προσλήφθηκε στην Aegean

Η αξιοποίηση των αεροδρομίων προς μια άλλη κατεύθυνση τουριστικής εκμετάλλευσης οι αεροπορικές δράσεις με τουριστικό προφίλ, η ιδιωτική αεροπορική μετακίνηση, η σύνδεση των νησιών με τακτικές πτήσεις, τα υδροπλάνα που έρχονται, οι αεραθλητικές δραστηριότητες, η πολιτική προστασία, η αξιοποίηση των αεροδρομίων της Ρόδου, είναι πάρα πολλά ως θεματικές ενότητες που θέλουν συζήτηση, συμμετοχή και δράσεις!

- Ποια ήταν τα κυριότερα σημεία που αναδείχτηκαν από τους ομιλητές και ποια σημεία αναδείχτηκαν από τους ενδιαφερόμενους;

Τα σημαντικότερα επαγγέλματα αυτά του πιλότου και του μηχανικού αεροσκαφών παρουσιάστηκαν αναλυτικά με πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση από εξαίρετους και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου.

Tον κύριο Γεώργιο Σκαφιδά κυβερνήτη AIRBUS A320 και εκπαιδευτή σε αυτά τα αεροπλάνα και τον κύριο Χριστόφορο Πασιαλάκο απόφοιτο της σχολής Ικάρων τμήματος Μηχανικών αεροσκαφών επί χρόνια εκπαιδευτή και μηχανικό αεροσκαφών.

Ήταν εντυπωσιακά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μέσα από μελέτες της BOEING για την ανάπτυξη της αεροπορικής βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια παγκοσμίως, και των απαιτήσεων που δημιουργούνται σε εκπαιδευμένο προσωπικό πιλότων μηχανικών αλλά και άλλων ειδικοτήτων.

Επίσης έκανε εντύπωση η παρουσίαση αναλύσεων και στατιστικών για τις αποδοχές πιλότων και μηχανικών ανά τον κόσμο, το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας. Οι παρευρισκόμενοι έζησαν κάτι το διαφορετικό.

- Μπορούν τα αεροπορικά επαγγέλματα να δώσουν διέξοδο στην ανεργία των νέων;

Ασφαλώς! Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι απόφοιτοι της σχολής μας την περασμένη χρονιά αλλά και άλλων ετών, που πέτυχαν άμεση πρόσληψη σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Οι συνεχείς απαιτήσεις και διαγωνισμοί πολλών αεροπορικών εταιρειών το αποδεικνύουν περίτρανα.

Η αεροπορική εκπαίδευση δεν περιορίζεται στην εξάσκηση χειρισμού ενός πολυμηχανήματος. Ο εκπαιδευόμενος τελεί σε ένα αυστηρά οργανωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον που σκοπό έχει εκτός από γνώσεις να του παρέχει και μόρφωση.

Η αεροπορική παιδεία σε σχέση με την σμίλευση του χαρακτήρα μέσα από το τρίπτυχο Πειθαρχία – Συνέπεια – Σεβασμός, διαμορφώνει έναν ολοκληρωμένο επαγγελματία, περιζήτητο στην αγορά εργασίας.

- Υπάρχουν παραδείγματα μαθητών της σχολής που μετά την εκπαίδευσή τους απορροφήθηκαν στην αγορά εργασίας;

Θα επικαλεστώ ένα και μοναδικό αν και υπάρχουν εκατοντάδες: Ιωάννης Θεοφιλίδης εικοσιενός ετών παιδί Ροδίτικης οικογένειας με πάθος και αγάπη για την αεροπορία. Μετά από 16 μήνες επιτυχή εκπαίδευση στην σχολή μας πέτυχε σε διαγωνισμό της μεγάλης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας Aegean και σήμερα που μιλάμε είναι έτοιμος να αναλάβει επίσημα καθήκοντα ως επαγγελματίας πιλότος σε αυτήν.

- Γνωρίζουμε ότι κατά καιρούς έχετε συνομιλίες με τις παραγωγικές τάξεις της περιοχής για την ανάπτυξη της αεροπορικής σύνδεσης της Ρόδου με τα γύρω νησιά. Να περιμένουμε κάποια επιχειρηματική κίνηση;

Η αλήθεια είναι ότι είμαι σε συνεχή ενημέρωση φορέων και επιχειρηματικών δράσεων για πολλές και ενδιαφέρουσες επενδύσεις. Η οικονομική και πολιτική κατάσταση έχει επηρεάσει δυσμενώς τις εξελίξεις. Ωστόσο προχωράμε και κάθε ημέρα δημιουργείται και μια νέα συνθήκη προς την ολοκλήρωση του γενικότερου σχεδίου.

Η Ρόδος - το έχω πει πολλές φορές - μπορεί να είναι κόμβος αεροπορικών δραστηριοτήτων! Εμείς θα συνεχίσουμε με παρόμοιες δράσεις, αναπτύσσοντας παράλληλα την επιχειρηματικότητα μας.

Στόχος μας, πρωτίστως είναι η διαμόρφωση αεροπορικής συνείδησης και στην συνέχεια η ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής των συμπολιτών μας για την ανάπτυξη και βελτίωση των πλουτοπαραγωγικών δυνάμεων του τόπου, σχετικών με την αεροπορία. Έχουμε όραμα, έχουμε σχέδιο!

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος