Ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης για το σκάνδαλο με τις ελληνοποιήσεις

Η Αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και το υπουργείο Εσωτερικών, για το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, που διαπιστώθηκαν στην περιοχή μας, ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο.

Όπως προέκυψε από έλεγχο αλλοδαποί είχαν καταφέρει λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικού έλεγχου να πολιτογραφηθούν Έλληνες και να εγγραφούν στα αντίστοιχα δημοτολόγια.
Σύμφωνα με πόρισμα-σοκ που αποκάλυψε το newpost.gr, από το 2001 και εντεύθεν και μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε το σώμα επιθεωρητών ελεγκτών δημόσιας διοίκησης σε 88 αποφάσεις χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας (σε σύνολο 267) που εκδόθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης, Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) και τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκύπτει ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί κατέθεσαν "μαϊμού" πιστοποιητικά.

Ο έλεγχος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε κατόπιν εγγράφων του υπουργείου Εσωτερικών (το 2011), με τα οποία διαβιβάστηκε στους ελεγκτές φάκελος του υπουργείου Εξωτερικών με εμπιστευτικό συνοδευτικό σημείωμα το οποίο αφορά υπόθεση κτήσης ιθαγένειας από την αρμόδια διεύθυνση της τέως Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στο οποίο εκφράζονται υποψίες για παράνομη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς.

Στο θέμα είχε αναφερθεί την Τρίτη “Η Ροδιακή” και ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αναφέρει τα εξής:
«Οι υποθέσεις παράτυπης χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας, όπως καταγράφονται σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αφορούν σε φορείς και υπηρεσίες που λειτουργούσαν πολύ πριν της σύστασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, το πόρισμα αναφέρεται σε δέσμη ενεργειών από την πρώην Νομαρχία Κυκλάδων για το έτος 2000 και από την πρώην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του νομού Κυκλάδων για τα έτη 2001-2010. Ωστόσο, ούτε οι υπάλληλοι ούτε οι επιμέρους δομές και διευθύνσεις των τότε φορέων σχετίζονται με οιονδήποτε τρόπο με τη σημερινή δομή και οργάνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

«Κάθε αιχμή για ολιγωρία ή συγκάλυψη δεν αφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Θεοδωρίδης και διευκρινίζει ότι παράλληλα με τη διοικητική και νομική διερεύνηση της υπόθεσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου θα κάνει ό,τι προβλέπει η νομοθεσία και ήδη έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για άμεση ανάκληση των σχετικών αποφάσεων.
«Είναι υποχρέωσή μας να αποκαταστήσουμε τα λάθη περασμένων ετών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Ο κος Θεοδωρίδης επισημαίνει τέλος ότι για τον έλεγχο που διεξήγαγαν οι αρμόδιοι ελεγκτές-επιθεωρητές του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. -προκειμένου να συντάξουν την απόρρητη έκθεση- συνεργάστηκαν με την   Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία τους παρείχε το σύνολο των αποφάσεων που είχαν εκδοθεί από τον τότε Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου, καθώς και των συνημμένων σε αυτές προβλεπόμενων από τον νόμο δικαιολογητικών.

Ο Γενικός Γραμματέας, Νίκος Θεοδωρίδης, και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας».