Στη Ρουμανία η παρουσίαση για τη γαστρονομική πρωτεύουσα

Στη Ρουμανία η παρουσίαση για τη γαστρονομική πρωτεύουσα

Στη Ρουμανία η παρουσίαση για τη γαστρονομική πρωτεύουσα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 550 ΦΟΡΕΣ

Στην πόλη Σιμπίου της Ρουμανίας θα βρεθεί στο τέλος του μήνα αντιπροσωπεία της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, για να κάνει την τελική παρουσίαση της υποψηφιότητάς της ως γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019.

Η παρουσίαση θα γίνει συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που διοργανώνει το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) το οποίο έχει θεσμοθετήσει και το βραβείο με την υποστήριξη Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Η περιφέρειά μας έχει περάσει στο δεύτερο γύρο, μαζί με άλλες υποψήφιες περιφέρειες όπως και η περιφέρεια στην οποία υπάγεται η συγκεκριμένη πόλη της Ρουμανίας. Το Σιμπίου θεωρείται από τις γραφικότερες πόλεις της Ρουμανίας, καθώς διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της μεσαιωνικής πόλης, ενώ το 2007 είχε ανακηρυχτεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης μαζί με την πόλη του Λουξεμβούργου.

Στη Ρουμανία θα βρεθεί αντιπροσωπεία της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη, η οποία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα δράσεων που θα υλοποιηθούν στην περίπτωση που ανακηρυχτεί ως γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης το 2019 και περιλαμβάνονται στο bid book του φακέλου υποψηφιότητας.

Το κύριο βάρος θα δοθεί στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και στη διασύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν των νησιών. Η περιφερειακή αρχή εκτιμά ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από όλη την ομάδα που εργάστηκε με ζήλο και μεθοδικότητα για να ετοιμάσει όλο αυτό το μικρό διάστημα που είχε στη διάθεσή της μία ολοκληρωμένη παρουσίαση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι «το παρών» θα δώσει και αντιπροσωπεία από τη λέσχη αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων η οποία θα παρουσιάσει και τοπικά εδέσματα που θα ετοιμαστούν με πρώτες ύλες και προϊόντα από τα νησιά μας. Στις 29 του μήνα θα γίνει η ανακοίνωση της νικήτριας περιφέρειας ενώ η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Η επίσκεψη της ελεγκτικής επιτροπής

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ήρθε στη Ρόδο, τριμελής ελεγκτική επιτροπή από το IGCAT για να δει από κοντά όλα όσα περιλάμβανε η πρόταση της περιφέρειας, πραγματοποιώντας και επιτόπιες επισκέψεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που σχετίζονται με τη γαστρονομία, ενώ είχε και συνάντηση με την ομάδα που χειρίζεται το θέμα της υποψηφιότητας για την περιφέρειά μας.

Την αποτελούσαν η Dr. Diane Dodd από τη Μεγάλη Βρετανία executive director του IGCAT, η Blanca Cros από την περιφέρεια της Καταλονία που αναδείχτηκε γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2016 και ο Peter Astrup από την περιφέρεια Άαρχους της Δανίας που ανακηρύχτηκε γαστρονομική περιφέρεια για το 2017.

Η επιτροπή επισκέφθηκε μεταξύ άλλων τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου και το μουσείο μέλισσας, το κτήμα φαρμακευτικών και αρωματικών βοτάνων Δραμουντανή, το περιφερειακό φυτώριο καθώς και το μικρό οινοποιείο Κουνάκη στον Έμπωνα.

Η πορεία προς την υποψηφιότητα

Σημειώνεται ότι στο τέλος Ιουνίου ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος από το Άαρχους της Δανίας, είχε ανακοινώσει την επίσημη υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την ανακήρυξή της σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νοτίου Αιγαίου, έγινε από τον Περιφερειάρχη στην διάρκεια εκδήλωσης, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του του Διεθνούς Ετήσιου Συνεδρίου Διαχείρισης Τροφίμων και Βιομηχανίας Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων (IFAMA) και παρουσία του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Phil Hogan και εκπροσώπων του τοπικού και διεθνούς Τύπου.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε τόσο στην πλούσια γαστρονομική παράδοση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, όσο και στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά το branding και την εξαγωγή των τοπικών προϊόντων.

Ο θεσμός της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης

Η Πλατφόρμα και το Βραβείο της Γαστρονομικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με δεδομένο ότι η γαστρονομία είναι μέρος της ταυτότητάς μας και θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών, έχουν ως στόχο να συνεισφέρουν στην καλλίτερη ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, επισημαίνοντας τις ξεχωριστές διατροφικές κουλτούρες, μέσα από την εκπαίδευση για καλύτερη υγεία και βιωσιμότητα και διεγείροντας την γαστρονομική καινοτομία.

Το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) που διοργανώνει το βραβείο με την υποστήριξη Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, είναι ένα διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο εμπειρογνωμόνων που στοχεύει να ενδυναμώσει και να διευκολύνει τις τοπικές κοινότητες ώστε να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες της ιδιαίτερης διατροφής, του πολιτισμού, των τεχνών, του βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών τους πόρων.

Οι υποψήφιες περιφέρειες κλήθηκαν να γίνουν μέλη μιας πλατφόρμας ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ Ευρωπαϊκών περιφερειών προκειμένου να επεκτείνουν τις διασυνοριακές συνεργασίες και να αναπτύξουν από κοινού πρωτοβουλίες.

Για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, που περιλαμβάνει όλο το πλέγμα των δράσεων και των εκδηλώσεων, μέσω των οποίων η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδικεί με πολύ μεγάλες αξιώσεις τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας, προηγήθηκε διαβούλευση της Εκτελεστικής Επιτροπής Διεκδίκησης με τις νησιωτικές κοινωνίες.

Μέσα σε διάστημα μικρότερο των 40 ημερών, περισσότεροι από 107 κοινωνικοί εταίροι συστρατεύτηκαν για το μεγάλο στόχο και κατέθεσαν τις ιδέες και τις προτάσεις τους σε συσκέψεις που έγιναν στα νησιά Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Τήνο, Μήλο και Άνδρο, όπου είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν οι φορείς του συνόλου των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στον φάκελο υποψηφιότητας, εξειδικεύονται σε έξι τομείς – πεδία δράσεις, που επέλεξε η Περιφέρεια και που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την διατροφή και την γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου: Πολιτισμός και Διατροφική Ποικιλία, Εκπαίδευση, Στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Υγεία, Βιωσιμότητα, Τεχνολογία.

Οι υποστηρικτές

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην διεκδίκηση του τίτλου είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Rutgers University των ΗΠΑ, που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Bergamo στην Ιταλία, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει για τον γαστρονομικό τουρισμό (food tourism).

Πρέσβειρα (ambassador) της υποψηφιότητας είναι η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Επίσημος και αποκλειστικός αερομεταφορέας η Aegean Airlines Επίσημος Χορηγός τα Ελληνικά Πετρέλαια και Με την υποστήριξη του Sympossio Greek Gourmet Touring

Διαβάστε ακόμη

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία