Το ηλεκτρονικό χρήμα  αποτελεί πανάκεια και  αντίδοτο εναντίον  της σημερινής  «στρωματοποίησης»  του ευρώ;

Γράφει ο πολιτευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Κ. Κυπραίος

Οι συνεχείς παραινέσεις και συστάσεις για την επιστροφή στις τράπεζες των 200 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία, σύμφωνα με διάφορες φήμες, υπάρχουν και κυκλοφορούν εκτός τραπεζών σε μετρητά στην Ελλάδα, φαίνεται ότι απευθύνονται σε «ώτα μη ακουόντων», παρά το γεγονός ότι οι

παροτρύνσεις αυτές εναλλάσσονται, κατά καιρούς και αντιφατικά, άλλοτε με την πρόταση καταβολής του 40% ως φόρου στο επιστρεφόμενο ποσό και άλλοτε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένας φόρος και καμία κύρωση, αρκεί να επιστρέψουν στις τράπεζες τα φυλαγμένα σε «στρώματα» χρήματα, ανεξαρτήτως προέλευσης.    

Τα εν λόγω, εκτός τραπεζών, χαρτονομίσματα, δεν είναι στο σύνολό τους προϊόντα φοροδιαφυγής ή άλλων άγνωστων δραστηριοτήτων, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι νομίμως αποκτηθέντα και δηλωθέντα στη ΔΟΥ εισοδήματα, δηλαδή ανήκουν σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό και υπεράκτιες εταιρείες.  

Οι καταθέτες αυτοί, ομαδικώς και υπό ψυχολογική πίεση,  απέσυραν αυτά τα ποσά, με συνέπεια την επιβολή των λεγόμενων capital controls, τα οποία θα ανακληθούν μόνο και εάν επανέλθει η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πλήττουν δυστυχώς αποκλειστικά και μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους, δηλαδή τον «κοσμάκη», για τον οποίο όλοι θεωρητικά κόπτονται και «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους».

Αυτό καταφαίνεται καταφαίνεται εύκολα από το γεγονός ότι κανένας «επώνυμος» δεν εθεάθη μέχρι τώρα στις ουρές των ΑΤΜ και δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι οι αναλήψεις γίνονται μέσω οικιακών ή άλλων βοηθών, διότι είναι απίθανο να κατελήφθησαν όλοι από ομαδική αφέλεια και παράκρουση και να εμπιστεύτηκαν τον μυστικό αριθμό των πιστωτικών τους καρτών  σε τρίτα πρόσωπα.

Η διαφαινόμενη ολοκληρωτική επικράτηση των πιστωτικών καρτών και του ηλεκτρονικού χρήματος, θα απαιτήσει πολύ χρόνο για να αφαιρέσει το μοναδικό αποτελεσματικό μέσο άμυνας της Ελλάδας που είναι το χαρτονόμισμα του ευρώ γραμμένο στην «ανάδελφη» γλώσσα μας.

Σήμερα στην παραδοσιακή Ευρώπη, δηλαδή αυτήν των πρώτων ιδρυτικών κρατών-μελών, η πιστωτική κάρτα δεν γίνεται παντού δεκτή και προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, θα πρέπει κάποιος να έχει μαζί του και μετρητά.    
Μάλιστα, μερικά καταστήματα, στην περίπτωση ηλεκτρονικής πληρωμής με κάρτα, χρεώνουν τουλάχιστον 1 ευρώ επιπλέον.

Φαίνεται, όμως, ότι η πορεία της επικράτησης του «πλαστικού χρήματος» και το τέλος του χαρτονομίσματος, είναι προδιαγεγραμμένη, όπως η ανακάλυψη της πυρίτιδας που αχρήστεψε τα κάστρα των Ιπποτών.

Η ομαλοποίηση της εν γένει κατάστασης, εναπόκειται στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο οποίος, μετά την εμπειρία από το πάθημα των έξι τελευταίων ετών, είναι πλέον σε θέση να καυτηριάσει συγκεκριμένες καταστάσεις, χωρίς να εκφράζεται με γενικές ιδέες, ενώ ο δυναμισμός που εκ των πραγμάτων απέκτησε, θα του επιτρέψει να γοητεύσει την τύχη και με τη ορθή επιλογή του, θα μπορέσει να κατευθύνει τα ηνία της εξουσίας με την ενδεδειγμένη κυβέρνηση.